Δραστηριότητες για παιδιά: Φύλλα εργασίας και βίντεο για τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες

Τα παιδιά μέσα από τα φύλλα εργασίας θα γνωρίσουν (ή θα  ξαναθυμηθούν) τη ζωή και το έργο του Λεωνίδα.

Δραστηριότητες για παιδιά: Φύλλα εργασίας και βίντεο για τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες
Bigstock

Τα σχολεία τέλειωσαν και τα παιδιά απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μεταξύ χαλάρωσης, παιχνιδιού και βαρεμάρας θα υπάρξουν στιγμές που θα θελήσουν να απασχοληθούν με κάτι δημιουργικό.

Τα φύλλα εργασίας για τον Λεωνίδα και τους συντρόφους του, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή.

Η μάχη των Θερμοπυλών

Αρχικά το παιδί θα μάθει ή θα ξαναθυμηθεί ότι ο Λεωνίδας Α’, βασιλιάς της Σπάρτης, είναι μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Γεννημένος περίπου το 540 π.Χ., έγινε γνωστός για τον ηρωικό του αγώνα στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων.

Η μάχη αυτή, στην οποία ο Λεωνίδας ηγήθηκε μιας μικρής δύναμης από 300 Σπαρτιάτες και μερικών χιλιάδων άλλων Ελλήνων συμμάχων, αποτελεί σύμβολο θάρρους και αυτοθυσίας.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες μαχητές ήταν συντριπτικά λιγότεροι αριθμητικά από τον τεράστιο περσικό στρατό του Ξέρξη, κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους για τρεις ημέρες, επιδεικνύοντας αξεπέραστη ανδρεία και αφοσίωση στην πατρίδα τους.

Η θυσία του Λεωνίδα και των συντρόφων του ενέπνευσε γενιές ανθρώπων και παραμένει έως σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα πολεμικής αρετής και πατριωτισμού στην παγκόσμια ιστορία.

Βίντεο για τον Λεωνίδα

Πριν ξεκινήσει το παιδί ν’ασχοληθεί με τα φύλλα εργασίας, μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο καθώς είναι αυτόνομο πληροφοριακό υλικό. Έτσι, θα κατανοήσει καλύτερα το έργο του αλλά και τη ζωή του.

Φύλλα εργασίας – Εκτυπώστε τα

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο τα παιδιά :

  • να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Λεωνίδα.
  • να διαπιστώσουν τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρέασαν τη ζωή και τις αποφάσεις του και να συνειδητοποιήσουν τη συνεισφορά του στην ιστορική μας κληρονομιά.
  • να αντιληφθούν τις ικανότητές του στο στρατηγικό σχεδιασμό, στη διπλωματία και στη διοίκηση.
  • να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη μέσα από τη σύγκριση πηγών και συσχέτιση των γεγονότων με τις αιτίες και τα αποτελέσματά τους.
filla-gia-ton-leonida-(2).jpg
filla-gia-ton-leonida-(3).jpg
filla-gia-ton-leonida-(4).jpg
filla-gia-ton-leonida-(5).jpg

filla-gia-ton-leonida-(6).jpg
filla-gia-ton-leonida-(7).jpg
filla-gia-ton-leonida-(1).jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ.

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved