Σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα:Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά

Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες για σχολικό εκφοβισμό μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας.

Σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα:Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά

Μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχει ήδη γίνει ο «καθρέφτης» μιας ανησυχητικής πραγματικότητας που ταλανίζει τα σχολεία της Ελλάδας.

Από τον Απρίλιο του 2024, που ξεκίνησε η λειτουργία της, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2024, η πλατφόρμα έχει δεχθεί εκατοντάδες αναφορές για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού , με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από γονείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, από τις 607 συνολικές αναφορές που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα, 551 προέρχονται από γονείς και μόλις 56 από μαθητές. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη δυναμική κινητοποίηση μαμάδων και μπαμπάδων να προστατέψουν τα παιδιά τους και την ανάγκη των μαθητών για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και υποστήριξης στο να μιλήσουν για τα προβλήματά τους.

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των αναφορών μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις 607 καταγγελίες, οι 318 αφορούν τη δευτεροβάθμια και οι 289 την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό αποκαλύπτει ότι ο σχολικός εκφοβισμός δεν περιορίζεται σε μία μόνο ηλικιακή ομάδα, αλλά αντίθετα επηρεάζει εξίσου τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ψυχολογικός εκφοβισμός: Ο πιο συχνός και αόρατος εχθρός

Από τις 607 αναφορές που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, 77% αφορούν σε περιστατικά ψυχολογικού εκφοβισμού. Οι συναισθηματικές επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων είναι συχνά οι πιο δύσκολες να εντοπιστούν, καθώς περιλαμβάνουν απειλές, εξευτελισμό και συναισθηματική κακοποίηση.

Ακολουθεί το σωματικό bullying, που καταγράφηκε στο 57% των περιπτώσεων, αναδεικνύοντας τη σωματική βία ως ένα μείζον ζήτημα στα σχολεία. Το κοινωνικό bullying - δηλαδή η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός - βρέθηκε στο 46% των καταγγελιών, γεγονός που φανερώνει ότι η απόρριψη από συμμαθητές αποτελεί έναν καθημερινό φόβο για πολλά παιδιά.

Τέλος, αν και λιγότερο συχνό, το διαδικτυακό bullying αφορά το 14% των περιστατικών. Η ψηφιακή εποχή προσφέρει ευκαιρίες, αλλά και επικίνδυνες παγίδες για τα παιδιά, καθιστώντας την προστασία τους από διαδικτυακές απειλές αναγκαία.

Μια υπόθεση όλων μας

Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr δεν είναι απλώς ένα εργαλείο καταγγελίας· είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας που αποκαλύπτει την ανάγκη δράσης από κάθε πλευρά: γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς, αλλά και την πολιτεία. Με την πλειονότητα των καταγγελιών να προέρχονται από γονείς, η ευθύνη όλων μας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Η μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι συνεχής και απαιτεί εγρήγορση, αλλά και συνεργασία.

Κάθε αναφορά, κάθε περιστατικό που έρχεται στο φως, είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τα παιδιά μας με τα κατάλληλα «όπλα»: την αυτοπεποίθηση, την υποστήριξη και την πίστη πως δεν είναι μόνα.

Διότι ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι προσωπική υπόθεση , είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved