Παιδικός Διαβήτης Τύπου 1: Συμπτώματα και θεραπεία

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη 2024 - Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη στα παιδιά

Μαργαρίτα Νικολάου
Παιδικός Διαβήτης Τύπου 1: Συμπτώματα και θεραπεία
Bigstock

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και τύπου ΙΙ

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη στα παιδιά, με την πλειοψηφία των περιστατικών να οδηγείται στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης εφ’ όρου ζωής, ενώ σε μικρότερα ποσοστά εντοπίζονται περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος σχετίζεται με αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές γλυκόζης σε ένα παιδί;

Οι φυσιολογικές τιμές του γλυκόζης πλάσματος είναι < 100 mg/dl.

paidikos-diavitis-kai-paidia.jpg

Το διαβητικό παιδί στο σχολείο - Συμβουλές για γονείς

Πού οφείλεται ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά;

Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται σε μία αυτοάνοση, χρόνια πάθηση αδυναμίας του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη, σε επαρκείς ποσότητες.

Πώς εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης; Ποια τα συμπτώματα;

Μία σειρά συμπτωμάτων μπορούν να υποδηλώσουν την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά, όπως:

  • η ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • η υπεργλυκαιμία
  • η πολυδιψία
  • η υπογλυκαιμία
  • καθώς και συμπτώματα κετοοξείδωσης, μία επικίνδυνη κατάσταση συνδυασμού έλλειψης ινσουλίνης, σοβαρής υπογλυκαιμίας, αφυδάτωσης και παραγωγής κετονών.
sakxarodis-diavitis-kai-paidia.jpg

Ο Πρώτος Πολυχώρος για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 γίνεται πραγματικότητα από την ΠΕΑΝΔ!

Υπάρχουν 4 τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1): χαρακτηρίζεται από απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης.
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2): είναι ο συχνότερος τύπος και χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαταραχής της έκκρισης και της δράσης της ινσουλίνης.
  • Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: οφείλονται σε γενετικές διαταραχές των β κυττάρων (διαβήτης τύπου MODY), νοσήματα της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος, φάρμακα, κλπ.
  • Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης: ορίζεται ως διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων ποικίλης βαρύτητας με έναρξη ή πρώτη αναγνώριση στην παρούσα εγκυμοσύνη.

Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά και παράγοντες κινδύνου

Αρκετοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εκδήλωση διαβήτη στα παιδιά, όπως η παχυσαρκία που ήδη αναφέρθηκε, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό, αφού ένα παιδί με γονείς που νοσούν, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει και το ίδιο.

kid-school-diavitis.jpg

Τι είναι ο διαβήτης και πώς επηρεάζει την κύηση

Πώς γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις προσδιορισμού των επιπέδων γλυκόζης και γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται σχεδιασμός γλυκαιμικού ελέγχου, ώστε να οδηγηθεί σε μείωση του ποσοστού των επιπλοκών στην μικροκυκλοφορία.

Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά - Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η διαχείριση και η αντιμετώπιση έπειτα από διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη στο παιδί κινείται σε πολλά επίπεδα, καθότι αφενός απαιτείται συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, αφετέρου είναι απαραίτητη μία συγκεκριμένη ψυχοσωματική προσέγγιση. Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο οι ίδιοι όσο και το παιδί στη διαχείριση ενός τέτοιου ευαίσθητου ζητήματος, να ενθαρρύνουν το παιδί ώστε να ακολουθεί αυστηρά το διαιτολόγιο που προβλέπεται καθώς και να το παροτρύνουν να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ένα σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και η σωστή διαχείρισή του, ώστε να περιοριστούν διάφορες επιπλοκές και να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα το βιοτικό επίπεδο του παιδιού.

Φυσιολογικές τιμές σακχάρου στα παιδιά

Σε ποια ηλικία πρέπει ένα παιδί να κάνει έλεγχο για σάκχαρο;

Η ηλικία στην οποία θα πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος είναι αυτή των 10 ετών, ή στην έναρξη της εφηβείας αν αυτή ξεκινά νωρίτερα. Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε αυτά τα παιδιά κάθε 3 χρόνια.

Ποια παιδιά πρέπει να ελέγχονται για Προδιαβήτη και σε ποια ηλικία;

Όπως αναφέρει και ο κος. Ρηγόπουλος Δημήτριος, MD, PhD, Στρατιωτικός ιατρός, Παθολόγος - Διαβητολόγος και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών σε άρθρο του στην Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη, «σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας θα πρέπει να ελέγχονται όσα παιδιά είναι υπέρβαρα και έχουν ΒΜΙ>85% για την ηλικία και το φύλο τους, όπως αυτό φαίνεται από τις παιδιατρικές καμπύλες ανάπτυξης και επίσης έχουν 2 ακόμα παράγοντες κινδύνου (από τους 4) που αναφέρονται παρακάτω.

  • το οικογενειακό ιστορικό με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, δηλαδή ύπαρξη συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού που πάσχει από διαβήτη
  • η εθνικότητα ή φυλή γηγενούς Αμερικάνου, Αφρο-Αμερικάνου, Λατίνου, Ασιάτη, περιοχής Ειρηνικού Ωκεανού
  • τα σημεία ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη ή κατά στάσεις που συνδέονται με το σύνδρομο της αντίστασης στην ινσουλίνη (όπως μελανίζουσα ακάνθωση, υπέρταση, δυλιπιδαιμία, πολυκυστικές ωοθήκες, ή ιστορικό γέννησης με μικρότερο από το φυσιολογικό βάρος)
  • το ιστορικό από την μητέρα ανάπτυξης διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της κυοφορίας του παιδιού».
paidi-kai-diatrofi.jpg

Πέντε βήματα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Διατροφή και διαβητικό παιδί

Σε έκθεσή της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες δεν μπορούν να συνιστώνται για παιδιά ή εφήβους με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Εκτός του ότι είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι μπορούν να τα βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους ακραίους διατροφικούς περιορισμούς της.

Αντί της δίαιτας keto, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να περιορίζουν τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες, τους οποίους λαμβάνουμε από τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη.

Διαβήτης: Τι ώρα να τρώτε πρωινό για να μειώσετε τον κίνδυνο

Όταν ένα παιδί 4-18 ετών διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 ή 2, η διατροφή του πρέπει να διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 10-30% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να υποστηριχθεί η ομαλή ανάπτυξή του.
  • Το 25-35% των ημερησίων θερμίδων να προέρχεται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς). Μόνο το 10% πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κόκκινο κρέας, αυγά κ.λπ.)
  • Το υπόλοιπο 45-65% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από υγιεινούς υδατάνθρακες. Τα πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη) πρέπει να περιορίζονται σε κάτω από 10% των θερμίδων.

με πληροφορίες από onmed.gr, eof.gr / elodi.org από την παιδίατρό μας Μαριαλένα Κυριακάκου, pediatrics,

Η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά: τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη να μην παρακολουθούνται μόνο από παιδίατρο, αλλά από ειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα.

Πέντε ενδείξεις για το μεγάλο μέγεθος του μωρού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved