Βιταμίνη Α: Η σημασία της για την υγεία των παιδιών αλλά και για των εγκύων

Γνωρίζετε γιατί η βιταμίνη Α είναι τόσο απαραίτητη στα παιδιά και στις εγκύους;

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Βιταμίνη Α: Η σημασία της για την υγεία των παιδιών αλλά και για των εγκύων
Bigstock

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και έτσι συσσωρεύεται στον λιπώδηιστό και στο συκώτι του σώματος και ο οργανισμός αποβάλλει μόνο το 5-20%. Επιπλέον, είναι εύκολο να καλυφθούν οι ανάγκες μέσω της διατροφής, καθώς τα παιδιά χρειάζονται 400-600 μικρογραμμάρια και οι έγκυες γυναίκες 770 μικρογραμμάρια.

Μπορείτε να τη βρείτε στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στον κρόκο του αυγού. Μια άλλη πηγή είναι το μουρουνέλαιο.

Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά και έχει τερηδόνα - Γιατί;

Η σημασία της βιταμίνης Α

Η ύπαρξη καλών επιπέδων αυτής της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων όρασης. Επιπλέον, με την ενσωμάτωσή της στη διατροφή σας , μειώνεται ο κίνδυνος νυχτερινής τύφλωσης στις εγκύους.

Επιπλέον, μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, διάρροιας και ιλαράς στα παιδιά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι χαμηλό. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι μετά από 48 ώρες χορήγησης συμπληρώματος μπορεί να αισθανθείτε εμετό και ζάλη.

Η βιταμίνη Α προστατεύει, επίσης, το δέρμα και τους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος από εκφυλισμό ή επιθέσεις ιών και ενισχύει την ανάπτυξη των οστών.

Πόσο ασφαλές είναι τα παιδιά να πίνουν τσάι από kombucha;

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν συνιστάται η λήψη του σε υψηλές δόσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος νοσηρότητας και θνησιμότητας των βρεφών.

Παράλληλα, δρα ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, μειώνοντας έτσι τις υποτροπές των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου , όπως η νόσος του Crohn ή η κολίτιδα.

Mεσογειακή αναιμία στην εγκυμοσύνη: Συνέπειες για την έγκυο

Κίνδυνοι της βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη

Όπως προαναφέρθηκε επειδή η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή , συσσωρεύεται στον οργανισμό, οπότε η χορήγηση συμπληρωμάτων αντενδείκνυται όταν τα επίπεδα είναι φυσιολογικά.

Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογόνες επιδράσεις στο έμβρυο. Αυτές μπορεί να είναι δυσπλασίες, ειδικά στο κρανίο.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή , καρδιακές βλάβες και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο σε χώρες όπου η ανεπάρκεια αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας (Ινδία και Νότια Αφρική).

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι διαταραχές αυτές είναι μη αναστρέψιμες. Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν αν υπάρχει δευτερογενής ανεπάρκεια λόγω δυσαπορρόφησης των λιπών.

Μια άλλη παρενέργεια είναι ο αυξημένος κίνδυνος άσθματος στην παιδική ηλικία.

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία το καλοκαίρι

Πώς να ενσωματώσετε τη βιταμίνη Α

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα ωμών λαχανικών , όπως ντομάτες ή καρότα. Επίσης, το φθινόπωρο, οι σούπες με κολοκύθα και γλυκοπατάτα είναι μια πολύ καλή επιλογή!

Μην ξεχνάτε να μαγειρεύετε τα λαχανικά με παρθένο ελαιόλαδο, ώστε η βιταμίνη Α να απορροφάται καλύτερα.

Eξέταση Mayer και παιδιά - Τι σημαίνει αν βγει θετική

Εν κατακλείδι, αποφύγετε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης Α, χωρίς την συμβουλή γιατρού. Εκείνη/ος πρέπει να αξιολογήσει και να καθορίσει την δοσολογία του συμπληρώματος τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved