Πότε το παιδί πρέπει να γυρίζει όταν ακούει το όνομά του
«Το παιδί μου δεν γυρνάει όταν φωνάζω το όνομά του, τι να κάνω;»
Τα βρέφη σε ηλικία 8-9 μηνών αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Είναι μια ηλικία που καταλαβαίνουν τη διαφορετική τους οντότητα, επισημαίνει ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής.
Αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο;
Το κάθε παιδί αποτελεί μια μοναδική ύπαρξη και έχει κληρονομήσει διαφορετικά γονίδια από τους δυο γονείς, οπότε είναι φυσικό κάποιες αναπτυξιακές ικανότητες να τις συγκρίνουν οι γονείς με τη δική τους ηλικία. Συχνά, λέμε ότι μοιάζει στον μπαμπά του που και αυτός άργησε να μιλήσει.
Οι συνήθεις αντιστάσεις των γονέων
Μερικές φορές, ενώ οι γονείς παρατηρούν μια ασυνήθιστη συμπεριφορά του παιδιού, από το φόβο μήπως είναι κάτι σοβαρό για το ίδιο αποδίδουν τις καθυστερήσεις που μπορεί να παρουσιάζει σε άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα στην έλλειψη ερεθισμάτων. Ο ειδικός αναφέρει ότι πολλοί γονείς δικαιολογούν ορισμένες καθυστερήσεις της ανάπτυξης του παιδιού τους αναφέροντας πως «αυτό δεν του το έχουμε μάθει».
Οι αναπτυξιακές ικανότητες είναι έμφυτες
Κάθε παιδί έχει μια προδιάθεση να αναπτύξει ορισμένες αναπτυξιακές ικανότητες ακόμα και αν δεν του τις δείξει κανείς π.χ. ένα παιδί θα μάθει να περπατά από μόνο του, γιατί η φύση έχει προγραμματίσει να συμβεί αυτό.
Συνεπώς, το να γυρίζει ένα παιδί στο όνομά του δεν είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται, αλλά θα γίνει έτσι και αλλιώς αφού ζει σε ένα τυπικό περιβάλλον και δέχεται καθημερινά μια τυπική φροντίδα.
Ποια σημάδια θεωρούνται ανησυχητικά
Όταν το παιδί είναι ανέκφραστο και δε γυρίζει πάντα στο όνομά του, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μειωμένης επικοινωνίας, και θα πρέπει να ενημερώνετε τον παιδίατρό σας ή να μιλήσετε με ένα ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο να σας δώσει συμβουλές τι να κάνετε.
Η γνώμη του ειδικού
Η αδυναμία του παιδιού να γυρίζει πάντα στο όνομά του μπορεί να μην είναι ανησυχητική αν πρόκειται για μία μεμονωμένη συμπεριφορά, ωστόσο αν συνδυάζεται και με άλλες δυσκολίες συμπεριφοράς και επικοινωνίας θα μπορούσε να σχετίζεται με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και αυτισμό. Σε κάθε περίπτωση, το σωστότερο είναι οι γονείς να το αναφέρουν στον παιδίατρό τους ή να επικοινωνήσουν με ένα ειδικό σε κάποιο αναπτυξιακό κέντρο.