Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό με κορονοϊό: Οδηγός επιβίωσης για νέες μαμάδες
Ο παιδικός σταθμός είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στη ζωή ενός παιδιού καθώς αποτελεί, ουσιαστικά, την αρχή της σχολικής του ζωής.
Στον παιδικό σταθμό μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για την μετέπειτα ακαδημαϊκη και κοινωνικό-συναισθηματική του εξέλιξη. Επιπλέον, για τα περισσότερα παιδάκια, ο παιδικός σταθμός είναι η πρώτη φορά που αποχωρίζονται τη μαμά και το οικογενειακό περιβάλλον γενικότερα και καλούνται να σχετιστούν με μεγάλο αριθμό, αγνώστων έως τώρα, ενηλίκων και παιδιών. Επομένως, τα περισσότερα παιδάκια θα εμφανίσουν, για κάποιο διάστημα (συνήθως ενός μήνα), άγχος αποχωρισμού. Το άγχος αποχωρισμού είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, το οποίο όμως δεν παύει να είναι επίπονο τόσο για τη μαμά, όσο και για το μικρό της, για όσο διάστημα διαρκέσει.
Φέτος, με τον ιό Covid-19 να έχει μπει και να παραμένει στη ζωή μας για άγνωστο χρονικό διάστημα, η έναρξη του παιδικού σταθμού αποκτά έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τα παιδάκια και τις μαμάδες τους. Στις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις έρχονται και προστίθενται πολλά μετρά ασφαλείας και πολλοί κανονισμοί, οι οποίοι μπορεί να είναι δυσνόητοι για τα πολύ μικρής ηλικίας παιδιά. Αφ’ετέρου, ο φόβος όσον αφορά το θέμα της υγείας δε μπορεί παρά να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού ακόμα και της πιο...κουλ μαμάς.
Ύψιστης σημασίας, σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι η ψυχραιμία. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο παιδικός σταθμός είναι η αρχή της σχολικής καριέρας ενός παιδιού, επομένως καλό είναι η αρχή αυτή να γίνει σε όσο το δυνατόν θετικό κλίμα, προκειμένου το παιδί να αναπτύξει τη σωστή στάση απέναντι στο σχολείο αυτό καθεαυτό. Οι μαμάδες λοιπόν, θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους να μην αφήσουν να φανεί ο φόβος και η ανησυχία τους, καθώς τα παιδιά λαμβάνουν σήματα για το πώς να ερμηνεύσουν μια κατάσταση, κατά βάση από τους γονείς τους.
Πρέπει να έχουμε πίστη στον κρατικό μηχανισμό που έχει φροντίσει ώστε οι σχολικές μονάδες να λειτουργούν με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τρόπο και να κάνουμε πέρα όσο μπορούμε τους φόβους μας. Όσον αφορά την προσαρμογή (παιδιού και μαμάς!) αλλά και την τήρηση των μέτρων και κανόνων ασφαλείας στον παιδικό σταθμό, τα ακόλουθα tips μπορούν να φανούν χρήσιμα:
Συζήτηση και εξήγηση
Τα παιδιά, ακόμα και όταν είναι μικρής ηλικίας, πάντοτε τείνουν να συμμορφώνονται περισσότερο σε κανόνες όταν τους έχουμε εξηγήσει το λόγο για τον οποίο πρέπει να τους ακολουθούν. Παίρνουμε λοιπόν το χρόνο να εξηγήσουμε στο παιδί, με απλά λόγια στο παιδί, πάνω-κάτω τι να περιμένει και γιατί πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, με ήρεμο και θετικό τόνο.
Το ρίχνουμε στο παιχνίδι
Πολλά από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά τις πρακτικές υγιεινής μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε παιχνίδι για τα παιδιά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να δουν το όλο θέμα πιο θετικά και να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες (π.χ. διαγωνισμός ποιός θα απολυμάνει πιο γρήγορα τα χέρια του, αστείο τραγουδάκι την ώρα που κάνουμε κάποια από τις διαδικασίες κλπ κλπ)
Συχνή επικοινωνία
Η συχνή επικοινωνία, τόσο με τους δασκάλους όσο και με το ίδιο το παιδί, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο σίγουρες ότι η προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό βαίνει ομαλώς.
Επιλογές
Στα παιδιά μικρής ηλικίας τα οποία καλούνται σιγά-σιγά να αρχίσουν να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη ωριμότητα, είναι πολύ βοηθητικό να δίνουμε επιλογές, ώστε να νιώθουν ότι έχουν κάποιον έλεγχο, ακόμα και όταν βρίσκονται σε άγνωστες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον αντισηπτικά σε όλα τα σχέδια και χρώματα, και θα μπορούσαμε ένα απόγευμα να πάμε μαζί με το παιδί για να διαλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο (π.χ. αντισηπτικό Frozen κλπ). Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τη μάσκα του, εφόσον χρειαστεί, κ.ο.κ.
Υποστήριξη από άλλες μαμάδες
Ο παιδικός σταθμός, ειδικά φέτος, είναι πολύπλοκος για το παιδί αλλά και για τη μαμά. Καλό είναι, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες, να επικοινωνούμε συχνά με άλλες μαμάδες που βρίσκονται σε αντίστοιχη φάση, ώστε να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας αλλά και τις λύσεις που βρίσκουμε στα διάφορα θέματα!
Με λίγη θετική διάθεση και καλή προετοιμασία, η αρχή του παιδικού σταθμού, έστω και με λίγο ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να είναι μία ασφαλής και πολύ εποικοδομητική εμπειρία για εμάς και για το παιδί μας.
Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336