Εβδομαδιαίο μενού για νηστίσιμα σχολικά γεύματα
- Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών.
- Πέντε νηστίσιμες συνταγές για κολατσιό.
Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι κομμάτι αυτής για αυτό και το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του. Το κολατσιό κρατάει το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο και εάν είναι σπιτικό φτιαγμένο από υλικά υψηλής διατροφικής αξίας, είναι και πηγή θρεπτικών συστατικών.
Πιστοί στο ραντεβού μας και αυτήν την εβδομάδα, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών. Οι συνταγές είναι νηστίσιμες, εύκολες και μπορείτε να τις απολαύσετε και εσείς.
Πέντε συνταγές για κολατσιό
Δευτέρα
Κέικ με πορτοκάλι και ταχίνι
Υλικά:
- 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά*
- 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
- 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Εκιτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Στη συνέχεια, προσθέστε το ταχίνι με πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε τη φαρίνα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.
Ρίξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.
Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από τον φούρνο και τοποθετώ τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Πηγή συνταγής: mamatsita
Τρίτη
Πατατοκεφτέδες στον τρίφτη
Υλικά:
- 3 πατάτες περασμένες από τον τρίφτη (και σουρωμένες)
- 1 κρεμμύδι τρυμμένο
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώστε τα, αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά και ψήστε είτε σε δυνατή φωτιά στο φούρνο, είτε σε καυτό λάδι στο τηγάνι.
Τετάρτη
Energy balls με χουρμάδες
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- ½ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη)
- ¼ φλιτζάνι βρόμη
- 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος ή σπόρους chia
- Ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση:
Βάλτε στο multi τους χουρμάδες και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν πουρές. Στη συνέχεια προσθέστε στο multi το φυστικοβούτυρο, τη βρόμη, τους σπόρους chia και το αλάτι. «Χτυπήστε» ξανά για δύο λεπτά μέχρι μα ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Από το μείγμα που δημιουργήσατε πλάστε μπαλάκια. Το κάθε ένα θα αντιστοιχεί σε μία κουταλιά της σούπας σε ποσότητα. Εάν το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέστε λίγη βρόμη ή σπόρους chia. Εάν είναι πολύ «σφιχτό» προσθέστε λίγο φυστικοβούτυρο.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής και στο παρακάτω βίντεο:
Πέμπτη
Μπισκότα με μαρμαλάδα χωρίς βούτυρο και αυγά
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
- μαρμελάδα φράουλα (ή όποια άλλη γεύση προτιμάτε)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι με τη ζάχαρη, αφού πρώτα τα αναμείξετε. Ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε το ηλιέλαιο. Στο σημείο αυτό μπορείτε να προσθέσετε και το εκχύλισμα βανίλιας, προσοχή όμως μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί.
Ανακατέψτε με τα χέρια μέχρι να έχετε μία ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Απλώστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και πλάστε με τα χέρια τα μπισκότα. Αφού τα βάλετε στο ταψί, κάντε στη μέση του κάθε μπισκότου ένα μικρό βαθούλωμα. Εκεί ακριβώς βάλτε μία μικρή ποσότητα μαρμελάδας (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 10-15 λεπτά στον αέρα. Μην περιμένετε ότι θα ροδίσουν. Το πάνω μέρος τους θα διατηρήσει το αρχικό χρώμα περίπου
Παρασκευή
Σπανακόπιτα
Υλικά:
Για τα φύλλα:
- 4 φλ.τσ. αλεύρι & λίγο ακόμη για το άνοιγμα των φύλλων
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 φλ. τσ. ακόμη για το άλειμμα
- 1 & 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ.τσ. νερό (ή όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι
- 2/3 φλ.τσ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/3 φλ.τσ. άνιθο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ή ρύζι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι (πλυμμένο καλά, κομμένο και στυμμένο), ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ή το ρύζι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη γέμιση.
Για τα φύλλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να έχουμε μία ελαστική και απαλή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και την αφήνουμε σκεπασμένη για 45'-1 ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρές πιτούλες. Για το κάτω φύλλο παίρνουμε τις 3 πιτούλες και τις αλείφουμε με αρκετό λάδι. Βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις πιέζουμε για να ενωθούν. Κατόπιν πασπαλίζουμε την πάνω πιτούλα με αλεύρι και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το πάνω φύλλο με τις υπόλοιπες 3 πιτούλες.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε το κάτω φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα πιρούνι για να είναι παντού ομοιόμορφη. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και το στρίβουμε γύρω γύρω για να σχηματίσουμε κόρθο. Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε την πίτα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά.