Θέση ύπνου μωρού: Πότε μπορεί να κοιμηθεί μπρούμυτα;

Mάθετε πότε είναι ασφαλές το μικρό σας να κοιμάται μπρούμυτα και ποιες είναι οι απαραίτητες προφυλάξεις για έναν ασφαλή ύπνο.

Θέση ύπνου μωρού: Πότε μπορεί να κοιμηθεί μπρούμυτα;
Bigstock

Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα μωρά, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες ζωής τους, θα πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα καθώς αυτή η στάση θεωρούνταν η ασφαλέστερη για να αποφευχθεί η εισρόφηση τροφής στην τραχεία ή την αναπνευστική οδό σε περίπτωση εμετού ή παλινδρόμησης .

Η θεωρία αυτή ωστόσο έχει καταρριφθεί. Οι συνθήκες ύπνου θεωρούνται ένας από τους κυριότερους παράγοντες που σχετίζονται με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος. Οι ειδικοί πλέον συνιστούν τα μωρά να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα, η οποία είναι και η ασφαλέστερη στάση ύπνου για τα βρέφη.

Είναι ασφαλές να κοιμάται το παιδί μου μπρούμυτα;

Τον πρώτο χρόνο ζωής του μικρού σας, πρέπει πάντα να το τοποθετείτε πάντα ανάσκελα για ύπνο στην κούνια του. Οι έρευνες δείχνουν μειωμένο κίνδυνο SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου) όταν τα μωρά κοιμούνται ανάσκελα σε σταθερό στρώμα.

Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό να κοιμηθεί μπρούμυτα;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία που ορίζεται ως κατάλληλη για να μπορεί το παιδί να κοιμηθεί μπρούμυτα. Ωστόσο, από τη στιγμή που το μωρό σας μπορεί να μπουσουλά σταθερά, οι περισσότεροι ειδικοί θα συστήσουν πως ο ύπνος μπρούμυτα είναι ασφαλής, αρκεί να μην είναι «τυλιγμένο» με χοντρά κλινοσκεπάσματα.

Έχετε κατά νου, πως εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να τοποθετείτε το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο. Αλλά, εάν γυρίσει μπρούμυτα σημαίνει πως είναι ευκίνητο αλλά και αρκετά δυνατό για να σηκώσει το κεφάλι του και να κοιμηθεί με ασφάλεια σε αυτή τη θέση. Κάτι τέτοιο, μπορεί να συμβεί τον τέταρτο με έκτο μήνα -μερικές φορές και τον τρίτο μήνα.

Ωστόσο, ακόμα κι αν κάθε φορά το μωρό ξυπνάει μπρούμυτα, εσείς θα πρέπει να εξακολουθείτε να βάζετε το μωρό για ύπνο ανάσκελα του μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, για τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω.

Εξίσου σημαντικό, βέβαια είναι να τηρούνται και τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς για να είναι το μωρό ασφαλές στον ύπνο του, όπως το να απομακρύνετε μαξιλάρια, παιχνίδια , κουβέρτες και άλλα αντικείμενα από την κούνια του, να μην κάνει υπερβολική ζέστη δωμάτιο όπου κοιμάται και το στρώμα να είναι αρκετά σκληρό.

Με πληροφορίες από: takingcarababies.com, whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved