Επιθετικότητα έφηβου παιδιού στη μητέρα: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Πού οφείλεται η επιθετικότητα των εφήβων στη μητέρα;
Οι έφηβοι συχνά εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά που έχει ως αποδέκτη κυρίως τη μητέρα τους.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στις φωνές, την εκτόξευση κατηγοριών ή την απαξίωση αλλά και στη συναισθηματική χειραγώγηση ή την ενοχή.
Ανεξάρτητα από τη μορφή επιθετικότητας, είναι σημαντικό να διαπιστώσετε τα αίτια που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά.
Ορμόνες και συναισθηματική αναταραχή
Οι έφηβοι βιώνουν ένα ορμονικό τρενάκι που μετατρέπει τα συναισθήματά τους σε ανεμοστρόβιλο. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές και οι προκλήσεις του να καταλάβουν ποιοι είναι και που ανήκουν, μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις επιθετικότητας.
Ανάγκη για ανεξαρτησία
Οι έφηβοι θέλουν να έχουν ανεξαρτησία. Λαχταρούν να βρουν την ταυτότητά τους και να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο.
Ωστόσο, αυτή η επιθυμία για ανεξαρτησία συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τα προστατευτικά ένστικτα της μητέρας, οδηγώντας σε συγκρούσεις και έντονες διαμάχες.
Ανάγκη να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους
Οι έφηβοι θέλουν να είναι αποδεκτοί από τους φίλους τους, κάτι που μερικές φορές σημαίνει ότι υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά που βλέπουν στον κοινωνικό τους κύκλο. Δυστυχώς, η πίεση για συμμόρφωση μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση μητέρας-έφηβου.
Πώς να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα των εφήβων
Η ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί συνήθως είναι ο βασικός λόγος που ο έφηβος είναι πιο επιθετικός απέναντί της.
Αν και διαδραματίζετε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές των εφήβων είναι συχνά περίπλοκες και πολύπλευρες.
Επικεντρωθείτε πρωτίστως στην κατανόηση των υποκείμενων αιτιών και στην αναζήτηση της κατάλληλης αντιμετώπισης.
Ψυχραιμία
Πείτε στο παιδί σας ότι είστε πρόθυμες να το ακούσετε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μαζί του.
Ακούστε τα
Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη σκοπιά τους. Αυτή η προσέγγιση με ενσυναίσθηση δημιουργεί μια γέφυρα κατανόησης και τους επιτρέπει να γνωρίζουν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους έχουν σημασία.
Ενθάρρυνση
Βοηθήστε το έφηβο παιδί σας να εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους και κυρίως να μη φοβάται να σας μιλήσει.
Με πληροφορίες από το thinkpositivecheck.com