Γιατί η μουσταλευριά είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς.

Τόνια Καραγιάννη
Γιατί η μουσταλευριά είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας
Bigstock

Η μουσταλευριά αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με κύριο συστατικό το μούστο. Από τα αρχαία χρόνια γνωστή ως «οινούτα», ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο η μουσταλευριά, εμφανίζεται με πολλές ονομασίες όπως: μουστόπιτα, πάστελλος, κουρκούτα (Σάμο), κεφτέρια (Κρήτη), παλουζές (Κύπρο).

Παράγεται από το μούστο, το χυμό δηλαδή των σταφυλιών του τρύγου (μια διαδικασία που πραγματοποιείται συνήθως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο) που στη συνέχεια, βράζεται σε χαμηλή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, προστίθεται μια ποσότητα ασπροχώματος έτσι ώστε, να καθαριστεί ο μούστος. Για την παρασκευή της μουσταλευριάς, χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, ανάλογα και με τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις όπως: το αλεύρι, η ζάχαρη, το πετιμέζι, το ανθόνερο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το σουσάμι, η κανέλα, η βανίλια, ο βασιλικός κλπ.Μπορούμε να τη βρούμε κατά τη διάρκεια όλου του έτους ιδιαίτερα όμως, το φθινόπωρο, κατά την εποχή δηλαδή του τρύγου, οπότε παράγεται κι ο μούστος.

Είναι η μουσταλευριά ιδανική για τα παιδιά;

Για τα παιδιά, η μουσταλευριά όπως και, τα προϊόντα μούστου (μουστοκούλουρα κ.α) αποτελούν εξαιρετικά σνακ καθώς, προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο να απολαύσουν ένα γλυκό χωρίς όμως, να προσλαμβάνουν επεξεργασμένα σάκχαρα.

Μη ξεχνάμε πως η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι πολύ υψηλή λόγω, της αυξημένης περιεκτικότητας της σε βιταμίνες, μεταλλικά και ιχνοστοιχεία.

Ο μούστος, αποτελεί καλή πηγή φυσικών σακχάρων, με παρέχοντας, γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ, περιέχει και ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.

Οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες που περιέχονται επίσης στο μούστο, τον καθιστούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Βέβαια, η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς μπορεί να αυξηθεί όταν, προσθέσουμε κανέλα, σουσάμι ή καρύδια. H κανέλα, φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το σουσάμι, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε ενώ, τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β θρεπτικά στοιχεία, που βελτιώνουν τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια.

Επιπλέον, η μουσταλευριά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ένα φθινοπωρινό γλύκισμα λοιπόν, ιδανικό για όλους, ακόμη και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Συνταγή για να φτιάξετε τη μουσταλευριά της Τασούλας

Συνταγή για νόστιμη μουσταλευριά

Bigstock

Αν θέλετε να φτιάξετε μια νόστιμη μουσταλευριά, δοκιμάστε αυτή παρακάτω.

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μούστο + 1/2 ποτηράκι του κρασιού
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας corn flour
  • αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
  • κανέλα

Πώς θα φτιάξετε τη μουσταλευριά

  1. Διαλύστε μέσα στο 1/2 ποτηράκι του κρασιού που έχετε τον μούστο, το corn flour.
  2. Καβουρδίστε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το αλεύρι. Ίσα-ίσα να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Προσοχή να μην καεί.
  3. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τον μούστο και ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέστε κοσκινίζοντας το αλεύρι και ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα ή έναν αβγοδάρτη.
  5. Ρίξτε έπειτα μέσα το διαλυμένο corn flour και τον μούστο.
  6. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.
  7. Αποσύρετε από τη φωτιά και μοιράστε σε μπολάκια.
  8. Πασπαλίστε με κανέλα και το φιλέ αμυγδάλου.

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved