Πότε τα μωρά μπορούν να φάνε γιαούρτι
Γιαούρτι: Πότε και πώς να το δώσετε στο μωρό σας.
Το γιαούρτι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή του μωρού από τον 6ο μήνα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τη μορφή στερεών τροφών, όπως το γιαούρτι, είναι εντάξει να εισαχθούν πριν από τους 12 μήνες, αν και τα μωρά δεν πρέπει να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα πριν από την ηλικία των 12 μηνών.
Πώς να σερβίρετε το γιαούρτι στα μωρά
Κάθε μωρό αναπτύσσεται με το δικό του τρόπο και οι προτάσεις για το πώς μπορείτε να σερβίρετε την οποιαδήποτε τροφή, διαφέρουν. Παρακάτω θα δείτε πώς να σερβίρετε το γιαούρτι σε ένα μωρό ανά ηλικία.
6 μηνών +:
Προσφέρετε γιαούρτι με πλήρη λιπαρά (πλήρες γάλα), παστεριωμένο, σκέτο. Το γιαούρτι είναι ιδανικό για αυτή την ηλικία και θα είναι πιο εύκολο για τα μωρά να μάθουν να το τρώνε σιγά-σιγά μόνα τους με ένα κουτάλι. Αφήστε το να πιάσει από το μπολ το γιαούρτι με τα χέρια του και/ή να φάει από ένα κουτάλι (γεμίστε το και δώστε το στα χέρια τους εσείς). Εάν έχετε ήδη εισαγάγει με επιτυχία τα βούτυρα ξηρών καρπών στη διατροφή των μωρών σας, η ανάμειξή τους στο γιαούρτι θα δώσει μια επιπλέον θρεπτική δύναμη και θα κάνει το γιαούρτι λίγο πιο παχύρρευστο (και, επομένως, λιγότερο πιθανό να πέσει από το κουτάλι).
9 μηνών +:
Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά μπορεί να είναι σε θέση να γεμίζουν μόνα τους το κουτάλι τους. Συνεχίστε να προσφέρετε πλήρες (πλήρες γάλα), παστεριωμένο, απλό γιαούρτι.
12 μηνών +:
Όπως και πιο πάνω έτσι και εδώ τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να φάνε σκέτο γιαούρτι ή σε συνδυασμό με τριμμένα φρούτα ή βούτυρα ξηρών καρπών. Πλέον έχουν μεγαλώσει αρκετά και είναι σε θέση να πιάνουν και να γεμίζουν μόνα τους το κουτάλι. Αφήστε τα να φάνε μόνα τους το γιαούρτι που θα τους σερβίρετε.
Βρεφική διατροφή: Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να φάει γιαούρτι;
Αποτελεί το γιαούρτι κίνδυνο πνιγμού για τα μωρά;
Όχι. Το γιαούρτι ενέχει χαμηλό κίνδυνο όταν παρασκευάζεται με ασφάλεια ανάλογα με την ηλικία και την αναπτυξιακή ικανότητα του παιδιού, αν και θεωρητικά ένα άτομο μπορεί να πνιγεί με οποιαδήποτε τροφή. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, προετοιμάστε και σερβίρετε το γιαούρτι με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως πάντα, βεβαιωθείτε βρίσκεστε δίπλα στο μωρό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Περιέχει το γιαούρτι κοινά αλλεργιογόνα;
Ναι. Το γιαούρτι παρασκευάζεται συχνά από αγελαδινό γάλα, το οποίο αποτελεί κοινό τροφικό αλλεργιογόνο στα μικρά παιδιά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% όλων των παιδικών τροφικών αλλεργιών. Και, ενώ πολλά γιαούρτια παρασκευάζονται από άλλα γάλατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρόβατο, κατσίκα και βουβάλι, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις με τα γαλακτοκομικά προϊόντα αγελαδινού γάλακτος.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα: η αλλεργία στο γάλα συχνά εξαφανίζεται με τον καιρό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των παιδιών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα θα την ξεπεράσει μέχρι την ηλικία των 6 ετών και πολλά μωρά με ηπιότερα συμπτώματα αλλεργίας στην πρωτεΐνη του γάλακτος είναι σε θέση να επανεισάγουν με επιτυχία το αγελαδινό γάλα ήδη από τα πρώτα τους γενέθλια, με την καθοδήγηση των αρμόδιων επαγγελματιών παιδιατρικής υγείας.
Για όσους έχουν μεγαλύτερα παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη (κάτι που στην πραγματικότητα είναι ασυνήθιστο για τα βρέφη) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το γιαούρτι μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό από τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το ίδιο το γάλα και επειδή τα προβιοτικά στο γιαούρτι βοηθούν επίσης στη διάσπαση της λακτόζης.
Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας στο γάλα ή υποψιάζεστε ότι το μωρό μπορεί να είναι αλλεργικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο πριν εισαγάγετε το γιαούρτι.
Σε ποια ηλικία μπορούν τα μωρά να τρώνε γιαούρτι;
Είναι το γιαούρτι υγιεινό για τα μωρά;
Ναι. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες, ώστε να παρέχει τα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη του μωρού. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, χολίνη, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες Α, Β6, Β12 και D. Μαζί, αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών του μωρού, στην υγεία των ματιών, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην υποστήριξη του αναπτυσσόμενου μικροβιώματος του εντέρου του μωρού.
Μην σερβίρετε γιαούρτι με μέλι σε μωρά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, καθώς συνδέεται με κίνδυνο βρεφικής αλλαντίασης.
Ποια γιαούρτια φυτικής προέλευσης είναι τα καλύτερα για τα μωρά;
Όταν επιλέγετε ένα φυτικό γιαούρτι για το μωρό, αναζητήστε ένα προϊόν χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα που είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D. Το γιαούρτι σόγιας τείνει να είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες και είναι συνήθως εμπλουτισμένο.
Αλλά το ποιο φυτικό γιαούρτι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας εξαρτάται από το τι θέλετε να προσφέρει το γιαούρτι στα μωρά σας. Ορισμένα γιαούρτια φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν τόση πρωτεΐνη, λίπος, ασβέστιο ή βιταμίνη Β12 όσο τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα μωρά.
Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν γάλα και ποιο είναι το καλύτερο;
Ποιο είναι το καλύτερο γιαούρτι για μωρά;
Το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά (ή πλήρες γάλα) που έχει παστεριωθεί είναι το καλύτερο για τα μωρά. Σε γενικές γραμμές, το κατσικίσιο γιαούρτι και οι ποικιλίες γιαουρτιού από πρόβειο γάλα τείνουν να έχουν περισσότερες πρωτεΐνες από το γιαούρτι από αγελαδινό γάλα.
Είναι το γιαούρτι από μη παστεριωμένο γάλα ασφαλές για τα μωρά;
Όχι. Τα μωρά έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα που αναπτύσσεται ακόμη και το γιαούρτι από μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών, στις οποίες τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Η παστερίωση βοηθά στη μείωση του κινδύνου τροφιμογενών ασθενειών και καθιστά έτσι τα τρόφιμα ασφαλέστερα για κατανάλωση.
πηγή: solidstarts.com