Σπιτική μαρμελάδα σύκο
Σερβίρετε αυτή τη μαρμελάδα σε φρυγανισμένο ψωμί, σε κράκερ, φρυγανιά, φτιάξτε πάστα φλώρα ή συνοδέψτε το παγωτό σας.
Τα σύκα είναι γλυκά, νόστιμα και έχουν από τη φύση τους πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Το tip της μαμάς: Μυστικά για τέλεια σπιτική μαρμελάδα σύκο
Υπάρχουν αρκετές καλλιεργούμενες ποικιλίες συκιάς οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις τύπους:
- Άγρια: Ο καρπός της δεν είναι βρώσιμος.
- Σμυρναϊκή ή μονόφορη: Όλες οι μορφές της δίνουν άριστης ποιότητας νωπά ή ξερά σύκα.
- Κηπευτική: Καρποφορεί δύο ή τρεις φορές το χρόνο με πρώτη σοδειά τον Ιούνιο.
Τα φρέσκα σύκα, και κυρίως τα μαύρα, περιέχουν φλαβονοειδή πολυ-φαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως καροτένια, λουτεΐνη, τανίνες, χλωρογενικό οξύ κ.α. Η αντιοξειδωτική αξία τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μήλων (3200 umol/100g) και περιέχουν αντι-οξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α ,η Ε και η Κ.
Το σύκο εξαιτίας των αρκετών φυτικών ινών που περιέχει, συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Αν και τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα ή να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα ή να φτιάξετε μια νόστιμη σος.
Πανεύκολη μαρμελάδα σύκο με τρία υλικά
Σήμερα θα σας δώσουμε μια συνταγή για να φτιάξετε νόστιμη μαρμελάδα σύκο.
Σπιτική μαρμελάδα σύκο
Υλικά:
- 500 γραμμάρια φρέσκα σύκα
- 2 κούπες ζάχαρη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κούπα νερό
Πώς θα τη φτιάξετε:
- Πλύνετε πολύ καλά τα σύκα σας και κόψτε τα στα τέσσερα.
- Πάρτε μια κατσαρόλα και βάλτε μέσα το νερό.
- Μόλις πάρει μια βράση ρίξτε μέσα τα σύκα σας και χαμηλώστε την εστία της φωτιάς.
- Ανακατέψτε.
- Μόλις αρχίσουν να λιώνουν τα σύκα προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
- Ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε τον αφρό με μια κουτάλα.
- Πιέστε ελαφρώς τα σύκα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
- Θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά συνολικά για να φτιάξετε τη μαρμελάδα σας.
- Αφήστε έπειτα να κρυώσει η μαρμελάδα σας στην κατσαρόλα.
- Αποθηκεύστε σε γυάλινα βάζα και σφραγίστε καλά. Φυλάξτε τη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.