Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα
- Κολατσιό στο σχολείο: Η σημασία του στη διατροφή των παιδιών
- Τι να φτιάξετε για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο την επόμενη εβδομάδα;
Κολατσιό στο σχολείο: Η σημασία του στη διατροφή των παιδιών
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών και σημαντικό κομμάτι αυτής είναι τα συχνά και μικρά γεύματα. Το κολατσιό στο σχολείο είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και κρατάει τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο. Επιπλέον, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και ανάλογα με τις τροφές που περιλαμβάνει μπορεί να αποτελέσει πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Και αυτήν την εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο.
Τι να φτιάξετε για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο την επόμενη εβδομάδα;
Δευτέρα
Κέικ πορτοκάλι με ταχίνι και χωρίς βούτυρο
Υλικά:
- 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά*
- 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
- 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέστε το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακτέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.
Ρίξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη, να βγαίνει καθαρό.
Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από τον φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Μία συνταγή από την mamatsita.
Τρίτη
Σπιτικό ψωμί με παντζάρι και λεμόνι
Υλικά:
- 2 ασπράδια αυγού
- 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
- ¼ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
- ¼ φλιτζάνι γάλα
- 28 γραμμάρια πουρές αχλαδιού
- 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
- 110 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- λίγο αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- 5 καρύδια ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε τα ασπράδια αυγού και τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Προσθέστε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά. Αδειάστε στο μπολ με τα υγρά το μείγμα με τα στερεά, και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και απλώστε στο κάτω μέρος ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Αδειάστε το μείγμα και βάλτε τα ψιλοκομμένα καρύδια στο πάνω μέρος. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς C, για 55 με 60 λεπτά, όπως και στις προηγούμενες συνταγές.
Τετάρτη
Σπιτικά κριτσίνια τυριού
Υλικά:
- 375g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 gr (1 pkg) μαγιά σε σκόνη
- 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα
- 42 γραμμάρια (3 κ.σ.) βούτυρο, λιωμένο
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
- τρυμμένο τυρί της αρεσκείας σας
- μαϊντανός ξερός ή άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.
Πέμπτη
Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- 2 ώριμες μπανάνες
- 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
- 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο
Πώς θα τα φτιάξετε:
Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Παρασκευή
Βρόμη στο βαζάκι
Υλικά:
- 1 ½ κούπα γάλα αμυγδάλου (αν θέλετε χρησιμοποιείτε και γάλα καρύδας)
- 4 κ.τ.σ μέλι
- 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
- 1 κ.τ.γ υγρή βανίλια
- ¼ κ.τ.γ αλάτι
- 1 ½ κούπες βρόμη
Πώς θα το φτιάξετε:
Αν και θα δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία στο βίντεο παρακάτω πάμε να σας πούμε αναλυτικά τη διαδικασία.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα, το μέλι, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.
Έπειτα προσθέστε τη βρόμη και ανακατέψτε ξανά. Χωρίστε το μείγμα σε τέσσερα γυάλινα βαζάκια, κλείστε τα με το καπάκι τους και αφήστε όλο το βράδυ (για περίπου 12 ώρες) στο ψυγείο.