Κολατσιό στο σχολείο: Ιδέες για υγιεινά και νόστιμα σνακ
Οργανώστε τα σνακ της εβδομάδας από το Σαββατοκύριακο.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιώνκαι το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στο διαιτολόγιό τους. Είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, τους τους δίνει την ενέργεια που χρειάζονται και τα κρατά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο.
Τη Δευτέρα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω των επικείμενων εκλογών της 21ης Μαΐου. Από την Τρίτη τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία και εμείς έχουν παρακάτω τέσσερις συνταγές για να οργανώσετε από τώρα τα γεύματα της εβδομάδας.
Τρίτη
Muffins τυριού
Υλικά:
- 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι γάλα
- Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.
Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.
Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.
Ψήστε για 10-12 λεπτά.
Τετάρτη
Μπάρες granola χωρίς ζάχαρη
Ιδανική εναλλακτική για κολατσιό αν το μικρό σας προτιμά τις γλυκιές γεύσεις.
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης (150 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (225 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι διογκωμένο ρύζι (12.5 γραμμάρια) (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα (35 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries (31 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (60 ml)
- ½ φλιτζάνι μέλι (60 ml)
- ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (32 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Βάλτε τους χουρμάδες στο blender και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίστε τη βρόμη για 2-3 λεπτά. Στη συνέχει αφήστε την στην άκρη. Με τον ίδιο τρόπο καβουρδίστε το διογκωμένο ρύζι εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας και τον λιναροσπορο και 2-3 λεπτά.
Μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, τα αποξηραμένα cranberries και ανακατέψτε καλά.
Στο τηγάνι, τώρα προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια. Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια.
Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Πέμπτη
Στριφτή κιμαδόπιτα
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια κιμά
- 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- 2 μέτριες πατάτες
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
- 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
για τη σάλτσα
- 1 ποτήρι νερό γάλα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 αβγά
- 1 πρέζα Αλάτι
για την επάλειψη
- σάλτσα που θα περισσέψει
- σουσάμι
Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε τον κιμά. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε την πατάτα που θα έχετε τρίψει πρότα σε έναν τρίφτη.
Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί και αφήστε στην άκρη τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα φτιάξτε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια κρέμα.
Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας. Βάλτε λίγη από την κρέμα όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω, γέμιση του κιμά, ρολάρετε και τοποθετήστε στο ταψί.
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τα 6 φύλλα.
Τέλος περιχύστε την σάλτσα που περίσσεψε και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.
Παρασκευή
Σπιτικά μηλοπιτάκια για το σχολείο
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 220 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 250 γραμμάρια ανάλατο μαλακό βούτυρο
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.τ.γ αλάτι
για τη γέμιση
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1/4 κ.τ.γ. κανέλα
- 2 κ.τ.σ κρύο βούτυρο
- 2 κούπες με μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
για τη διακόσμηση
- 1 κρόκο αβγού
- 2 κ.τ.σ νερό
- 2 κ.τ.σ ζάχαρη + 1/2 κ.τ.γ. κανέλα (σε ένα μπολάκι
ανακατεμένα μαζί)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε το βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα και ανακατέψτε καλά με ένα μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε με το μίξερ και μετά ζυμώστε με τα χέρια σας.
Μοιράστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τυλίξτε τη με ζελατίνα τροφίμων και βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου για μια ώρα.
Βγάλτε τη ζύμη και έπειτα κόψτε τη σε 10 ίσια μέρη. Κάθε κομμάτι, ανοίξτε το με έναν πλάστη ή ένα ποτήρι.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα μήλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βάλτε λίγη γέμιση στη ζύμη που ανοίξατε, προσθέστε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο (από το κρύο που αναφέρουμε στα υλικά) και κλείστε με ένα πιρουνάκι.
Χαράξτε τρεις φορές το μηλοπιτάκι και βάλτε το μαζί με τα υπόλοιπα σε λαδόκολλα που θα έχετε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο ταψί.
Χτυπήστε σε ένα μπολ τον κρόκο αβγού μαζί με το νερό και περάστε τα μηλοπιτάκια με ένα πινέλο.
Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου (αέρα) για 10-15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο σας)