Πότε το παιδί μπορεί να κοιμηθεί σε μαξιλάρι

Σε ποια ηλικία και με τι κριτήρια να επιλέξετε μαξιλάρι για το παιδί σας.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πότε το παιδί μπορεί να κοιμηθεί σε μαξιλάρι
Bigstock

Υπάρχουν πολλές συστάσεις και οδηγίες για το πώς πρέπει να κοιμούνται τα νεογέννητα, τα βρέφη και τα νήπια. Όλες αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ). Η απομάκρυνση μαξιλαριών, κουβερτών και άλλων παιχνιδιών από τις κούνιες των βρεφών μιεώνει την πιθανότητα του SIDS κατά κατά 80%.

Μετά τον πρώτο 1-1,5 χρόνο το μικρό σας θα κινείται περισσότερο από ό,τι πριν. Για να το κρατήσετε ασφαλές ενώ κοιμάται, θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στην κούνια, στις πιτζάμες και στα κλινοσκεπάσματα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Παιδικές πιτζάμες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή τους

Πότε είναι ασφαλές να χρησιμοποιεί μαξιλάρι

Η ηλικία που τα νήπια μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια ένα μαξιλάρι ποικίλλει. Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑP) δεν συνιστά να αφήνετε ένα νήπιο κάτω των 2 ετών να χρησιμοποιεί μαξιλάρι.

Μόλις είναι αρκετά μεγάλο ώστε να κοιμάται στο κρεβάτι του, μπορεί να αρχίσει να έχει μαξιλάρι και λούτρινα ζωάκια. Ο κίνδυνος για ΣΑΒΘ ή ασφυξία μειώνεται τότε.

Ποιο να επιλέξετε το καλύτερο μαξιλάρι

Το να δίνετε στο παιδί σας ένα μαξιλάρι σε μέγεθος ενηλίκου δεν είναι ασφαλές. Χρειάζονται ένα μαξιλάρι μικρού μεγέθους, λεπτό και σταθερό.

Έτσι δεν θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ασφυξία όπως υπάρχει με τα μαλακά μαξιλάρια. Τα σταθερά μαξιλάρια στηρίζουν επίσης τον αυχένα δεδομένου ότι ο λαιμός των νηπίων αναπτύσσεται και χρειάζεται καλή στήριξη για τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Τα μαξιλάρια με υποαλλεργικό και μη επεξεργασμένο υλικό είναι οι προτιμώμενες επιλογές για τα νήπια. Μία τέτοια επιλογή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων ή τα εξανθήματων.

9 κοινά καλοκαιρινά εξανθήματα στο δέρμα των παιδιών

Γιατί δεν πρέπει το μικρό παιδί σας να κοιμάται με μαξιλάρι

Εάν το νήπιό σας εξακολουθεί να κοιμάται σε κούνια, δεν χρειάζεται μαξιλάρι, ακόμη και αν είναι άνω των 12 μηνών. Ένα μαξιλάρι μπορεί να πιαστεί στα τοιχώματα της κούνιας και να εμποδίσει την αναπνοή του παιδιού. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ως σκαλοπάτι για να σκαρφαλώσει.

Συμβουλές για ασφαλή ύπνο με μαξιλάρι

1. Περιμένετε μέχρι να γίνει ενός έτους

Η συνιστώμενη ηλικία για τη χρήση μαξιλαριού είναι τα 2 έτη. Πριν από αυτό, υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, όπως προαναφέρθηκε. Η ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού είναι ένας μεγάλος παράγοντας που θα καθορίσει πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μαξιλάρι.

Σε ποια ηλικία μιλάει ένα παιδί με αυτισμό;

2. Αναβαθμίστε το κρεβάτι του

Αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με το να περιμένετε μέχρι το μικρό σας παιδί να γίνει 24 μηνών. Εάν το νήπιό σας περπατά συνεχώς και σταθερά, τότε μπορείτε να προσθέσετε μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα.

3. Επιλέξτε το σωστό μαξιλάρι

Ένα μικρό, σταθερό μαξιλάρι που στηρίζει τον αυχένα, είναι ιδανικό για τα νήπια. Επιλέξτε μια μαξιλαροθήκη που «αναπνέει» και πλένεται εύκολα.

4. Αφήστε το ίδιο να αποφασίσει το πότε

Μόλις παρατηρήσετε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί κουβέρτες ή λούτρινα ζωάκια για να στηρίξει το κεφάλι του, μπορεί να είναι έτοιμο για ένα μαξιλάρι.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved