Πρέπει οι γονείς να σταματούν τις αγκαλιές στην εφηβεία;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Έχουν ανάγκη οι έφηβοι τις αγκαλιές των γονιών τους ή όχι;

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους εφήβους όσο και τους γονείς. Πέρα από τις σωματικές αλλαγές, τις ορμόνες, την έντονη διάθεση για ανεξαρτησία, εξίσου έντονες είναι και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Οι έφηβοι, αν και γνωρίζουν πως δεν είναι ενήλικες θέλουν οι γονείς τους να μην τους αντιμετωπίζουν ως μικρά παιδιά. Συχνά δείχνουν να δυσανασχετούν με τις αγκαλιές , ειδικά σε δημόσιους χώρους ή νιώθουν αμήχανα σε κάθε εκδήλωση αγάπης από την πλευρά των γονιών τους.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Αγκαλιές και έφηβοι

Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όταν φτάσουν στην εφηβεία; Και - πιο συγκεκριμένα - πρέπει οι μπαμπάδες να σταματήσουν να αγκαλιάζουν τις κόρες τους;

Ειδικά αυτή είναι η ερώτηση έχει πυροδοτήσει μια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ των γονέων.

Όλα ξεκίνησαν στο Quora (έναν ιστότοπο με ερωτήσεις και απαντήσεις) όταν τέθηκε από έναν αναγνώστη το ερώτημα:

«Πρέπει οι γονείς να σταματήσουν να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους μόλις φτάσουν στην εφηβεία;»

Στη συνέχεια η ερώτηση εστιάστηκε στο αν «πρέπει οι μπαμπάδες να σταματήσουν να αγκαλιάζουν τις κόρες τους μόλις φτάσουν στην εφηβεία;»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απόψεις που καταγράφηκαν ήταν πολλές και διαφορετικές, ωστόσο, η τοποθέτηση ενός αναγνώστη (Eirind K) βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους αποσπώντας δεκάδες likes.

Αγκαλιάστε το παιδί σας ακόμα και όταν συμπεριφέρεται άσχημα

Συγκεκριμένα, έγραψε:

«Θα πρέπει γενικά να σεβαστείτε τη σωματική αυτονομία ΟΛΩΝ. Και θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας ότι το σώμα τους είναι δικό τους και κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει πρόσβαση σε αυτό χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ούτε καν οι γονείς.

Με άλλα λόγια, εάν τα παιδιά σας δεν θέλουν να τα αγκαλιάζουn θα πρέπει να σεβαστείτε αυτή την επιθυμία. Δεν έχει σημασία αν είσαι η μητέρα ή ο πατέρας, και δεν έχει σημασία αν είναι γιος ή κόρη για τον οποίο μιλάς».

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι οι αγκαλιές στην εφηβεία δεν είναι και το πλέον σημαντικό.

«Προσωπικά δεν νομίζω ότι η αγκαλιά ή οποιοδήποτε είδος οικειότητας είναι αυτά που θα κάνουν τα παιδιά να νιώσουν των γονιών τους. Όταν είσαι μικρός, σίγουρα, είναι ωραίο να σε αγακαλιάζουν κι αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως ώστε να μπορεί να αντιληφθεί την αγάπη και με άλλους τρόπους. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, ανακαλύπτουμε πως μπορούμε να εκφράσουμε, να εκδηλώσουμε την αγάπη και τη στοργή μας και μέσω των λέξεων ή των χειρονομιών καθώς η σωματική επαφή μπορεί να είναι απλά περίεργη», έγραψε η Feifei W.

Με ποιον τρόπο συμβάλλουν οι αγκαλιές στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών

Ωστόσο, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της αγκαλιάς, λέγοντας ότι ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να τα αγκαλιάζετε. Ακολουθούν ενδεικτικά μερικά σχόλια:

« Αγκαλιάστε τα. Σας χρειάζονται περισσότερο ποτέ, ειδικά στην εφηβεία. Έχουν την ανάγκη (και αυτό είναι ζωτικής σημασίας) να ξέρουν ότι μπορούν να σας αγκαλιάσουν. Πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και χρειάζονται τους μπαμπάδες τους» - Tobias J

«Όχι. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις να αγκαλιάζεις τους εφήβους. Οι αγκαλιές είναι απολύτως φυσικές, απαραίτητες, ανθρώπινες, πολύτιμες» - Doug D

Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στα παιδιά;

Όσο για το αν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να σταματήσετε να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, έρευνα γνωστής εταιρείας απορρυπαντικών με τη συμμετοχή 2000 μπαμπάδων, έδειξε ότι το 61% σταμάτησε να αγκαλιάζει τα παιδιά του όταν έφτασαν στην ηλικία των 14 ετών, ενώ ένας στους 10 μπαμπάδες σταμάτησε να αγκαλιάζει τελείως τα παιδιά του μόλις συμπλήρωσαν την ηλικία των 10 ετών!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved