Δεν γίνεται μόνο ο Ποπάυ δυνατός από το σπανάκι αλλά και τα παιδιά

  • Ημέρα αφιερωμένη στο σπανάκι
  • Η ιστορία της Εθνικής Ημέρας Σπανακιού
  • Τα οφέλη του στην υγεία των παιδιών
  • Συνταγές με σπανάκι

Ημέρα αφιερωμένη στο σπανάκι

Το σπανάκι δεν κάνει μόνο τον Ποπάυ δυνατό αλλά και τα παιδιά μας, γι' αυτό με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στο σπανάκι -και τη γιορτάζουν στο εξωτερικό- μάθετε τα οφέλη που έχει το σπανάκι καθώς και μερικές συνταγές για να το εντάξετε στη διατροφή των παιδιών σας

Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Α και το ασβέστιο, το σπανάκι είναι γνωστό ότι έχει τη δική του θέση στην πυραμίδα της ισορροπημένης διατροφής – αλλά πόσο σπανάκι τρώνε τα παιδιά σας;

Η ιστορία της Εθνικής Ημέρας Σπανακιού

Με καταγωγή από την Περσία (την περιοχή που είναι το σημερινό Ιράν), το σπανάκι έφτασε στην Κίνα τον 7ο αιώνα, όπου οι άνθρωποι το αποκαλούσαν «Βότανο της Περσίας» ή το «Περσικό Πράσινο». Το λαχανικό τελικά κατέληξε στην Ευρώπη μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, όταν προσγειώθηκε στην Ισπανία. Μάλιστα, για κάποιο διάστημα οι Άγγλοι αναφέρονταν στο σπανάκι ως «The Spanish Vegetable». Στην Βόρεια Αμερική δεν είχε καταφέρει να καλλιεργηθεί μέχρι τις αρχές του 1800.

Πιθανώς το πιο διάσημο πρόσωπο στην ιστορία που σχετίζεται με το σπανάκι είναι η ευγενής του 16ου αιώνα, Catherine de' Medici, η οποία κυβέρνησε τη Γαλλία πίσω από τους τρεις γιους της για πολλά χρόνια. Με καταγωγή από τη Φλωρεντία της Ιταλίας, μετακόμισε στη Γαλλία όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Ερρίκο Β'. Λέγεται ότι η Catherine λάτρευε το σπανάκι και φρόντιζε οι μάγειρές της να το σερβίρουν σε κάθε γεύμα. Εξαιτίας αυτού, ακόμη και σήμερα, τα γεύματα που παρασκευάζονται με σπανάκι είναι συχνά γνωστά ως "Φλωρεντίνικα" προς τιμήν της γενέτειρας της Catherine de' Medici.

Τα οφέλη του στην υγεία των παιδιών

Ακριβώς όπως πολλά λαχανικά, ο πιο υγιεινός τρόπος για να σερβίρετε και να φάτε το σπανάκι είναι φρέσκο ​​και ωμό. Ωστόσο, ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένο, παραμένει ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά διατροφικά του οφέλη.

Περιέχει:

  • Φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σύστημα
  • Βιταμίνη Α (καροτίνη), για υγιή όργανα και μάτια
  • Σίδηρο που βοηθά στην υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ιστών
  • Βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Φολικό οξύ, που είναι χρήσιμο στη λειτουργία των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών
  • Ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών
  • Αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτική βλάβη

Ενώ το σπανάκι έχει επίσης μια μικρή ποσότητα φυσικών σακχάρων και υδατανθράκων, αυτά είναι μικρά σε σύγκριση με τα μυριάδες άλλα οφέλη για την υγεία που παρέχει αυτό το νόστιμο λαχανικό.

Συνταγές με σπανάκι

Για να γιορτάσετε τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτό το νόστιμο πράσινο λαχανικό, γιατί να μην φτιάξετε νόστιμες συνταγές. Σοτάρετέ το σε ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο – ή φτιάξτε μια σαλάτα με baby σπανάκι, τυρί μοτσαρέλα, φέτες αβοκάντο και τραγανό μπέικον θρυμματισμένο από πάνω. Νόστιμα ακούγονται αυτά, έτσι δεν είναι; Δείτε μερικές ακόμη συνταγές παρακάτω.

Φαγητό με σπανάκι για παιδιά: Wrap με φέτα και σπανάκι

Υλικά:

  • τορτίγια
  • σοταρισμένο σπανάκι
  • τριμμένη φέτα
  • ομελέτα

Εκτέλεση: Τυλίξτε στην τορτίγια σας το σοταρισμένο σπανάκι, την ομελέτα και την τριμμένη φέτα. Μπορείτε να το σερβίρετε στα παιδιά για πρωινό, απογευματινό ή βραδινό.

Φαγητό με σπανάκι για παιδιά: Μακαρόνια με πέστο από σπανάκι

Υλικά:

  • 2 φλιτζ. σπανάκι
  • 1 φλιτζ. κουκουνάρι (ή καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης)
  • 3 σκελίδες σκόδρδο
  • 1 κ.τ.σ μέλι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • λίγο αλάτι & πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σε ένα τηγανάκι σοτάρετε ελαφρώς τον κουκουναρόσπορο. Σε ένα μπλέντερ βάλτε όλα τα υλικά και πολτοποιήστε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αποθηκεύστε σε μια γυάλα και βάλτε στο ψυγείο. Συνοδέψτε οποιαδήποτε μακαρονάδα θέλετε.

Smoothie με σπανάκι και πράσινο μήλο

Υλικά:

  • 2-3 φλιτζάνια σπανάκι
  • ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 μπανάνα
  • 1 πράσινο μήλο
  • 1 φλιτζάνι αγγούρι κομμένο σε κομματάκια
  • 4 χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
  • Λίγο λεμόνι (προαιρετικά)

Πώς θα το φτιάξετε:

Βγάλτε τη φλούδα από τη μπανάνα και κόψτε την σε κομμάτια. Κάντε το ίδιο και με το πράσινο μήλο. Βάλτε στο μπλέντερ όλα τα παραπάνω υλικά και «χτυπήστε» τα για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρετε σε ποτήρι με όσα παγάκια θέλετε.

Πηγή συνταγής: lifeisbutadish.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved