Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στο όνομά τους;

Το μωρό σας θα «πετύχει» πολλά αναπτυξιακά ορόσημα κατά τον πρώτο χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του να αναγνωρίζει αλλά και να ανταποκρίνεται  στο όνομά του.

Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στο όνομά τους;
Bigstock

Αυτό το ορόσημο στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού έρχεται συνήθως κάποια στιγμή μεταξύ 4 και 9 μηνών. Όμως δεν τo κατακτούν όλα τα μωρά την ίδια χρονική περίοδο.

Μάθετε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει το όνομά του, καθώς και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με την/τον παιδίατρό σας αν έχετε ανησυχίες για πιθανές αναπτυξιακές καθυστερήσεις .

Σημάδια που δείχνουν ότι ένα μωρό αναγνωρίζει το όνομά του

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας σάς κοιτά όταν μιλάτε. Τα μωρά το κάνουν αυτό από πολύ νωρίς, ακόμη και πριν να είναι ικανά να γνωρίζουν το όνομά τους.

Πώς ακριβώς, λοιπόν, μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας αναγνωρίζει το όνομά του; Ναι, είναι δύσκολο και δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά.

Κατ' αρχάς, λάβετε υπόψιν την ηλικία του, καθώς ορισμένα μωρά είναι σε θέση να το αναγνωρίσουν ήδη από τους 4 ή 6 μήνες, αλλά τα περισσότερα θα φτάσουν σε αυτό το σημείο στους 7 με 9 μήνες.

Δεύτερον, λάβετε υπόψη σας την αντίδρασή του. Το μικρό σας θα πρέπει να γυρίζει να σας κοιτάξει ή να φωνάζει όταν λέτε το όνομά του. Έτσι, δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός του και σε τυχόν ήχους που κάνει.

euforia-toketou-baby-pinks.jpg

Βοηθώντας το να αναγνωρίσει το όνομά του

Να θυμάστε: Μην εκνευρίζεστε αν οι παρακάτω μέθοδοι δεν αποδώσουν αμέσως.

Δοκιμάστε την επανάληψη

Όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, χρησιμοποιείτε το όνομά του. Πείτε πράγματα όπως «Κατερίνα, θέλεις το μπιμπερό σου;» ή «Ήρθε η ώρα να αλλάξεις την πάνα σου, Σμαράγδα!». Η τακτική χρήση του ονόματός του στη συζήτηση μπορεί να το βοηθήσει να κάνει την σύνδεση με την πάροδο του χρόνου.

Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Δοκιμάστε να πάτε σ' ένα ήσυχο δωμάτιο. Δώστε του ένα παιχνίδι για να παίξει. Στη συνέχεια, δείτε αν ανταποκρίνεται όταν λέτε το όνομά του.

Αλλάξτε τον τόνο της φωνής

Δοκιμάστε μια τραγουδιστή φωνή ή ένα ενθουσιασμένο ψιθύρισμα για να δείτε αν αυτό του τραβά την προσοχή, σε σχέση με την κανονική σας φωνή ομιλίας.

Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες

Σκεφτείτε να φτιάξετε ένα φωτογραφικό άλμπουμ ή απλώς να κοιτάξετε φωτογραφίες στο κινητό με το μωρό σας. Δείξτε τους ανθρώπους και πείτε τα ονόματά τους. Κάντε το ίδιο όταν φτάσετε σε μια φωτογραφία του ίδιου. Μπορείτε να πείτε πράγματα όπως «Κοίτα τα όμορφα μπλε μάτια του Άρη!» ή «Αυτό είναι πανέμορφο καπέλο που φοράει ο Μάρκος».

Πότε το μωρό θα πει το όνομά του

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του, πιθανότατα θα αναγνωρίσει το όνομά του πριν μπορέσει να το πει. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανόηση της ομιλίας και η ομιλία είναι διαφορετικές δεξιότητες που εξελίσσονται σε ξεχωριστά χρονικά διαστήματα.

Ενώ το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίσει το όνομά του ήδη από τους 6 μήνες, το να πει το όνομά του και τα ονόματα των άλλων μπορεί να φτάσει 18 έως και 24 μηνών.

Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένα ονόματα είναι πιο εύκολο να ειπωθούν από άλλα. Για παράδειγμα, το Πάνος ή το Άννα μπορεί να είναι πιο εύκολο από το Αριστείδης ή το Μιλτιάδης. Αν το όνομα του παιδιού σας έχει πολλές συλλαβές, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα σύντομο ψευδώνυμο που θα χρησιμοποιείτε μέχρι να αναπτυχθούν καλύτερα η ομιλία του.

Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό

Επικοινωνήστε με την/τον παιδίατρο του μωρού, εάν δεν ανταποκρίνεται σταθερά στο όνομά του μέχρι τα πρώτα του γενέθλια .

Η/Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να ελέγξετε την ακοή του μικρού ή να προγραμματίσετε μια θεραπεία με λογοθεραπευτή.

Μια μελέτη του 2017 ανακάλυψε ότι η μη επίτευξη αυτού του ορόσημου μέχρι τους 12 μήνες μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης αυτισμού , προβλημάτων κοινωνικής επικοινωνίας ή άλλων αναπτυξιακών καθυστερήσεων.

Το συμπέρασμα

Η επικοινωνία με το παιδί σας είναι μία από τις καλύτερες πτυχές του να είσαι νέος γονιός. Είναι απίστευτα συναρπαστικό να βλέπετε τα μάτια του μικρού σας να φωτίζονται όταν λέτε το όνομά του.

Αν το μωρό σας δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το ορόσημο, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κινείται με το δικό του ρυθμό στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων.

Ωστόσο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την/ τον παιδίατρο αν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξή του.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved