Η αργκό των νέων που «τρελαίνει» τους γονείς: Τι σημαίνει η λέξη «σπαμάρω»;
Η συγκεκριμένη είναι ίσως από τις λίγες λέξεις που χρησιμοποιούν οι έφηβοι και δεν αποτελεί άλυτο γρίφο για τους περισσότερους γονείς.
Καθημερινά είναι πιθανό να ακούτε από το έφηβο παιδί σας νέες λέξεις που δεν ξέρετε τι σημαίνουν.
Ακόμα κι αν προσπαθείτε να καταλάβετε από τα συμφραζόμενα δύσκολα βγάζετε άκρη γιατί οι περισσότερες λέξεις είναι «πειραγμένες» ή εμπνευσμένες από την τραπ κυρίως μουσική αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Γιατί οι νέοι αναπτύσσουν τη δική τους γλώσσα
Η νεανική αργκό είναι μέσο έκφρασης από την μεταπολεμική εποχή και αποτελεί ακόμα έναν τρόπο να εκφραστούν οι έφηβοι, να προκαλέσουν, να ενταχθούν σε μια ομάδα αλλά και γιατί όχι, να σοκάρουν (ενίοτε).
Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ Γλωσσολογίας Γιάννης Ανδρουτσόπουλος: « Τα κοινωνικά δίκτυα των νέων είναι στενότερα από αυτά των ενηλίκων, γεγονός που εντείνει την πίεση γλωσσικής συµµόρφωσης µε την παρέα. Ακόµη, οι συµβάσεις γλωσσικής ευγένειας και απόστασης που απαιτούνται στην ενήλικη ζωή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόµη πλήρως κατά την εφηβεία. Έτσι εξηγείται το ότι η συχνότητα µη πρότυπης γλώσσας είναι µεγαλύτερη στη νεότητα από ό,τι στην ενήλικη ζωή. Ψυχολογικά, κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα. Η απόρριψη κατεστηµένων τρόπων συµπεριφοράς και ο πειραµατισµός µε εναλλακτικά µοντέλα, τάσεις που γενικότερα.»
Τι σημαίνει η λέξη «σπαμάρω;»
Η νέα slag των νέων είναι πιο πλούσια από ποτέ και οι άγνωστες λέξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Γι’ αυτό και το Mothersblog σας παρουσιάζει την ερμηνεία λέξεων που συχνά ακούτε και δεν ξέρετε τι σημαίνουν ( όπως κι εμείς).
Μετά λοιπόν το «φλεξάρω», το «cringe» , το «έχω το sauce», σήμερα δίνουμε την ερμηνεία της λέξης «σπαμάρω».
Τι είναι το Spam;
Το Spam (Sending and Posting Advirtisement in Mass) όπως πιθανόν γνωρίζετε, σημαίνει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Πρόκειται για ανεπιθύμητα μηνύματα σε μια προσπάθεια προώθησης προϊόντων ή ιδεών. Λόγω του χαμηλού κόστους αποστολής, η αποστολή γίνεται σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών, χωρίς αυτοί να την έχουν ζητήσει.
Το ρήμα τώρα «σπαμάρω», σημαίνει ότι επιδίδομαι στην πρακτική του σπαμαρίσματος, το οποίο στον διαδικτυακό λόγο, σύμφωνα με το slang.gr, έχεις τις εξής σημασίες:
- Σπαμάρω ίσον κάνω μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τύπου spam για να εκνευρίσω τον άλλον.
- Σε περιβάλλον τύπου φόρουμ, ιστολογίου, ιστοσελίδων που παρέχουν δυνατότητα σχολιασμού και ιστότοπους ευρύτερης κοινωνικής δικτύωσης, το σπαμάρω έχει συν τοις άλλοις πάρει την έννοια του τρολάρω/ τρολιάζω, όπερ σημαίνει ότι αναρτώ άσχετα μηνύματα σπάζοντας τη συνοχή της ηλεκτρονικής συζήτησης και τα νεύρα των διαδικτυακών συνομιλητών ανοίγοντας συζήτηση μέσα στη συζήτηση. Η ειδοποιός διαφορά του σπαμαρίσματος από το τρολάρισμα έγκειται στο ότι το σπαμάρισμα είναι και καλά πιο διακριτικό και δεν γίνεται με άμεσα αντιληπτό (από τους άλλους στόχο να προσβληθούν οι συνομιλητές (π.χ. το σπαμάρισμα μπορεί να αφορά κάτι άσχετο με την υπό εξέλιξη συζήτηση, παρατιθέμενο ως άχρηστη πληροφορία ή εσωτερικό αστείο, ερώτηση με άσχετο ως προς εκείνη τη στιγμή ζήτημα ή ό,τι). Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το σπαμάρισμα μπορεί όντως να μη γίνεται κακόβουλα, ασχέτως βέβαια με το ότι η πιο συχνή κατάληξη είναι οι εκατέρωθεν βρισιές, τα e-ξεκατινιάσματα.
Με τη σημασία αυτή το σπαμάρω ενίοτε εμφανίζεται και στον καθημερινό, εκτός διαδικτύου λόγο, ιδιαίτερα σε περιστάσεις όπου η συζήτηση αρχίζει και κουράζει, ή όπου χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή θέματος.