Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Bigstock

Πέντε συνταγές για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο.

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού. Είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Γιατί ποιους άλλους λόγους είναι το κολατσιό σημαντικό το κολατσιό στο σχολείο; Πρώτα από όλα δίνει στο παιδί ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Επίσης, ενισχύει τον μεταβολισμό του και παράλληλα αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.

Προϋπόθεση για αυτό βέβαια είναι το κολατσιό να είναι σπιτικό να αποτελείται από τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, για αυτό και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό του παιδιού όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιδού πέντε συνταγές αλμυρές και γλυκιές που σίγουρα θα ξετρελάνουν τα παιδιά.

Δευτέρα

Ψωμάκια με φέτα

Υλικά για 15 ψωμάκια:

  • 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
  • 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό γάλα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
  • 1 μαγιά νωπή (1 τετραγωνάκι)
  • 1 κ.τ.σ ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι κάτι λιγότερο από κιλο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1/2 κιλό τριμμένη φέτα
  • μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός από το αλεύρι) ανακατεύετε με έναν αβγοδαρτη μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Μετά ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε.
Αφού δημιουργήσετε μια αφράτη ζύμη, την αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει. Μόλις η ζύμη σας φουσκώσει, την κόβετε σε μπαλάκια, επάνω στα οποία θα τοποθετήσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη.

Στη συνέχεια θα ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης με τα δάχτυλα και θα απλώσετε τη μαργαρίνη, όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω. Γεμίστε με τριμμένο τυρί, ρολάρετε τη ζύμη για να την τυλίξετε και έπειτα δέστε τη κόμπο.
Περάστε από πάνω με το χτυπημένο ασπράδι, πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε και ψήστε για 5-10 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη

Κέικ με μπανάνες και κακάο στο τηγάνι

Υλικά:

  • 3 μεγάλες μπανάνες
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
  • 50 ml σπορέλαιο
  • 100 ml γάλα
  • 120 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.τ.σ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 κ.τ.γ λευκό ξίδι

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τις μπανάνες και κόψτε τις στη μέση. Λιώστε το βούτυρο στο αντικολλητικό τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε.

Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να καραμελώσει.
Τοποθετήστε τις μπανάνες ανάποδα και καλύψτε τον πάτο του τηγανιού. Βγάλτε από το μάτι της κουζίνας και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, το αβγό, τη βανιλοζάχαρη και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το σπορέλαιο και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Μόλις έχετε ένα παχύρευστο μείγμα προσθέστε το γάλα, ανακατέψτε και τέλος κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο και το baking.

Ανακατέψτε καλά. συμπληρώστε το ξύδι και αφού έχετε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέστε το στο τηγάνι με τις μπανάνες που αφήσατε στην άκρη.
Καλύψτε τις μπανάνες καλά και σκεπάστε με ένα καπάκι το τηγάνι.
Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λεπτά.

Πριν το αφαιρέσετε από το μάτι της κουζίνας, βεβαιωθείτε με μια οδοντογλυφίδα ότι έχει ψηθεί καλά.Αναποδογυρίστε το κέικ και βάλτε το στο τηγάνι για 5 λεπτά ακόμη.
Αφήστε το να κρυώσει και απολαύστε το. Μπορείτε να το σερβίρετε με σιρόπι καραμέλας ή σιρόπι σοκολάτας και τριμμένα φουντούκια.

Τετάρτη

Στριφτά σπανακοτυροψωμάκια

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζεστό γάλα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 μαγιά ξερή ή μισή φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1 κιλό)

Για τη γέμιση:

  • 3 κούπες τσαγιού τριμμένη φέτα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο baby σπανάκι (αν σας αρέσει ο άνηθος, αντικαταστήστε με
  • άνηθο ή ό,τι άλλο μυρωδικό θέλετε και παραλείψτε το σπανάκι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το ζεστό νερό, το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ασπράδι και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Με το μίξερ και τη βοήθεια του γάντζου, ζυμώστε καλά το μείγμα σας αφού προσθέσετε το αλάτι και ρίξετε σιγά σιγά το αλεύρι.

Αν δεν έχετε μίξερ, ζυμώστε πολύ καλά με τα χέρια σας. Ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω.
Απλώστε την τριμμένη φέτα που θα έχετε ανακατέψει με το ψιλοκομμένο baby σπανάκι. Ρολάρετε τη ζύμη σας και έπειτα κόψτε τη με ένα ένα μαχαιράκι. Στο βίντεο θα δείτε τον τρόπο.

Τοποθετήστε τα ψωμάκια σας σε ένα ταψί που θα έχετε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Περάστε με τον κρόκο αυγού τα ψωμάκια και ψήστε στους 180 - 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Πέμτπη

Αλμυρά muffins με κολοκύθι και τυρί

Υλικά:

  • 1 κολοκύθι μεσαίου μεγέθους
  • 1/4 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 τριμμένο τυρί
  • 2 μεγάλα αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • λίγο βούτυρο για τις φόρμες των muffins

Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.

Παρασκευή

Muffin με μήλο και μπανάνα

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Yehor Milohrodskyi

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia
  • 1 αυγό
  • 1/8 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 μήλο ψιλοκομμένο
  • 1 μπανάνα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη βρόμη, το baking powder, την κανέλα και τους σπόρους chia. Σε ένα δεύτερο το λάδι, το αυγό, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίξτε το στο μπολ με το αλεύρι, προσθέστε τα καρύδια, το μήλο και την μπανάνα και ανακατέψτε ξανά.

Γεμίστε μέχρι τη μέση έξι φορμάκια για muffin και ψήστε στους 180 βαθμούς C για 20 με 25 λεπτά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved