Σε ποια ηλικία το μωρό σας καταλαβαίνει το «όχι»

Μία νοσοκόμα-παιδαγωγός απαντά σε ποια ηλικία μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία του «όχι». 

Σε ποια ηλικία το μωρό σας καταλαβαίνει το «όχι»
Bigstock

Είστε γονείς και αναρωτιέστε από πότε το μωρό σας μπορεί να καταλάβει μία από τις λέξεις που του λέτε συχνά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τη λέξη «όχι». Πρόκειται για μία λέξη που το βοηθά στο να προλαμβάνει τον κίνδυνο ή για να του βάλετε όρια.

«Παρακαλώ», «Ευχαριστώ», «Συγγνώμη»: Οι “μαγικές” λέξεις που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Πότε αρχίζει να το καταλαβαίνει το παιδί

Σύμφωνα με τη γαλλίδα νοσοκόμα-παιδαγωγό Amélie Chalufou «ένα μωρό μπορεί να καταλάβει μία στάση του "όχι" στον γονιό από την ηλικία, περίπου, των 4 μηνών. Είναι σημαντικό οι γονείς να συνδυάζουν τις χειρονομίες με τον τονισμό της λέξης.» Αν και αυτή η κατανόηση δεν είναι παρά σωματική, το παιδί θα εκφράσει λεκτικά το όχι «από 8 μηνών έως και 1 έτους». Από το 1 έτος έως τα 3 «το παιδί μαθαίνει να διακόπτει την κίνηση που κάνει και να χρησιμοποιεί το ίδιο τη λέξη "όχι"».

nipio-anevainei-skales.jpg

Για να αρχίζει να καταλαβαίνει το μωρό η Amélie Chalufou προτείνει την επανάληψη. «Η επανάληψη των πραγμάτων το βοηθά να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις», υποστηρίζει. «Δεν θα κατάλαβει το παιδί από το πρώτο "όχι"ότι δεν πρέπει να αγγίζει την πρίζα, για παράδειγμα. Πρέπει να το έχετε πει πολλές φορές για να εμπεδώσει το παιδί τον κίνδυνο και ότι το "όχι"το προστατεύει από αυτόν».

Μωρό αρνείται να πει «μπαμπά» - Το ξεκαρδιστικό βίντεο που έγινε viral

Εσείς θα αποδεχτείτε το «όχι» του παιδιού σας;

Λόγω της συχνής χρήσης του από εσας, ειναι επόμενο η λέξη «όχι» να αρχίσει να χρησιμοποιείται συχνά και από το ίδιο το παιδί, «αφού θα το ακούει πολύ περισσότερο από το ναι, κάτι το οποίο αποτελεί, όμως, και μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ανάπτυξής του. Εξαρτάται από τον κάθε γονιό πού θα θέσει τα όρια και έως πού θα αποδέχεται το ‘όχι’ του παιδιού του, γνωρίζοντας ότι δεν το αποδεχόμαστε μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος» υποστηρίζει η νοσοκόμα-παιδαγωγός.

Πηγή: www.parents.fr

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved