Baby sign language: Επικοινωνήστε με το μωρό σας πριν μιλήσει, χρησιμοποιώντας τη νοηματική

Φανταστείτε αν το μωρό σας μπορούσε πραγματικά να σας πει τι θέλει αντί να βρίσκεται σε μια κρίση απογοήτευσης.

Baby sign language: Επικοινωνήστε με το μωρό σας πριν μιλήσει, χρησιμοποιώντας τη νοηματική

Μπορεί να μην μπορούν να μιλήσουν, αλλά τα βρέφη επικοινωνούν συνεχώς με τον κόσμο γύρω τους και είναι πρόθυμα να ενημερώσουν τους γονείς και τους φροντιστές για το τι θέλουν ανά πάσα στιγμή.

Ως γονιός, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκρυπτογραφήσετε τον κώδικα του μωρού σας - ξέρετε, εκείνα τα γουργουρητά που σας λένε ότι το μικρό σας πεινάει ή τα μισόκλειστα μάτια που σας ενημερώνουν ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου .

Όταν σας διαφεύγει, όμως, ένα μικρό «σημάδι», το καταλαβαίνετε από τις όχι και τόσο διακριτικές κραυγές του μωρού σας. Τότε είναι που σκέφτεστε: Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσε να σας πει τι χρειάζεται; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί γονείς στρέφονται στη νοηματική γλώσσα για μωρά ως έναν τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά τους πριν αυτά μάθουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις .

Τι είναι η βρεφική νοηματική γλώσσα;

Τα βρεφικά νοήματα είναι πολύ απλές χειρονομίες, που βοηθούν τα μωρά που δεν μιλούν ακόμη να επικοινωνούν βασικές ανάγκες στους γονείς . Κάθε νοήματα αντιστοιχούν σε μια λέξη που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ζωή ενός βρέφους, όπως το να θέλει «γάλα» ή να χρειάζεται «βοήθεια».

«Η διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας στο μωρό σας επιτρέπει στο παιδί σας να επικοινωνήσει τις μεγαλύτερες ανάγκες του και να βεβαιωθεί ότι αυτές ικανοποιούνται», εξηγεί η Laura Payne, MDE, ειδικός σε θέματα νοηματικής.

Η δρ Payne εξηγεί ότι με τη νοηματική γλώσσα θα βοηθήσετε το μικρό σας να εκφράσει τα θέλω και τις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας.

Πότε μπορείτε να αρχίσετε να την διδάσκετε στο μωρό σας;

Πότε αυτά τα αξιολάτρευτα χεράκια είναι έτοιμα να αρχίσουν να σχηματίζουν νοήματα; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει τη διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας στο μωρό σας από τους 6 μήνες.

Αυτό δεδομένου ότι τα βρέφη μαθαίνουν πώς να κάνουν χειρονομίες περίπου σε εκείνη την ηλικία, αλλά αυτό το ορόσημο κατακτιέται στην ηλικία των 8 μηνών. Η ειδικός τονίζει ότι ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσετε: «Τα μωρά γεννιούνται με την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί μας», λέει, «έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε στους 6 μήνες ή μπορείτε να ξεκινήσετε όταν το μικρό σας μαθαίνει να περπατά». Εσείς γνωρίζετε το μωρό σας καλύτερα από τον καθένα, οπότε δοκιμάστε το όταν νιώθετε έτοιμες.

5 νοήματα που μπορείτε να διδάξετε στο βρέφος σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στο μωρό σας τη νοηματική γλώσσα είναι να επιλέξετε νοήματα που είναι σημαντικά για εσάς και που χρησιμοποιείτε συχνά. Η δρ Payne προτείνει να ξεκινήσετε με λέξεις «υψηλής λειτουργικότητας», επειδή βοηθούν το μικρό σας να επικοινωνεί τις βασικές του ανάγκες.

1. Γάλα

Κρατώντας το χέρι σας σταθερό μπροστά σας, σχηματίστε το σχήμα ενός «C». Στη συνέχεια, ανοίξτε και κλείστε το χέρι σας δύο φορές, διασφαλίζοντας ότι ο αντίχειρας κλείνει πάνω από τα δάχτυλά σας.

Μπορείτε να αρχίσετε να μοντελοποιείτε αυτό το σημάδι πριν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να το κάνει μόνο του, και μόλις εξοικειωθεί με το σημάδι μπορεί να δείτε τα μάτια του να ανοίγουν από ενθουσιασμό όταν συνειδητοποιεί ότι είναι ώρα για γάλα.

2. Φαγητό

Κάντε ένα στρογγυλεμένο «Ο» με τα δάχτυλά σας και στη συνέχεια ισιώστε τα δάχτυλά σας. Γυρίστε τα δάχτυλά σας προς το πηγούνι και μετακινήστε τα προς τα χείλη σας σαν να τρώτε.

3. «Όλα έτοιμα»

Όταν λέτε «όλα έτοιμα», ξεκινήστε με τις παλάμες σας στραμμένες προς τα μέσα και την κορυφή των χεριών σας προς τα έξω. Με μια γρήγορη κίνηση, γυρίστε τις παλάμες σας προς τα έξω. Να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σήμα σε όλες τις καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και στο πάρκο - δεν είναι μόνο για την ώρα του φαγητού.

4. Περισσότερο

Φέρτε τα δάχτυλα και τους αντίχειρές σας σε επαφή και μακρύνετε και τα δύο χέρια σας -όπως το «Ο» όταν κάνετε τη νοηματική «φάτε». Στη συνέχεια, χτυπήστε τα δάχτυλά σας μαζί και στη συνέχεια απομακρύνετέ τα αρκετές φορές.

5. Βοήθεια

Το κυρίαρχο χέρι σας πρόκειται να κάνει το γράμμα «Α» άρα σηκώστε τον αντίχειρα προς τα πάνω. Κρατήστε ανοιχτή την παλάμη με το άλλο σας χέρι και τοποθετήστε την κάτω από το κυρίαρχο χέρι σας. Σηκώστε και τα δύο χέρια μαζί για να νοηματοδοτήσετε τη λέξη «βοήθεια».

Πώς να ξεκινήσετε

Η δρ Payne συνιστά να κάνετε νοήματα ενώ λέτε ταυτόχρονα τη λέξη, θυμάστε πάντα να ενσωματώνετε τη λέξη. Την επόμενη φορά που εσείς και το μικρό σας θα καθίσετε να φάτε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα νοηματοδοτήσετε τη λέξη «τρώω», ενώ θα τη χρησιμοποιήσετε σε μια πρόταση όπως: «Φαίνεται ότι σου αρέσει να τρως μπανάνες» ή «Σε βλέπω που τρως αυτές τις γλυκοπατάτες ». Αυτό δίνει το πλαίσιο του τι σημαίνει η λέξη που υποστηρίζεται από τη νοηματική γλώσσα.

Η επανάληψη είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντική για τη μάθηση. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει είναι όταν διαβάζετε μαζί. Η ειδικός υπογραμμίζει να καθίσετε το παιδί σας στην αγκαλιά σας, ώστε να έχει καθαρή θέα των χεριών σας και του βιβλίου. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό σας μπορεί να σας βλέπει να νοηματοδοτείτε τις λέξεις καθώς διαβάζετε.

Ποια είναι τα οφέλη της βρεφικής νοηματικής γλώσσας

Τα οφέλη της νοηματικής γλώσσας αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους. Τα μωρά μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ανάγκες τους πιο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει λιγότερη λιγότερα ξεσπάσματα λόγω εμποδίων επικοινωνίας.

Επίσης, οι γονείς εξοικονομούν πολύ χρόνο.Αν το μωρό σας κάνει νοήμα «φαγητό», θα ξέρετε να ετοιμάσετε τις αγαπημένες του γλυκοπατάτες αντί να μπαίνετε σε κατάσταση δοκιμής και λάθους, να αλλάζετε πάνες και να ψάχνετε τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας συμβαδίζει με τη σωματική ανάπτυξη του βρέφους σας. Η δρ Payne λέει ότι οι μύες στα χέρια και τα δάχτυλα του μωρού σας αναπτύσσονται γρηγορότερα από εκείνους στο στόμα, το λαιμό και τη ρινική κοιλότητα , έτσι ώστε να μπορούν να σηματοδοτούν πολύ πριν πουν πραγματικά τις πρώτες τους λέξεις.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η χρήση της νοηματικής γλώσσας μπορεί να καθυστερήσει τη λεκτική τους επικοινωνία, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Τι γίνεται αν το μωρό σας δεν ανταποκρίνεται;

Όλα τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικό ρυθμό, οπότε αν αισθάνεστε ότι το βρέφος σας δεν αντιλαμβάνεται τα σημάδια, μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες αν αισθάνεστε , όπως ότι ίσως το μωρό σας απλώς δεν είναι έτοιμο να αρχίσει να νοηματοδοτεί, ή ότι ήδη νοηματοδοτεί, αλλά εσείς δεν το έχετε αντιληφθεί ή δεν ενισχύετε θετικά τις προσπάθειές του.

Αυτά είναι σημαντικά κομμάτια του «παζλ» που πρέπει να σκεφτείτε. Όταν το μωρό σας αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον, η θετική ενίσχυση είναι το κλειδί για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής του, η οποία το ενθαρρύνει περισσότερο.

Πηγή: tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved