Κολατσιό στο σχολείο: Ιδέες για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές, μία για κάθε μέρα.
Το κολατσιό είναι ένα γεύμα απαραίτητο για την ισορροπημένη διατροφή του παιδιού. Είναι το γεύμα που κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια και εφόσον είναι σπιτικό και υγιεινό αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.
Αυτήν την εβδομάδα οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία και εμείς για ακόμα μία Παρασκευή έχουμε ετοιμάσει παρακάτω τις προτάσεις μας για τα σνακ των παιδιών όλη την εβδομάδα.
Πέντε συνταγές για αλμυρό και γλυκό κολατσιό, εύκολες και υγιεινές.
Δευτέρα
Τυροπιτάκια με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά:
- 2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γραμμάρια σπορέλαιο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 20 γραμμάρια baking powder
- φέτα θρυμματισμένη
- 1 αβγό
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το baking powder. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, φτιάξτε σε ένα δεύτερο μπολ τη γέμιση, ανακατεύοντας το γάλα, με τη φέτα, το αβγό και το ελαιόλαδο. Γεμίστε τα τυροπιτάκια σας και ψήστε τα.
Τρίτη
Muffin βρόμης με σάλτσα μήλου
Πηγή φωτογραφίας: muddypuddles.com
Υλικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- 1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη)
- 1 μεγάλο αυγό
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένες σταφίδες
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (κρυσταλλική)
- ¼ κουτ. αλάτι
- ¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας (βούτυρο)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, το αυγό, το βούτυρο, τη βρόμη, τη σάλτσα μήλου και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα άλλο, αναμειγνύετε την κανέλα, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και το αλάτι.
Στο κέντρο των ξηρών υλικών κάνετε μια τρύπα και ρίχνετε το υγρό μείγμα. Ανακατεύετε καλά μέχρι αναμειχθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια μοιράζετε το μείγμα στη φόρμα για muffin και ψήνετε για 15 με 20 λεπτά.
Τετάρτη
Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι (χωρίς βούτυρο)
Υλικά:
- 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά*
- 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
- 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέστε το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακτέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.
Ρίξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη, να βγαίνει καθαρό.
Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από τον φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Μία συνταγή από την mamatsita.
Πέμπτη
Αραβική πίτα με κοτόπουλο, σως γιαουρτιού και λαχανικά
Υλικά:
Για το κοτόπουλο:
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- αλάτι πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
- 140 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο
- Γιαούρτι
Για τη σως:
- 55 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- λίγο κύμινο
- αλάτι πιπέρι
Επιπλέον για τη γέμιση:
- 3 φέτες ντομάτας
- 2 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση:
Αρχικά θα φτιάξετε τη μαρινάρα. Βάλτε όλα τα μπαχαρικά, το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι σε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς. Έπειτα προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και αφήστε το για μερικές ώρες (ιδανικά αποβραδίς.
Ψήστε το κοτόπουλο στο γκριλ και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα μπολάκι βάλτε όλα τα υλικά για τη σως και ανακατέψτε.
Πάρτε την αραβική πίτα και βάλτε τη σως γιαουρτιού, το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, τις ντομάτες και το μαρούλι. Έτοιμη!
Παρασκευή
Μπισκότα με βρόμη και σταφίδες
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1.5 βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι έλαιο καρύδας
- 1/3 φλιτζάνι applesauce
- 1 κ.σ. σπόροι chia (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.