Τα σνακ είναι βασικό κομμάτι μία ισορροπημένης διατροφής. Κρατούν το παιδί χορτάτο το διάστημα ανάμεσα από τα κυρίως γεύματα, του δίνουν ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Τα σπιτικά σνακ είναι φυσικά πιο υγιεινά και θρεπτικά για αυτό και εμείς έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω ιδέες για όλη την εβδομάδα.
Επτά συνταγές για αλμυρές και γλυκιές λιχουδιές που σίγουρα τα μικρά σας θα λατρέψουν.
Δευτέρα
Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες
Υλικά
- 2 κούπες χουρμάδες ψιλοκομμένους
- 3/4 κούπας κάσιους
- 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο
- 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
- 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιήστε τα υλικά σας, αλέθοντάς τα.
Απλώστε το μείγμα σας σε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι, σκεπάστε το με μια ζελατίνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Έπειτα κόψτε με ένα μαχαιράκι τις μπάρες σας, αποθηκεύστε τις σε ένα μπολ και πάντα στο ψυγείο.
Τρίτη
Πιτάκια με τυρί και σπανάκι
Υλικά:
- 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
- 1 σπανάκι ζεματισμένο
- 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- λίγο πιπέρι
- (νερό για το ζυμάρι)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.
Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά).
Τετάρτη
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Πέμπτη
Κεφτέδες από ρεβιθοφασόλι τυλιχτοί σε τορτίγια
Υλικά:
- 250 γρ Ρεβιθοφασόλι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 150 γρ αλεύρι γοχ
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι - πιπέρι
- 1 κ γλ πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ γλ κουρκουμά
Για την σος
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 κ σ μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
Δείτε πώς θα τους φτιάξετε εδώ.
Παρασκευή
Μπισκότα φυστικιού με τρία υλικά
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι φιστίκια
- 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.
Σάββατο
Σοκολατένιο κέικ με ταχίνι χωρίς αυγά
Υλικά:
- 1 κούπα ταχίνι με κακάο
- 1 κούπα ζάχαρη (βάλε περισσότερη αν το θες πιο γλυκό)
- 1 ½ κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 1 κ γλ κανέλα
- 2 ½ – 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1/2 φακελάκι baking powder
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέστε το ταχίνι με κακάο με την ζάχαρη και χρυπήστε για δύο λεπτά περίπου ν’ αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέστε το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Συνεχίστε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα και σταματήστε το μίξερ.
Προσθέστε εναλλάξ και σιγά σιγά το αλεύρι με το baking κι ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίξτε το μείγμα του κέικ σε μια καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 25 με 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, να βγαίνει καθαρή.
Μόλις είναι έτοιμο αφήστε το να ξεκουραστεί για ένα πεντάλεπτο και στη συνέχεια βγάλτε το από την φόρμα και το τοποθετήστε το σε μια σχαρίτσα για να κρυώσει.
Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.
Μία συνταγή από την mamatsita.
Κυριακή
Καροτομπουκίτσες με τρία υλικά
Υλικά:
- 2 μεσαία καρότα
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά:
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
Εκτέλεση:
Βράστε τα καρότα και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, βάλτε τον πουρέ καρότου σε ένα μπολ και προσθέστε το αλεύρι. Ψιλοκόψτε τον βασιλικό και προσθέστε τον και αυτόν μέσα.
Αλατοπιπερώστε και εάν θέλετε προσθέστε το σκόρδο και το κάρυ. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μία ζύμη.
Πλάστε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα και κόψτε την σε κομματάκια ίσου μεγέθους. Πιέστε το κάθε κομμάτι καλά για να γίνει πιο λεπτό σε πάχος και αφήστε τα στην άκρη.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάλτε όσα κομμάτια χωράει. Μόλις ψηθεί η μία πλευρά και ροδίσει, γυρίστε τα από την άλλη και επαναλάβετε για όλα τα κομματάκια ζύμης.