Όταν το παιδί αισθάνεται μοναξιά το καλοκαίρι – Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αντιμετωπίσει τη μοναξιά την περίοδο του καλοκαιριού.

Νίκη Παπανικολάου
Όταν το παιδί αισθάνεται μοναξιά το καλοκαίρι – Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Bigstock

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μακράν από τις πιο αγαπημένες των παιδιών καθώς δεν έχουν σχολείο, ο ελεύθερος χρόνος τους είναι άπλετος και μπορούν να βαρεθούν χωρίς να αγχώνονται γι΄αυτό.

Ωστόσο, για ορισμένα παιδιά η απουσία καθημερινών δραστηριοτήτων την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση με έντονο το αίσθημα της μοναξιάς.

Τι να κάνετε κάθε φορά που το παιδί σας λέει «βαριέμαι»

Τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία των παιδιών βρίσκει διέξοδο στην αχαλίνωτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το US Surgeon's Advisory, το 95% των παιδιών ηλικίας 13 έως 17 ετών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «σχεδόν συνεχώς». Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι την περίοδο του καλοκαιριού προσπαθούν να «γεμίσουν» τις ώρες τους σερφάροντας στο διαδίκτυο κι αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Είναι ενδεικτικό πως το 46% των παιδιών παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έκαναν να αισθάνονται χειρότερα.

oikogeneiakes-diakopes-(2).jpg

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αισθάνεται μοναξιά το καλοκαίρι

Επικοινωνία

Η διατήρηση επαφής με φίλους και συμμαθητές την περίοδο του καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή συναισθημάτων μοναξιάς των παιδιών. Προσπαθήστε να κανονίζετε συναντήσεις με συνομιλήκους των παιδιών σας και να ωθείτε τους έφηβους να βγαίνουν έξω. Αν οι περισσότεροι έχουν φύγει για διακοπές, επιδιώξτε μετά τη δουλειά να πηγαίνετε βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές ώστε τα παιδιά να παίζουν και να εκτονώνονται.

Πρέπει το παιδί να έχει σταθερό πρόγραμμα ύπνου το καλοκαίρι;

Ρουτίνα

Το να έχουν τα παιδιά μια ρουτίνα το καλοκαίρι τα βοηθά να γεμίζουν τη μέρα τους κάνοντας απλά πράγματα όπως το να σηκωθούν, να ετοιμάσουν το πρωινό τους ( αν μπορούν λόγω ηλικίας), να παίξουν, να πάνε μια βόλτα. Με τον τρόπο αυτό, οι μέρες τους θα είναι πιο οργανωμένες και παραγωγικές.

pasxa-kai-ygeia-kindynoi-paidiou.jpg

Άσκηση

Η άσκηση είναι τόσο σημαντική όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία καθώς απελευθερώνει ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Τα παιδιά λοιπόν πρέπει να γυμνάζονται είτε αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουν τον σκύλο βόλτα ή για τρέξιμο στο τετράγωνο.

Χόμπι

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος για ξεκούραση και χαλάρωση. Είναι όμως και μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουν τα παιδιά πράγματα που δεν προλαβαίνουν κατά την σχολική χρονιά. Μπορεί να είναι οτιδήποτε τους αρέσει εκτός από το να περνούν ατελείωτες ώρες με το κινητό στο χέρι. Αν τα παιδιά είναι μικρά, μάθετέ τους ποδήλατο, μαγειρέψτε, κατασκευάστε, εξερευνήστε. Ενθαρρύνετε λοιπόν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ενασχόληση τους προκαλεί ενδιαφέρον.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved