«Όχι, θέλω μόνο τη μαμά» - Πώς θα «ξεκολλήσει» από πάνω σας

Bigstock

Μήπως και το δικό σας παιδί λέει συνεχώς «Θέλω μόνο τη μαμά»; Αν ναι, τότε θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στους λόγους που συμβαίνει αυτό και φυσικά στους τρόπους που μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Το μικρό σας θέλει να είναι μαζί σας συνέχεια. Ακόμη και όταν ο μπαμπάς πάει να το πάρει στα χέρια του -όχι, μόνο άλλα συγγενικά πρόσωπα- θα πει «Όχι, θέλω μόνο τη μαμά!». Μην αγχώνεστε! Είναι απόλυτα φυσιολογικό για το μικρό σας να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στον έναν γονιό απ' ο,τι στον άλλο.

Ως γονείς, μπορούμε να το διαχειριστείτε αυτό με χιούμορ και φυσικά με πολλές αγκαλιές. Αυτές οι αγκαλιές όμως θα πρέπει να δοθούν μόνο όταν το μικρό σας δεν το απαιτεί. Θα πρέπει να μάθετε λοιπόν να μη δίνετε στο παιδί σας αυτό που θέλει όταν το θέλει.

Τι να κάνετε;

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας και να του εξηγήσετε ότι θα πρέπει να κάνει πολλές αγκαλιές και στον μπαμπά.

Πριν βγείτε από το σπίτι για να πάτε στο σουπερμάρκετ ή τη δουλειά θα πρέπει να ενημερώσετε το παιδί σας. Για παράδειγμα, αν είναι «κολλημένο» επάνω σας δεν πρέπει να φεύγετε κρυφά από το σπίτι. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να νιώσει εγκατάλειψη. Πάντα να του μιλάτε και να του λέτε ότι θα επιστρέψετε. Ένα παράδειγμα είναι «Αγάπη μου η μαμά πρέπει να πάει στο σουπερμάρκετ, να σου φέρει τα αγαπημένα σου μπισκότα!».

Περάστε πολύ χρόνο μαζί με τον σύζυγό σας και το παιδί. Επιτρέψτε τους να έρθουν πιο κοντά.

Εντάξτε τον μπαμπά στην καθημερινότητά σας. Ζητήστε του να κάνει πράγματα μαζί με το μικρό αντί για εσάς. Για παράδειγμα ζητήστε του να κάνει μπάνιο το μικρό σας ή να του διαβάσει το παραμύθι της καληνύχτας.

Γιατί το παιδί ζητάει τη μαμά;

  1. Αγαπάει και τον μπαμπά
  2. Σημαίνει ότι το παιδί σας νιώθει ασφάλεια μαζί σας
  3. Τα νήπια δεν έχουν πολλές επιλογές για να νιώσουν πανίσχυρα - έχουν μόνο εσάς
  4. Το νήπιό σας απλά συμπεριφέρεται όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του
  5. Αυτό βοηθά το μικρό σας να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο
  6. Αυτό ονομάζεται «προσκόλληση»

Γιατί το παιδί είναι προσκολλημένο μόνο στη μαμά ή μόνο στον μπαμπά;

Το μικρό σας μπορεί να δημιουργήσει μια ασφαλή προσκόλληση σε οποιονδήποτε γονέα και σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει τη μαμά για να το ταΐσει και τον μπαμπά για τη βόλτα. Προκειμένου να υπάρχει ισορροπία, μοιράστε ρόλους στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved