Instagram: Οι νέες λειτουργίες δίνουν στους γονείς τον έλεγχο των accounts των παιδιών τους

Bigstock

Τι αλλάζει για τους λογαριασμούς των εφήβων χρηστών στο Instagram;

Το Instagram αναθεωρεί τον τρόπο λειτουργίας του για τους εφήβους, υποσχόμενο περισσότερες «ενσωματωμένες λειτουργίες προστασίας» και πρόσθετους ελέγχους. Όλα αυτά στην προσπάθεια να γίνει η πλατφόρμα ασφαλέστερη για τα παιδιά .

Από χθες, Τρίτη 17/09 στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά και στην Αυστραλία, όσοι είναι κάτω των 18 ετών είτε δημιουργούν για πρώτη φορά είτε όχι λογαριασμό στο Instagram, θα «υφίστανται» κάποιους περιορισμούς. Οι έφηβοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δουν τους λογαριασμούς τους να αλλάζουν αργότερα μέσα στο 2025.

Παιδί και social media: Όριο ηλικίας στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτει η Αυστραλία

Σταμάτησα να ποστάρω τη ζωή μου στα social media και είμαι πολύ πιο ευτυχισμένη μαμά

Οι νέες λειτουργίες

Η Meta αναγνωρίζει πως οι έφηβοι μπορεί να λένε ψέματα σχετικά με την ηλικία τους και γι΄αυτό θα απαιτείται επαλήθευση. Το «Teen Accounts» θα αφορά σε μια ρύθμιση που θα περιορίζει αυτόματα ποιος μπορεί να στείλει μηνύματα (DMs) σε εφήβους κάτω των 16 ετών.

Επιπλέον, το «ευαίσθητο περιεχόμενο », όπως βίντεο με ανθρώπους τσακώνονται άγρια, ή βίντεο που προωθούν αισθητικές επεμβάσεις, θα είναι περιορισμένο, δήλωσε η Meta. Παράλληλα, το Instagram εισάγει τη λειτουργία «Ημερήσιο όριο». Μετά από μια ώρα scrolling, η εφαρμογή θα ωθεί απαλά τους εφήβους να κάνουν ένα διάλειμμα.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης ένα νέο «Sleep Mode» για να βοηθήσει τους εφήβους να κοιμηθούν. Θα απενεργοποιεί αυτόματα τις ειδοποιήσεις μετά τις 10 το βράδυ και πριν τις 7 το πρωί, ώστε οι έφηβοι να κοιμούνται.

Αυτές οι λειτουργίες είναι πολύ παρόμοιες με εκείνες που προσφέρουν ήδη τα smartphones με τον γονικό έλεγχο , αλλά είναι πολύ θετικό το γεγονός πως σιγά-σιγά ενσωματώνονται σε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Sharenting: Όταν οι γονείς το παρακάνουν με τις αναρτήσεις των παιδιών τους στα social media

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία της μητέρας

Το κίνητρο για αλλαγή ήταν οι ανησυχίες των γονιών

«Οι δύο συχνότερες ανησυχίες που ακούμε από τους γονείς είναι ότι οι έφηβοι τους βλέπουν ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο ή ότι έρχονται σε επαφή με άτομα που δεν γνωρίζουν», υπογραμμίζει η Naomi Gleit, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Meta.

Η ανακοίνωση της Meta ήρθε μετά έπειτα από αγωγές σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ που κατηγορούσαν το περιεχόμενο των πλατφορμών του Instagram και του Facebook ότι βλάπτουν την ψυχική υγεία των εφήβων.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Meta ήταν «ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μας προστατεύονται από τα κακώς κείμενα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Στο παρελθόν, οι προσπάθειες της Meta ήταν αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, ενώ τα παιδιά λάμβαναν μια ειδοποίηση όταν περνούσαν πάνω από 60 λεπτά στην εφαρμογή, μπορούσαν να την παρακάμψουν και να συνεχίσουν το scrolling.

Με τις τελευταίες αλλαγές, η Meta δίνει στους γονείς πιο εύκολους τρόπους για να επιβλέπουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών θα χρειάζονται την άδεια ενός γονέα ή κηδεμόνα για να αλλάξουν τις ρυθμίσεις τους σε «λιγότερο περιοριστικές».

Ο Nick Clegg, πρόεδρος της Meta για το τμήμα global affairs and communications, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πλειονότητα των γονιών γονείς δεν χρησιμοποιεί τον γονικό έλεγχο που έχει εισαγάγει η εταιρεία ως λειτουργία τα τελευταία χρόνια.

Τώρα όμως έαν, για παράδειγμα, συμβαίνει εκφοβισμός ή παρενόχληση, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ποιος στέλνει μηνύματα στο έφηβο παιδί τους.

Ο δρ Vivek Murthy, γενικός χειρουργός στον στρατό των ΗΠΑ, δήλωσε: «Ζητάμε από τους γονείς να διαχειριστούν την τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία και αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους σκέφτονται για τον εαυτό τους, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν φιλίες, τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον κόσμο - και μια τεχνολογία , παρεμπιπτόντως, που οι προηγούμενες γενιές δεν χρειάστηκε ποτέ να διαχειριστούν».

Πηγές: fortune.com, npr.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved