Διατροφή του παιδιού - Ο ρόλος των γονέων

Γεωργία Ζιώγου
Bigstock

Κάθε γονιός μπορεί να αποτελέσει καλό πρότυπο για τη διατροφή των παιδιών.

Παγκόσμια ημέρα διατροφής και δεν θα γινόταν να μην μιλήσουμε για τα διατροφικά πρότυπα των παιδιών μας, αλλά και για το πως εμείς σαν γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για το διατροφικό μέλλον των παιδιών.

Στις περισσότερες οικογένειες, "η μαμά αγοράζει το φαγητό που υπάρχει στο σπίτι. Η μαμά βάζει φαγητό στο τραπέζι. Η μαμά έχει τον κεντρικό ρόλο στο τι τρώνε τα παιδιά".

Οι μπαμπάδες επηρεάζουν επίσης τη διατροφή του παιδιού τους, δεν είναι μόνο το τι μαγειρεύει η μαμά στην κουζίνα. Και οι δύο γονείς θέτουν το πρότυπο για τον τρόπο ζωής της οικογένειας. Αν η μαμά και ο μπαμπάς προσέχουν τι τρώνε και ασκούνται, πιθανότατα το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά τους. Εάν οι γονείς είναι στα τσιπς και στον καναπέ το πιθανότερο είναι εκεί να βρούμε και τα παιδιά.

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι μπαμπάδες καθορίζουν τις καλές διατροφικές συνήθειες των παιδιών

Διατροφή του παιδιού σας: Είστε το πρότυπο

Σε μια μεγάλη έρευνα με παιδιά κάτω των 12 ετών, η μαμά και ο μπαμπάς κατέλαβαν την υψηλότερη θέση ως πρότυπα διατροφής των παιδιών τους -- . Σχεδόν το 70% των παιδιών ανέφεραν ότι ήταν πιθανό να μιλήσουν με τη μαμά ή τον μπαμπά για τη διατροφή και το μέγεθος του σώματός τους.

Αυτή η έρευνα - που διεξήχθη από το Ίδρυμα Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας - εντόπισε επίσης τα επίπεδα δραστηριότητας των οικογενειών. Τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να φάνε ένα γεύμα ή να βλέπουν τηλεόραση με έναν γονιό, αντί να παίζουν έξω.

«Αν η μαμά και ο μπαμπάς περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση, ακολουθώντας έναν ανενεργό τρόπο ζωής, τα παιδιά έκαναν το ίδιο»,

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν καταλαβαίνουμε ότι είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας. Οι γονείς περιμένουμε από τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα που δεν τα κάνουμε εμείς. Δεν γίνετε να ξαπλώνουμε στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση, να τσιμπολογάμε πατατάκια αλλά να ζητάμε από το παιδί να βγει έξω και να ασκηθεί.

Κάθε γονιός μπορεί να αποτελέσει καλό πρότυπο για τη διατροφή των παιδιών.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι: Τρία εξαιρετικά ωφέλιμα λαχανικά για τα παιδιά



Αγοράστε φρούτα και λαχανικά αντί για σνακ

Μελέτες δείχνουν ότι αν οι γονείς τονίσουν πόσο σημαντικά είναι τα φρούτα στη διατροφή, τα παιδιά θα τα τρώνε πιο συχνά.

Ελέγξτε τις μερίδες

Τα παιδιά πρέπει επίσης να μάθουν να σταματούν να τρώνε -- αυτό που οι διατροφολόγοι αποκαλούν έλεγχο μερίδας . Στην κουλτούρα μας, έχουμε την τάση να χάνουμε το αίσθημα του κορεσμού. Η φράση "καθαρίστε το πιάτο σας, ή φαε την τη δύναμή σου" υπερισχύει των φυσικών ενδείξεων που έχει ένα παιδί για να σταματήσει να τρώει όταν χορτάσει. Το παρακινούν να φάει όταν δεν υπάρχει λόγος να φάει.
Έτσι γεννιέται η συνήθεια της «συνεχούς κατανάλωσης τροφής». Γι' αυτό βλέπεις παιδιά να πίνουν ένα αναψυκτικο ενώ περπατούν στο δρόμο. Απλώς δεν σκέφτονται να σταματήσουν.

Αξία των οικογενειακων γευμάτων

Τα οικογενειακά γεύματα -χωρίς την τηλεόραση - βοηθούν στα παιδιά να μάθουν. "Οι οικογένειες που τρώνε μαζί τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά. Μαθαίνουν να ελέγχουν τις μερίδες , καθώς υπάρχει φαγητό για όλους. Ενισχύει επίσης τα χρονικά όρια για το φαγητό. Δεν τρώμε ακατάπαυστα.

Περιορίστε τον χρονο τηλεόρασης

Όσο δύσκολο κι αν είναι, ο περιορισμός του χρόνου της τηλεόρασης είναι απολύτως απαραίτητος. «Θα πρέπει να βρίσκεστε έξω με τα παιδιά σας, να περπατάτε ή να τρέχετε, να μοντελοποιείτε τι σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής – διαφορετικά τα παιδιά σας δεν θα το πάρουν στα σοβαρά».

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι γονείς κάνουν την προσπάθεια να αποτελέσουν πρότυπο καλής διατροφής για τα παιδιά τους, πραγματικά λειτουργεί. Μια μελέτη επικεντρώθηκε σε 114 υπέρβαρες οικογένειες, με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Όπως οι γονείς τους, τα παιδιά ήταν υπέρβαρα. Καθώς οι γονείς έλαβαν μέτρα για να αποκτήσουν καλες συνήθειες, το ίδιο έκαναν και τα υπέρβαρα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά είχαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους κατά την πενταετή περίοδο μελέτης.Τι έκαναν σωστά οι γονείς; Παρακολουθούσαν στενά τα φαγητά που έτρωγαν, περιόριζαν τις τροφές με πολλές θερμίδες, ακολουθούσαν έναν οδηγό αναφοράς τροφίμων, έκαναν νυχτερινές οικογενειακές συναντήσεις και επαινούσαν ο ένας τον άλλον -- γενικά αποτελούσαν υγιή πρότυπα για τα παιδιά τους.

Για να δώσετε ώθηση προς την υγιεινή διατροφή του παιδιού σας κάντε τα παρακάτω:

Δοκιμάστε μία ή δύο νέες υγιεινές τροφές ή συνταγές κάθε εβδομάδα

Άλλοι θα δοκιμάσουν, άλλοι όχι. Ίσως χρειαστεί να εκθέσετε τα παιδιά σας σε ορισμένα τρόφιμα έως και 10 ή 15 φορές προτού αναπτύξουν μια προτίμηση για αυτά. Σερβίρετε νέα φρούτα και λαχανικά σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, ώστε να τρώγονται πιο εύκολα .

Αφήστε τα μικρά παιδιά να αυτοεξυπηρετηθούν

Μια μελέτη έδειξε ότι όταν το φαγητό σερβίρεται σε οικογενειακό στυλ -δηλαδή να βάλει ο καθένας τη μερίδα του - τα παιδιά έπαιρναν τη σωστή ποσότητα φαγητού για την ηλικία τους. Τα τρίχρονα παιδιά πήραν περίπου 1/2 φλιτζάνι ζυμαρικά. Τα παιδιά 4 και 5 ετών πήραν 3/4 φλ. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έβαλαν μια μερίδα διπλού μεγέθους στα πιάτα των παιδιών, τα παιδιά έπαιρναν μεγαλύτερες μπουκιές -- και έφαγαν περισσότερο.

Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρακολουθούν δύο ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα από τα παιδιά που παρακολουθούν λιγότερο, σύμφωνα με έρευνα. Γιατί; Τα παιδιά που τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση συχνά τρώνε περισσότερο, πιθανώς επειδή αποσπώνται και δεν αντιλαμβάνονται ότι χόρτασαν

Κάντε το πρωινό προτεραιότητα

Η κατανάλωση πρωινού τροφοδοτεί το σώμα και τον εγκέφαλο και αποτελεί μεγάλο μέρος της καλής διατροφής για τα παιδιά. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό καθημερινά λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συνολικά. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο. Εάν τα παιδιά που μεγαλώνουν δεν λαμβάνουν αυτό το πρώτο γεύμα της ημέρας, χάνουν πρωτεΐνες, ασβέστιο , φυτικές ίνες, λίγο λίπος για να αισθάνονται χορτάτοι, καθώς και σημαντικές βιταμίνες . Δοκιμάστε:

20 ιδέες για υγιεινό πρωινό για παιδιά

  • Δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως
  • Πλιγούρι βρώμης με σάλτσα μήλου, μούρα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
  • Τοστ ολικής αλέσεως με λιωμένο τυρί με μειωμένα λιπαρά
  • Παρφέ φρούτων και γιαουρτιού: Στρώνουμε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα, ξηρούς καρπούς,
  • Κατεψυγμένες βάφλες ολικής αλέσεως με από πάνω φράουλες σε φέτες και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Ομελέτα ή ομελέτα με λαχανικά



Προετοιμάστε υγιεινά γεύματα

Με ένα μεσημεριανό γεύμα από το σπίτι μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή του παιδιού σας, φροντίζοντας να λαμβάνει την πρωτεΐνη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και το ασβέστιο που χρειάζεται. Δοκιμάστε:

  • Ψιλοκομμένο μπρόκολο, baby καρότα, φέτες μήλου με ντιπ χωρίς λιπαρά.
  • Quesadilla με τυρί, κοτόπουλο ή λαχανικά.
  • Τορτίγιες ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα, φέτες λαχανικών.
  • Ψωμί ολικής αλέσεως, φυστικοβούτυρο, μπανάνα, χουρμάδες ψιλοκομμένοι.

    Προετοιμαστείτε για τις επιθέσεις στο ψυγείο με υγιεινά σνακ

Τα σνακ μετά το σχολείο μπορεί να είναι επίσης θρεπτικά. Αποθηκεύστε την κουζίνα υγιεινά σνακ που θα φάνε τα παιδιά. Ένα μπολ με φρέσκα φρούτα που κάθεται στον πάγκο είναι μια καλή αρχή. Και δοκιμάστε αυτές τις άλλες ιδέες:

  • Φτιάξτε ένα μείγμα από δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.
  • Ψιλοκόψτε τα λαχανικά και αφήστε τα στο επάνω ράφι του ψυγείου.
  • Προσφέρετε στικς τυριού με χαμηλά λιπαρά.
  • Αγοράστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή γάλα χαμηλών λιπαρών σε μερίδες.

Τι ώρα πρέπει να τρώνε τα παιδιά βραδινό;

Φτιάξτε το δείπνο γρήγορα και εύκολα

Τα οικογενειακά δείπνα δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερά για να ενισχύσουν τη διατροφή του παιδιού σας. Απλώς φροντίστε να διατηρήσετε μερικά βασικά συστατικά στο ντουλάπι και στο ψυγείο. Τα προπλυμένα ανάμεικτα λαχανικά κάνουν τις σαλάτες μια εύκολη προσθήκη σε κάθε γεύμα. Και δοκιμάστε αυτές τις ιδέες:

  • Ψητό κοτόπουλο από το σουπερ μαρκετ, φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, καστανό ρύζι που βράζει γρήγορα.
  • Ομελέτες με τυρί και λαχανικά ή ομελέτα, φρούτα ή λαχανικά, τοστ ή ψωμάκια ολικής αλέσεως
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με έτοιμη σάλτσα μαρινάρας. ανακατεύουμε με ψιλοκομμένα καρότα και φασόλια.
  • Μίνι Πίτσα με τορτίγια, σάλτσα,τυρί λαχανικά και σαλάτα

    Κάθε γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα.

Όταν λέμε σαλάτα δεν χρειάζεται να είναι πάντα με μαρούλι, βάλτε τη φαντασία να δουλέψει και συνδυάστε λαχανικά. Πχ. μπρόκολο βραστό με ώμο τριμμένο καρότο, ψητά λαχανικά, κουνουπίδι στο φούρνο με μπαχαρικά κλπ

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εμπλουτίσουμε τα γεύματα μας. Στην προσπάθεια να θέσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες να θυμάστε πως δεν πρέπει να λυγιζετε σε απειλές του τύπου δεν θα φάω το φαγητό. Αν συμβεί αυτό εξηγήστε ότι το φαγητό είναι μέσο να επιβιώσουμε και ότι όσο πιο σωστά τρώμε τόσο το καλύτερο. Μην κάνετε έξτρα φαγητό αν το παιδί δεν φάει αυτά που έχετε ετοιμάσει. Δεν πειράζει αν θα μείνει νηστικό, πρέπει να ξέρει πτι όλοι τρώμε το ίδιο φαγητό.

Θέλει επιμονή και υπομονή να γίνουν αλλαγές. Όταν όμως τα καταφέρετε θα έχετε δώσει στα παιδιά σας το μεγαλύτερο όπλο γι ένα μέλλον χωρίς πρόβλημα υγείας.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved