Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Unsplash.com / Katie Smith
  • Κολατσιό: Ένα γεύμα που δεν πρέπει να παραλείπουν τα παιδιά.
  • Πέντε συνταγές για σπιτικό και υγιεινό κολατσιό. 

Τα μικρά και συχνά γεύματα θεωρούνται απαραίτητο στοιχείο της ισορροπημένης διατροφής, για αυτό και το κολατσιό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού. Το κολατσιό κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και μπορεί να του προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω συνταγές εύκολες και υγιεινές πυ μπορείτε να φτιάξετε και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό στο σχολείο

Δευτέρα

Κέικ με πορτοκάλι και ταχίνι

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά*
  • 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
  • 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)

Διαδικασία:

Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Στη συνέχεια, προσθέστε το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε τη φαρίνα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό. Ριξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.

Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από το φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει.

Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.

Μία συνταγή της mamatsita

Τρίτη

Μπαγκέτα στο φούρνο με μοτσαρέλα και βασιλικό

Πηγή φωτογραφίας: muddypuddles.com

Υλικά:

  • 1 γαλλική μπαγκέτα
  • 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • Μερικές φέτες τυρί μοτσαρέλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.

Κόβετε τη μπαγκέτα στη μέση κατά μήκος και σε λεπτές φέτες τη μοτσαρέλα και τις ντομάτες. Στρώστε τις φέτες μοτσαρέλας πάνω στο ψωμί και ψήνετε για 3 με 4 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζετε από το φούρνο και απλώνετε από πάνω τις φέτες ντομάτας. Πασπαλίζετε με φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.

Τετάρτη

Σοκολατένιο ψωμί με μπανάνα

Πηγή φωτογραφίας: YouTube / The Serious Fitness

Υλικά:

  • 2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους
  • 3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
  • 2 αυγά
  • 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • ¼ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ φλιτζάνι κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ομοίως με παραπάνω, σε ένα μπολ ανακατέψτε τα στερεά υλικά και σε ένα άλλο τα υγρά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και στρώστε στο κάτω μέρος ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο για 55 με 60 λεπτά.

Πέμπτη

Σπανακοπιτάκια με τυρί

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
  • 1 σπανάκι ζεματισμένο
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο πιπέρι
  • (νερό για το ζυμάρι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.

Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά).

Παρασκευή

Energy balls με φυστικοβούτυρο

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • ¾ του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
  • 2/3 του φλιτζανιού ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 1/3 του φλιτζανιού φλιτζάνι μέλι
  • ¼ του φλιτζανιού κακάο
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
  • Λίγο γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το γάλα αμυγδάλου. Φορέστε γάντια (θα σας διευκολύνουν) και ανακατέψτε με τα χέρια.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την υφή, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας. Προσθέστε τόσο, ώστε όταν πιάνετε το μείγμα να μπορείτε να το πλάσετε.

Πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκίτσες. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε τάπερ στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα. Καταναλώνονται και απευθείας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved