Τα σχολεία άρχισαν! Πέντε υγιεινές και εύκολες συνταγές για σνακ των παιδιών

Υγιεινά σνακ για το σχολείο - Κι όμως το κολατσιό μπορεί να γίνει απολαυστικό.

Και να που αγαπημένος μήνας των απανταχού μαμάδων ήρθε και οι περισσότερες τρέχουν στο σουπερμάρκετ να αγοράσουν όλα τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουν τα νόστιμα και άκρως θρεπτικά σνακ που θα πάρουν τα παιδιά για το διάλειμμα στο σχολείο.

Τι μπορούν να φτιάξουν λοιπόν ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και τα παιδιά τους χορτάτα;

Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο: Σπανακόπιτα κέικ

Οι πίτες είναι οι αγαπημένες όλων των παιδιών. Πώς θα σας φαινόταν να φτιάχνατε ένα λαχταριστό κέικ πίτα; Ναι, ναι, σαφώς και ακούγεται περίεργο αλλά είναι τόσο νόστιμο που σίγουρα τα παιδιά σας θα το λατρέψουν.

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σπανάκι τσιγαρισμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κούπες τριμμένη με το χέρι φέτα

Πώς θα το φτιάξετε:

  1. Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι.
  2. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα.
  3. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.
  4. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα. (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι' αυτό τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί μέσα).
  5. (Μπορείτε να το βάλετε και σε φορμάκια ώστε να γίνουν ατομικά κεκάκια σπανακοπιτάκια)

Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο: Αλμυρό κέικ με ζαμπόν και τυρί

Όπως και στην παραπάνω συνταγή, έτσι και σε αυτή, μεταμορφώνουμε ένα γλυκό κέικ σε αλμυρό. Μόνο που εδώ αντί να βάλουμε σπανάκι και φέτα, βάζουμε κολοκυθάκια, τυρί τσένταρ και ζαμπόν.

Υλικά:

  • 1 ½ κούπες λευκό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.τ.γ baking powder
  • 1 κ.τ.γ αλάτι
  • ½ κ.τ.γ baking soda
  • 2 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 1 ½ κούπες τριμμένα κολοκυθάκια
  • ½ κούπα κομμένο σε κύβους ζαμπόν (ή ό,τι αλλαντικό θέλετε εσείς)
  • 2 κ.τ.σ ψιλοκομμένο σχινόπρασο
  • ½ κούπα γάλα
  • ½ κούπα γιαούρτι
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • ⅓ κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Λαδώστε τη φόρμα σας ή βάλτε λαδόκολλα και αφήστε τη στην άκρη.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αλευρια σας, το αλάτι, τη baking soda και το baking powder.
  4. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το τυρί, το ζαμπόν και συνεχίστε το ανακάτεμα.
  5. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά και το λάδι. Ρίξτε αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά που ανακατέψατε πιο πριν.
  6. Βάλτε το μείγμα στην φόρμα που ετοιμάσατε στην αρχή.
  7. Ψήστε για περίπου 1 ώρα και δέκα λεπτά. Ελέγξτε το πριν το βγάλετε από τον φούρνο με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί καλά και αυτό γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρει.
  8. Για να το συντηρήσετε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 4 μέρες. Κόψτε το όπως θα κόβατε τις φέτες κέικ.

Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο: Λουκανικοπιτάκια με ζύμη κουρού

Τα λουκανικοπιτάκια είναι ένα εύκολο κολατσιό που μπορεί να φτιάξουν οι περισσότερες μαμάδες. Αυτή η ζύμη είναι το κάτι άλλο και φυσικά μπορείτε να τη γεμίσετε με ό,τι θέλετε. Εμείς τη γεμίζουμε με λουκανικάκια, όμως εσείς μπορείτε να βάλετε μανιτάρια, πράσο, σπανάκι ακόμη και φέτα.

Τι θα χρειαστείτε

Για τη ζύμη:

  • 2 σφηνοπότηρα ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού γάλα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο σηκώσει

Για τη γέμιση:

  • Λουκανικάκια

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε με ένα σύρμα.
  2. Ρίξτε έπειτα τη μαγιά και αφήστε για 5 λεπτά ώστε να ενεργήσει. Μετά ανακατέψτε ξανά με το σύρμα.
  3. Προσθέστε το γάλα και το χτυπημένο αυγό και ανακατέψτε ξανά.
  4. Προσθέστε αλεύρι σιγά-σιγά και αρχικά ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα που έχει τρύπα στη μέση. (Διαφορετικά, βάλτε χέρι εξ αρχής).
  5. Ζυμώστε έπειτα με το χέρι και φτιάξτε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήστε να ξεκουραστεί ώστε να φουσκώσει.
  6. Μετά πάρτε τα λουκανικάκια και αρχίστε να τα γεμίζετε. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς!
  7. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Ψήστε μέχρι να δείτε με το μάτι ότι είναι έτοιμα.
  8. Μικροί και μεγάλοι θα ενθουσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Και αφού το καταφέραμε εμείς... σίγουρα μπορείτε και εσείς!

Γλυκό κολατσιό για το σχολείο: Πιτάκια με Nutella - Μία φανταστική συνταγή, μόνο με 2 υλικά



Παραπάνω είδατε γιαι το πώς μπορείτε να φτιάξετε με δική σας ζύμη και την προσθήκη μιας μπανάνας, αυτό το κολατσιό... αλλιώς! Μπορεί να κάνουμε υγιεινές προτάσεις, όμως πού και πού επιβάλλεται και το γλυκό. Γι' αυτό αντί να αγοράσετε μια σοκολατένια λιχουδιά για το μικρό σας, μπορείτε να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Συνταγή με φύλλο κρούστας

Υλικά:

  • 4 φύλλα κρούστας
  • nutella

Εκτέλεση

  1. Κόβετε 2 φύλλα κρούστας κατά μήκος, σε 4 λωρίδες.
  2. Στην άκρη της κάθε λωρίδας βάζετε μια κουταλιά Nutella.
  3. Διπλώνετε σε τρίγωνο, όπως δηλαδή, κάνετε και με τα τυροπιτάκια και αλείφετε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
  4. Σε ένα ταψί που το έχετε αλείψει με λίγο λάδι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί) τοποθετείτε τα πιτάκια.
  5. Τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα αλείφετε ελαφρώς με λίγο λάδι.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Υπολογίστε, περίπου 20 λεπτά.

Χορταστικό κολατσιό για το σχολείο: Ζαμπονοτυρόπιτα με 3 υλικά

Θέλετε κάτι χορταστικό για τα παιδιά σας; Κάτι που θα τα "κρατήσει" μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι; Αν ναι, τότε τούτη η ζαμπονοτυρόπιτα είναι αυτό που ψάχνετε.

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα
  • 18 φέτες τυρί του τοστ
  • 18 φέτες ζαμπόν

Εκτέλεση:

  1. Ανοίγουμε όλα τα φύλλα τη σφολιάτας και τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Τα χωρίζουμε στη μέση και παίρνουμε τα μισά για να ετοιμάσουμε την πρώτη ζαμπονόπιτα.
  2. Βάζουμε 9 φέτες τυρί και 9 φέτες ζαμπόν και τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.
  3. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα και τοποθετούμε τα δύο ρολά στο φούρνο αφού τα βουτυρώσουμε λίγο στο πάνω μέρος.
  4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο: Βρώμη στο βαζάκι

Ένα χορταστικό κολατσιό που τα παιδιά μπορούν να πάρουν στο σχολείο και να το απολαύσουν στο πρώτο διάλειμμα. Αυτό εδώ το κολατσιό ενδείκνυται περισσότερα για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, πέμπτης και έκτης δημοτικού.

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα γάλα αμυγδάλου (αν θέλετε χρησιμοποιείτε και γάλα καρύδας)
  • 4 κ.τ.σ μέλι
  • 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
  • 1 κ.τ.γ υγρή βανίλια
  • ¼ κ.τ.γ αλάτι
  • 1 ½ κούπες βρόμη

Πώς θα το φτιάξετε για να το πάρει το παιδί την επόμενη μέρα στο σχολείο

  1. Αν και θα δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία στο βίντεο παρακάτω πάμε να σας πούμε αναλυτικά τη διαδικασία.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα, το μέλι, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.
  3. Έπειτα προσθέστε τη βρόμη και ανακατέψτε ξανά.
  4. Χωρίστε το μείγμα σε τέσσερα γυάλινα βαζάκια, κλείστε τα με το καπάκι τους και αφήστε όλο το βράδυ (για περίπου 12 ώρες) στο ψυγείο.


Υγιεινό κολατσιό για το σχολείο: Κοτόπιτα

Καρότα, πράσα, πολύχρωμες πιπεριές... Τι άλλο θέλετε για να κάνετε υγιεινό αυτό το κολατσιό. Φτιάξτε την πίτα σας, ψήστε τη και βάλτε τη στο τάπερ του παιδιού σας.

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα περαστά στον τρίφτη
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
  • 4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 αβγά
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό
  • 2 πακέτα φύλλο πίτας χωριάτικο (αν μπορείτε ανοίξτε μόνοι σας τα φύλλα)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Βράστε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, τα σκόρδα και αλατοπιπερώστε!
  2. Αφού βράσει αφαιρέστε τις πέτσες, ξεψαχνίστε το και κόψτε το ψαχνό σε κομμάτια.
  3. Τσιγαρίστε τα πράσα με αλάτι και πιπέρι σε λίγο λάδι και μόλις τα κατεβάσετε από τη φωτιά ρίξτε τον άνηθο, το μαϊντανό. Αφήστε να κρυώσει λίγο και ρίξτε μέσα το κοτόπουλο, το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τρία φύλλα από κάτω αλειμμένα με λάδι. Βάλτε γέμιση και καλύψτε με άλλο φύλλο από πάνω. Ξανά βάλτε γέμιση και ξανά καλύψτε με φύλλο. Αυτό θα το κάνετε 5 φορές.
  5. Αφού ρίξετε και την τελευταία γέμιση θα καλύψετε με 3 φύλλα από πάνω και λαδώστε τα καλά.
  6. Χαράξτε σε κομμάτια και ψήστε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved