Πόσο σημαντική είναι η γονεϊκή συνεργασία;

H καλή συνεργασία των γονέων βοηθά την ψυχική υγεία των παιδιών.

Μαρίνα Μόσχα
Πόσο σημαντική είναι η γονεϊκή συνεργασία;
Bigstock

Πολλά είναι τα θέματα που απασχολούν τους γονείς, θέματα πολύπλευρα που συνήθως περιλαμβάνουν μια σειρά από προκλήσεις και ανησυχίες. Ακούω συχνά από γονείς γεμάτους άγχος για το αν «κάνουν καλά τη δουλειά τους», για το αν είναι καλοί γονείς δηλαδή, τι πρέπει να προσέξουν στο παιδί τους, τι να του κάνουν ή να μην του κάνουν, ανησυχούν για διάφορες συμπεριφορές του, κλπ. Ακούω επίσης σε μικρότερο βαθμό, την ανησυχία για το τι κάνει ο κάθε γονιός καλά ή όχι, τι να προσέξει. Πολύ πιο σπάνια όμως ακούω γονείς να κατανοούν και να ασχολούνται με τη μεταξύ τους συνεργασία και με την επίλυση των μεταξύ τους διαφωνιών με υγιείς τρόπους. Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι δεν διαφωνείτε στο μεγάλωμα του παιδιού σας, ξέρετε ότι δεν αληθεύει…

8 καθημερινές συνήθειες για να ενισχύσετε τη σχέση σας με το παιδί σας

typoi-toxikon-gonion.jpg

Η γονεϊκή συνεργασία είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με έναν υγιή τρόπο αλλά και για να διατηρήσετε την οικογενειακή αρμονία. Η συνεργασία της μαμάς με τον μπαμπά, σχετίζεται με τον τρόπο που οι δύο γονείς επικοινωνείτε, συνεργάζεστε και στηρίζετε ο ένας τον άλλο στο μεγάλωμα των μικρών σας. Ο τρόπος που το κάνετε αυτό, επηρεάζει τα μικρά σας, την ψυχική υγεία των γονιών αλλά και λειτουργικότητα της οικογένειας.

Γονεϊκές συμπεριφορές που είναι πολύ τοξικές

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της γονεϊκής συνεργασίας;

Η επικοινωνία όπως και σε όλες τις μορφές σχέσεων είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι δυο γονείς να εκφράσουν ανοιχτά και ειλικρινά τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους, τα καθημερινά προβλήματα, τις προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπη μία οικογένεια. Σημαντικό επίσης είναι και να μπορούν οι δυο γονείς να ακούσουν πραγματικά ο ένας τον άλλον, χωρίς να διακόπτουν ή να κρίνουν, ώστε να κατανοούν πλήρως τις απόψεις και τα συναισθήματα του άλλου – αυτό που συχνά περιγράφουμε ότι χρειάζεται να κάνετε με τα παιδιά σας, μιλάμε δηλαδή για την ενεργητική ακρόαση.

Να επαινείτε το παιδί σας, αρκεί να το κάνετε με τον σωστό τρόπο

Η ανάληψη ευθυνών γύρω από τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού και την διαχείρισή τους, όπως και την ανατροφή των παιδιών. Πόσο συχνά παραπονιέται ο ένας γονιός ότι τα κάνει όλα μόνος του και νιώθει ότι ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει, δεν σέβεται τις ανάγκες του ή τις υποτιμά πολλές φορές. Μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια έχει δύο καπετάνιους, η συνεργασία ανάμεσα στους δύο λοιπόν μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα και με λιγότερο κόπο, καθώς ο ένας στηρίζει τον άλλον στις αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού.

katapliktikoi-goneis.jpg

Η συνέπεια και η τήρηση των κανόνων από τους δύο γονείς παίζει πρωταρχικό ρόλο στη μεταξύ σας αρμονική σχέση αλλά και στην ανατροφή των μικρών σας, εφόσον τα βοηθάτε έτσι να καταλάβουν τι περιμένετε από εκείνα τηρώντας τα όρια, έτσι ώστε να νιώθουν ασφάλεια, σιγουριά και αποφεύγετε την σύγχυση μέσα από αντιφατικά μηνύματα.

Γιατί πρέπει να κρατάτε τις υποσχέσεις που δίνετε στα παιδιά σας

Η διαχείριση των συγκρούσεων. Όλες οι οικογένειες έχουν συγκρούσεις, ο τρόπος όμως που λύνετε τις διαφορές σας είναι σημαντικός. Παράδειγμα, το αν μπορείτε να επιλύσετε μία σύγκρουση με ήρεμο τρόπο και με και σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, χωρίς προσβολές, ειρωνείες, κλπ., και χωρίς βέβαια να την μεταφέρετε μπροστά στα παιδιά. Μπορείτε να συμβιβαστείτε; κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις; είστε ευέλικτοι προς την επίλυση; προσαρμόζεστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες; Σκεφτείτε και απαντήστε στις ερωτήσεις αυτές και κατά πόσο διευκολύνετε την διατήρηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved