To βίντεο που τρεντάρει στο TikTok αφορά στη δίδυμη τηλεπάθεια- Υπάρχει όντως;

Εκατοντάδες βίντεο στο TikTok δείχνουν δίδυμα να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

To βίντεο που τρεντάρει στο TikTok αφορά στη δίδυμη τηλεπάθεια- Υπάρχει όντως;
Bigstock

Η Zara Hanawalt ,δημοσιογράφος και μητέρα διδύμων, μιλά για τον ιδιαίτερο αυτό δεσμό:

«Όταν έμαθα ότι περιμένω δίδυμα, άρχισα αμέσως να αναρωτιέμαι τι είδους δεσμό θα βιώνουν τα παιδιά μου. Θα έβγαιναν από τη μήτρα γνωρίζοντας ήδη το ένα το άλλο; Θα επικοινωνούσαν με τη δική τους γλώσσα; Θα είχαν αυτή τη ψυχική ικανότητα , γνωστή ως τηλεπάθεια, που μερικά δίδυμα ισχυρίζονται ότι έχουν;

Όταν γεννήθηκαν, ήταν σαν τα περισσότερα νεογέννητα. Ήθελαν να τα κρατάνε αγκαλιά, να τα ταΐζουν και να τα αλλάζουν συνέχεια. Η κοινωνικοποίηση μεταξύ τους δεν φάνηκε να αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για κανένα από τα δύο.

Τώρα, στα 5 τους, τα παιδιά μου έχουν έναν απίστευτο δεσμό. Αλλά η τηλεπάθεια των διδύμων; Δεν έχω δει ποτέ τίποτα που να υποδηλώνει ότι το βιώνουν αυτό. Πάντα αναρωτιόμουν, όμως, αν τα παιδιά μου θα έχουν κάποιου είδους διαισθητική σύνδεση καθώς θα προχωρούν στη ζωή τους.

Φαίνεται ότι δεν είμαι η μόνη μαμά διδύμων που έχει αυτή την απορία. Τo hashtag #twintelepathychallenge είναι κορυφαία τάση στο TikTok και είναι αρκετά διασκεδαστικό το πώς τα δίδυμα αντιδρούν σε εντολές ακόμα και όταν δεν βλέπει το ένα το άλλον.

To trend έχει κάπως έτσι: Τα δίδυμα στέκονται σε μία πόρτα, το ένα από τη μία πλευρά και το άλλο από την άλλη για να μην μπορούν να κοιτάζουν και ένας από τους δύο γονείς τους ζητά να κάνουν κάποιες κινήσεις: «Σήκωσε το χέρι σου», «Άγγιξε το κεφάλι σου» και «χόρεψε».

Σίγουρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα δίδυμα μπορούν πραγματικά να διαβάσουν το ένα το μυαλό του άλλου. Σίγουρα, όμως, έχω ακούσει πιο συναρπαστικές ιστορίες που υποδηλώνουν ότι η τηλεπάθεια των διδύμων θα μπορούσε να ισχύει. Για παράδειγμα, ότι ένα από τα δύο μπορεί να αισθάνεται μέσα στα κόκαλά του ότι το αδελφάκι του πονά, ή παλεύει συναισθηματικά, ή ακόμη και ότι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.»

Είναι η τηλεπάθεια των διδύμων πραγματική;

Η τηλεπάθεια των διδύμων μοιάζει ως επί το πλείστον με μύθο, σύμφωνα με τη Nancy Segal, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας, συγγραφέα εννέα βιβλίων για τα δίδυμα.

Η δρ Segal εξηγεί πως πολλοί άνθρωποι που έχουν δίδυμα αδέρφια, με τους οποίους έχει μιλήσει, δεν έχουν βιώσει ποτέ κανενός είδους τηλεπάθεια. Για όσους αισθάνονται ότι έχουν τηλεπαθητική σύνδεση, είναι πιθανό να μην υπολογίζονται οι φορές που η «έκτη αίσθηση» τους δεν ήταν ακριβής.

Η Tammy Schamuhn, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Ινστιτούτου Παιδικής Ψυχολογίας, έχει επίσης ακούσει ανεκδοτολογικές μαρτυρίες για δίδυμα που έχουν ισχυρή συναισθηματική ή σωματική σύνδεση.

«Να έχουν την αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» όταν ο δίδυμος αδελφός τους βρίσκεται σε κρίση, ή απλά να είναι τόσο συντονισμένοι που να συμπληρώνουν ο ένας την πρόταση του άλλου, ή να βρίσκουν τον εαυτό τους να συμμετέχει σε παρόμοιες δραστηριότητες παρόλο που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη», λέει η δρ Schamuhn. «Τούτου λεχθέντος, παρόμοιες εμπειρίες αναφέρονται επίσης σε μη δίδυμα αδέλφια και στενούς φίλους

Δεν υπάρχει επίσης καμία επιστημονική τεκμηρίωση. «Παρά την αφθονία των στοιχείων, η επιστημονική κοινότητα έχει δυσκολευτεί να επικυρώσει την ύπαρξη της τηλεπάθειας», προσθέτει η ειδικός. «Οι μελέτες που αποσκοπούν στην αναπαραγωγή αυτών υπό ελεγχόμενες συνθήκες έχουν δώσει ασαφή αποτελέσματα, με πολλές να μην καταφέρνουν να καταδείξουν στατιστικά σημαντικές ενδείξεις τηλεπαθητικής επικοινωνίας μεταξύ διδύμων

Πόσο δύσκολο είναι να οριστεί και να μετρηθεί η τηλεπάθεια

«Η τηλεπάθεια, σύμφωνα με τον παραδοσιακό ορισμό της, συνεπάγεται με την επικοινωνία πέρα από τις γνωστές αισθήσεις, γεγονός που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την εμπειρική έρευνα.», σημειώνει η δρ Schamuhn. «Χωρίς ένα σαφές πλαίσιο για τον έλεγχο των τηλεπαθητικών ικανοτήτων, οι ερευνητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχεδιασμό πειραμάτων που μπορούν να συλλάβουν και να επικυρώσουν αποτελεσματικά κάτι τέτοιο

Όμως, επισημαίνει η δρ Segal, τα πανομοιότυπα δίδυμα μπορεί να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ακριβείς γενετικές αντιστοιχίες, ενώ οι διζυγωτικοί δίδυμοι, που είναι πιο συνηθισμένοι, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αδέλφια που μοιράζονται τους ίδιους βιολογικούς γονείς.

Η έρευνα δείχνει ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι τείνουν να έχουν παρόμοιες προσωπικότητες, τρόπους συμπεριφοράς, εκφραστική κοινωνική συμπεριφορά και ενδιαφέροντα, ακόμη και όταν μεγαλώνουν χωριστά. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι μοιράζονται μεγαλύτερες ομοιότητες στον τρόπο λήψης αποφάσεων από ό,τι οι διζυγωτικοί δίδυμοι.

«Γνωρίζουμε από πολλές μελέτες διδύμων ότι η νοημοσύνη , η προσωπικότητα και η επεξεργασία πληροφοριών έχουν μερικές γενετικές συνιστώσες» υπογραμμίζει η δρ Segal. «Οι πανομοιότυποι δίδυμοι μοιράζονται όλα τα γονίδια- οι διζυγωτικοί μόνο τα μισά κατά μέσο όρο. Έτσι, οι πανομοιότυποι δίδυμοι είναι πολύ πιο πιθανό να αντιδρούν στα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση.»

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το δίδυμο δεσμό;

Αν και η έρευνα δεν υποστηρίζει την έννοια της τηλεπάθειας , οι περισσότεροι γονείς θα σας πουν ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των παιδιών τους. Το βλέπω καθημερινά στο δικό μου σπίτι: Τα δίδυμά μου γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους. Αλλά μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζονται κυριολεκτικά από πριν από τη γέννησή τους;

Όχι, σύμφωνα με την δρ Segal. «Ξέρουμε από τους εμβρυϊκούς υπερήχους ότι τα δίδυμα χτυπούν και κλωτσάνε το ένα το άλλο και μερικές φορές αγκαλιάζονται [στη μήτρα, αλλά] δεν υπάρχει καμία ανάμνηση.» εξηγεί.

Τα δίδυμα μου δεν έχουν σχεδόν ποτέ μείνει χώρια το ένα από το άλλο. Πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, είναι στην ίδια τάξη, έχουν πολλούς κοινούς φίλους - δεν είναι περίεργο που καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον με τόσο οικείο τρόπο.Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει καθώς μεγαλώνουν και γίνονται πιο ανεξάρτητα .

Συμπερασματικά, όσον αφορά στο συγκεκριμένο trend του TikTok είναι αδιαμφισβήτητα διασκεδαστικό, σίγουρα όμως δεν αποτελεί απόδειξη ότι τα δίδυμα μπορούν πραγματικά να διαβάζουν το ένα το μυαλό του άλλου.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved