SAFE.YOUth:Σε λειτουργία η πλατφόρμα προστασίας ανηλίκων & πρόληψης της βίας- Τι πρέπει να γνωρίζετε
To SAFE.YOUth είναι ένα εργαλείο για την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών και των νέων.
Στη διάθεση ανηλίκων είναι από χθες η εφαρμογή SAFE.YOUth, το panic button για τους ανήλικους, προκειμένου να προστατευθούν από τα περιστατικά σχολικής βίας.
Η εν λόγω εφαρμογή παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα:Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά
Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή
Η SAFE.YOUth στοχεύει στην ενημέρωση των παιδιών και νέων για την προστασία τους από διάφορες μορφές βίας και κακοποίησης και στον εφοδιασμό τους με μια εργαλειοθήκη με σύγχρονες και εύχρηστες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία.
Είναι μία πρωτότυπη και καινοτόμος εφαρμογή για smartphones που παρέχει ενημέρωση και προστασία σε παιδιά και νέους.
Ειδικότερα:
- Παρέχει προσαρμοσμένο ενημερωτικό υλικό για τρεις ηλικιακές ομάδες (12-14, 15-18, 18+).
- Διαθέτει πλατφόρμα υποβολής ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών.
- Παρέχει τη δυνατότητα άμεσης τηλεφωνικής σύνδεσης με το "100" και το "10201".
- Έχει Emergency Button για ανηλίκους 12-18 ετών.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής προτάσεων, ιδεών, σκέψεων και κειμένων παιδιών και ενηλίκων.
Στέλλα Μάζη: «Η ενδοσχολική βία αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο»
Η εφαρμογή είναι ελεύθερα διαθέσιμη στα Play και App Stores των smartphones με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS, στο λογαριασμό "Hellenic Republic". Μπορεί οποιοσδήποτε με ηλικία άνω των 12 ετών να την εγκαταστήσει δωρεάν στη συσκευή του
Emergency Button
Όταν ο ανήλικος χρήστης βρεθεί σε επείγουσα ανάγκη και πιέσει παρατεταμένα το Emergency Button ένα μήνυμα - ειδοποίηση με τα στοιχεία που έχει δηλώσει και τις συντεταγμένες της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, αποστέλλεται στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, προκειμένου να σταλεί άμεσα βοήθεια. Κατά τη διαδικασία της προεγγραφής υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που ο χρήστης πρέπει υποχρεωτικά να διαβάσει για να ολοκληρώσει την εγγραφή του. Οι ίδιες οδηγίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ενότητα "Περισσότερα" της εφαρμογής.
Ανώνυμες καταγγελίες
Εντός της εφαρμογής και συγκεκριμένα στην ενότητα "MYPOLICE" υπάρχει διαθέσιμο πεδίο που συνδέεται με την πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών του gov.gr. Σε αυτή την πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα υποβολής ανώνυμης καταγγελίας. Ανώνυμη καταγγελία μπορεί να πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικώς στη Γραμμή για Ανηλίκους 10201.
Γιατί έχουν ξεφύγει τα περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων;Ο ρόλος της οικογένειας και τα νέα μέτρα
«Η δέσμευσή μας και η υπόσχεσή μας, είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο. Αυτό το «βουβό» μέσο, που είναι το Safe Youth, με ένα κουμπί, θα είμαστε σε λίγα λεπτά εκεί, να δίνουμε παρών για να σώζουμε ζωές και να εγγυόμαστε την ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της εφαρμογής.
12.000 συλλήψεις ανηλίκων το 10μηνο του 2024
Αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι συλλήψεις των ανηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Mega « στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων. Πέρυσι είχαμε 8.600. Ηλικίες κυρίως από 13 μέχρι 17. Εδώ αφορά και τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Έχουμε μια έξαρση της βίας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην ελληνική αλλά σε όλες τις κοινωνίες. Το θέμα της βίας των ανηλίκων έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εποχή μας. Παλιά, όλοι παίζαμε ξύλο σαν παιδιά, όμως δύο χαρακτηριστικά είναι πολύ καινούργια. Το ένα είναι ότι υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες και το δεύτερο ότι η μπουνιά ή η κλωτσιά, έγινε σιδηρογροθιά, έγινε όπλο. (…) Αυτό δεν είναι ένα αστυνομικό ζήτημα, είναι κοινωνικό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει μια σειρά αποφάσεις».