Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για υγιεινό και νόστιμο κολατσιό.

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Bigstock

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού και με τις κατάλληλες επιλογές τροφών, μπορεί να αποτελέσει πηγή θρεπτικών συστατικών.

Το σπιτικό είναι πάντα πιο υγιεινό για αυτό κι εμείς κάθε εβδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας συνταγές για υγιεινό και νόστιμο κολατσιό που θα ξετρελάνει τα παιδιά. Πιστοί και αυτήν την εβδομάδα στο ραντεβού μας, ακολουθούν οι συνταγές μας παρακάτω.

Δευτέρα

Τυρόψωμο με τσένταρ

turopsomo-me-tsentar.jpg

Πηγή φωτογραφιας: bellyfull.net

Υλικά:

Για το ψωμί:

  • 1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνια τσένταρ τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ¼ φλιτζάνι βούτυρο

Για το topping:

  • ¼ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι.

Προσθέστε το τσένταρ και ανακατέψτε ξανά μέχρι το τυρί να ανακατευτεί καλά με το αλεύρι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέστε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε ξανά μέχρι όλο το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Βάλτε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ αφού πρώτα την έχετε βουτυρώσει ή λαδώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 με 40 λεπτά.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις βγάλετε το τυρόψωμο από τον φούρνο, βάλτε κατευθείαν την επικάλυψη με ένα πινέλο και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν το κόψετε.

Τρίτη

Σπιτικά μηλοπιτάκια για το σχολείο

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 220 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 250 γραμμάρια ανάλατο μαλακό βούτυρο
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.τ.γ αλάτι

για τη γέμιση

  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1/4 κ.τ.γ. κανέλα
  • 2 κ.τ.σ κρύο βούτυρο
  • 2 κούπες με μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια

για τη διακόσμηση

  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κ.τ.σ νερό
  • 2 κ.τ.σ ζάχαρη + 1/2 κ.τ.γ. κανέλα (σε ένα μπολάκι
    ανακατεμένα μαζί)

Δείτε την εκτέλεση εδώ.

Τετάρτη

Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες

protein bars

Υλικά:

  • 2 κούπες χουρμάδες ψιλοκομμένους
  • 3/4 κούπας κάσιους
  • 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο
  • 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
  • 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιήστε τα υλικά σας, αλέθοντάς τα.
Απλώστε το μείγμα σας σε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι, σκεπάστε το με μια ζελατίνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Έπειτα κόψτε με ένα μαχαιράκι τις μπάρες σας, αποθηκεύστε τις σε ένα μπολ και πάντα στο ψυγείο.

Πέμπτη

Στριφτή κιμαδόπιτα

https://www.instagram.com/p/CYhMxSytMCz

Υλικά:

  • 6 φύλλα κρούστας

για τη γέμιση

  • 400 γραμμάρια κιμά
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μέτριες πατάτες
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

για τη σάλτσα

  • 1 ποτήρι νερό γάλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα Αλάτι

για την επάλειψη

  • σάλτσα που θα περισσέψει
  • σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε τον κιμά. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε την πατάτα που θα έχετε τρίψει πρότα σε έναν τρίφτη.

Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί και αφήστε στην άκρη τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα φτιάξτε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια κρέμα.

Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας. Βάλτε λίγη από την κρέμα όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω, γέμιση του κιμά, ρολάρετε και τοποθετήστε στο ταψί.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τα 6 φύλλα. Τέλος περιχύστε την σάλτσα που περίσσεψε και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Παρασκευή

Κέικ με καρύδια και σταφίδες

https://www.instagram.com/p/Cct5GquupSx

Υλικά:

  • 200 γρ σταφίδες σουλτανίνα (1 φλιτζάνι + 1/3 φλιτζάνι)
  • 80 γρ καρυδόψιχα (2/3 φλ.)
  • 2 αυγά
  • 60 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη (¼ φλιτζάνι)
  • 50 ml γάλα (3 κουταλιές της σούπας + 1 κ.γ.)
  • 180 γρ αλεύρι (1 φλιτζάνι + 2 κ.σ.)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής:

Πλένετε τις σταφίδες, στραγγίζετε το νερό και τις αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε σε αντικολλητικό ζεστό τηγάνι, χωρίς λάδι.

Σ’ ενα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα και κοσκινίζετε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, τη μαγειρική σόδα , το χυμό λεμονιού ( με αυτή τη σειρά) και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτετε τα καρύδια , ανακατεύετε και ρίχνετε τις σταφίδες. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα και απλώνετε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα στην οποία έχετε στρώσει και αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνετε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 35 λεπτά στους 180 C.

Μόλις ψηθεί το ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved