Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα
- Γιατί είναι σημαντικό το κολατσιό στη διατροφή των παιδιών;
- Πέντε συνταγές για υγιεινά και σπιτικά σνακ που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο.
Γιατί είναι σημαντικό το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο;
Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του παδιού. Το καθημερινό του διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει φουρτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας που θα προσφέρουν στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός του.
Εξίσου σημαντικά για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι τα μικρά και συχνά γεύματα. Το κολατσιό στο σχολείο όπως και το απογευματινό είναι απραίτητα γιατί κρατούν τα παιδιά χορτάτα και παράλληλα τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται μέσα στη μέρα τους.
Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Τι μπορεί να φάει το παιδί στο διάλειμμα; Ιδού μερικές ιδέες και αναλυτικα οι συνταγές.
Δευτέρα
Κέικ πορτοκάλι με ταχίνι
Υλικά:
- 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά*
- 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
- 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Εκτελεση συνταγής:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύω σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Στη συνέχεια, προσθέτω το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέτω τη φαρίνα και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.
Ρίχνω το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.
Όταν το κέικ έχει ψηθεί, το αφαιρώ από τον φούρνο και τοποθετώ τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει.
Στη συνέχεια, αναποδογυρίζω τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρω και πασπαλίζω το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Τρίτη
Αλμυρό κέικ με ζαμπόν και τυρί
Υλικά:
- 1 ½ κούπες λευκό αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.τ.γ baking powder
- 1 κ.τ.γ salt
- ½ κ.τ.γ baking soda
- 2 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ
- 1 ½ κούπες τριμμένα κολοκυθάκια
- ½ κούπα κομμένο σε κύβους ζαμπόν (ή ό,τι αλλαντικό θέλετε εσείς)
- 2 κ.τ.σ ψιλοκομμένο σχινόπρασο
- ½ κούπα γάλα
- ½ κούπα γιαούρτι
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- ⅓ κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής:
Λαδώστε τη φόρμα σας ή βάλτε λαδόκολλα και αφήστε τη στην άκρη. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αλευρια σας, το αλάτι, τη baking soda και το baking powder. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το τυρί, το ζαμπόν και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά και το λάδι. Ρίξτε αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά που ανακατέψατε πιο πριν.
Βάλτε το μείγμα στην φόρμα που ετοιμάσατε στην αρχή.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα και δέκα λεπτά. Ελέγξτε το πριν το βγάλετε από τον φούρνο με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί καλά και αυτό γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρει.
Για να το συντηρήσετε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 4 μέρες. Κόψτε το όπως θα κόβατε τις φέτες κέικ..
Τετάρτη
Muffins με παντζάρι και μαύρο σοκολάτα
Πηγή φωτογραφίας: theworktop.com
Υλικά:
- 250 γραμμάρια παντζάρια
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι βρώμη αλεσμένη
- 3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. κακάο
- 1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/4 του φλιτζανιού γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- σταγόνες μαύρης σοκολάτας
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.
Πέμπτη
Αλμυρά muffins με κολοκύθι και τυρί
Υλικά:
- 1 κολοκύθι μεσαίου μεγέθους
- 1/4 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 τριμμένο τυρί
- 2 μεγάλα αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- λίγο βούτυρο για τις φόρμες των muffins
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.
Παρασκευή
Μπισκότα βρόμης με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- 2 ώριμες μπανάνες
- 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
- 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση συνταγής:
Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.