Έρευνα: Η λιγότερη ζάχαρη τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής προστατεύει το παιδί από χρόνιες ασθένειες

Ο κίνδυνος διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι μειωμένος σε ενήλικες οι oποίοι δεν κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες την «κρίσιμη» αυτή περίοδο της ζωής τους,

Έρευνα: Η λιγότερη ζάχαρη τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής προστατεύει το παιδί από χρόνιες ασθένειες
Bigstock

Η μείωση της ποσότητας ζάχαρης που λαμβάνουν τα παιδιά, τόσο όσο βρίσκονται στη μήτρα όσο και ως νήπια, μπορεί να τα προστατεύσει από τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Γιατί οι πρώτες 1.000 ημέρες έχουν τόση σημασία

Οι «πρώτες 1.000 ημέρες» αποτελούν ένα μοναδικό θεμέλιο για τη δια βίου υγεία. Τα μωρά λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα τους στη μήτρα, στη συνέχεια μέσω του γάλακτος και τελικά των στερεών τροφών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της ζάχαρης στη διατροφή τους αυτή την περίοδο, συνδέεται με

  • 35% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • 20% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης .

Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει επίσης να καθυστερεί την εμφάνιση των χρόνιων ασθενειών, με τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση να εμφανίζονται τέσσερα και δύο χρόνια αργότερα αντίστοιχα, σε άτομα που κατανάλωσαν λίγη ποσότητα ζάχαρης στην αρχή της ζωής τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν περισσότερη.

3 Tik Tok challenges που είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών

paidia-kai-zaxari.jpg

Το «φυσικό πείραμα»

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν ένα πείραμα που είχε γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν καταργήθηκε η αγορά γλκυών και ζάχαρης με δελτίο, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το 1953.

Κατά τη διάρκεια που ίσχυε το δελτίο, το «επίδομα ζάχαρη» ήταν συγκρίσιμο με τα επίπεδα που ορίζονται στις σύγχρονες διατροφικές οδηγίες, αλλά η κατανάλωση σχεδόν διπλασιάστηκε αμέσως μετά την άρση των περιορισμών, από περίπου 40 γραμμάρια σε 80 γραμμάρια την ημέρα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, οι επιστήμονες συνέκριναν την υγεία στη μέση ηλικία για 38.000 άτομα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του δελτίου και 22.000 άτομα που γεννήθηκαν αμέσως μετά.

Διαπιστώθηκε μέσω των αποτελέσματων πως τα ποσοστά διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν σημαντικά χαμηλότερα για όσους έφτασαν σε ηλικία δύο ετών ενώ ίσχυε το «δελτίο ζάχαρης»

Το NHS (Βρετανικό Σύστημα Υγείας) συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα, εκείνα δηλαδή που προστίθενται στα τρόφιμα και στα ποτά και βρίσκονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια και τα μη ζαχαρούχα ποτά από φρούτα και λαχανικά, δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή επτά κύβους ζάχαρης για έναν ενήλικα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά συνιστάται να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα ποτά και τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης.

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας με ολόκληρες τροφές

«Πρόκειται για νέα πειστικά στοιχεία, τα οποία παρέχουν περαιτέρω στήριξη στο ότι η μείωση της έκθεσης του αγέννητου μωρού και του νεογέννητου βρέφους στη ζάχαρη έχει διαρκή οφέλη που περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Τα ευρήματα συνάδουν με την έρευνά μας που δείχνει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά των μητέρων που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία χωνεύονται και απορροφώντας πιο αργά, προκαλώντας βραδύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», ανέφερε ο καθηγητής Keith Godfrey, από το University of Southampton.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά και τους ενήλικες μπορούν να συμβάλουν στην κακή υγεία, αλλά αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα στα πρώτα στάδια της ζωής, κατά την προγεννητική περίοδο και τα πρώτα χρόνια της ζωής, για την προστασία από την κακή υγεία στη μέση ηλικία», κατέληξε , δήλωσε η ερευνήτρια δρ Nina Rogers στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

diatrofi-morou-laxanika.jpg

Οι δυσκολίες στη μείωση της ζάχαρης & μερικά tips

Ενώ τα οφέλη από τη μείωση της ζάχαρης από νωρίς είναι σαφή, η μείωση της ζάχαρης δεν είναι πάντα απλή - ειδικά όταν τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται «κρυφά» σε τόσα πολλά τρόφιμα για μωρά και νήπια.

Η Claire Boone από το Πανεπιστήμιο McGill επεσήμανε: «Η πρόσθετη ζάχαρη βρίσκεται παντού, ακόμη και στις παιδικές και βρεφικές τροφές. Στόχος δεν είναι να εξαλείψουμε όλες τις λιχουδιές του κόσμου. Μια τούρτα γενεθλίων, μια καραμέλα ή μερικά μπισκότα με μέτρο είναι λιχουδιές που όλοι πρέπει να απολαμβάνουμε».

Βιταμίνη Α: Η σημασία της για την υγεία των παιδιών αλλά και για των εγκύων

Μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, είναι να:

  • Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων. Ελέγξτε για πρόσθετα σάκχαρα σε προϊόντα όπως γιαούρτια, δημητριακά και σνακ , ακόμη και σε αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο για μωρά. Αναζητήστε λέξεις όπως «σιρόπι», «συμπύκνωμα χυμού» και «μαλτόζη», οι οποίες συχνά σηματοδοτούν πρόσθετα σάκχαρα.
  • Επιλέξτε επιλέξτε ολόκληρα φρούτα και αντί για επεξεργασμένα σνακ , καθώς τα πρώτα παρέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
  • Κάντε απλές αλλαγές. Αντικαταστήστε την έτοιμη φρουτόκρεμες με σπιτικές.
  • Αν το παιδί σας είναι αρκέτα μεγάλο ώστε να μπορεί να σας βοηθήσει, εμπλέξτε το στη διαδικασία . Φτιάξτε παρέα εύκολα σνακ. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί θετικές διατροφικές συνήθειες.
  • Επικεντρωθείτε στην ισορροπία, όχι στην τελειότητα. Να θυμάστε, το θέμα είναι η πρόοδος, όχι η τελειότητα.

Με πληροφορίες από theguardian & mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved