Πώς να σταματήσετε να λέτε «Πρόσεχε!» και τι να πείτε αντ' αυτού

Σε οποιαδήποτε παιδική χαρά και αν βρεθείτε θα ακούσετε - ή θα το πείτε- το κάλεσμα του ταλαιπωρημένου αυτού γονιού «Πρόσεχε!»

Πώς να σταματήσετε να λέτε «Πρόσεχε!» και τι να πείτε αντ' αυτού
Bigstock

Μερικές φορές λέγεται με μια αίσθηση προειδοποίησης, άλλες φορές είναι σχεδόν απειλή, αλλά πάντα πέφτει στο κενό. Γιατί; Επειδή, παρόλο που οι γονείς μπορούν να δούν ή να προβλέψουν το πρόβλημα ή τον κίνδυνο που θέλουν να αποφύγουν τα παιδιά τους, είναι πολύ σπάνιο να τους ακούσουν.

Είναι τόσο απορροφημένα σε αυτό που κάνουν ή δεν έχουν την εμπειρία που έχετε εσείς ώστε να μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο.

Το να γδάρεις πρόσωπο, χέρια και γόνατα αφού πέσεις από το ποδήλατο, είναι ένα μάθημα ζωής που δύσκολα ξεχνάς!

Το να φωνάζετε «Πρόσεχε!» ή «Ήρεμα!» δεν έχει καν νόημα χωρίς περισσότερες και συγκεκριμένες πληροφορίες. Τι πρέπει να προσέχουν; Βέβαια, μπορεί να είναι απλώς μια ενστικτώδης αντίδραση σε έναν αντιληπτό κίνδυνο για τον οποίο δεν χρειάζεται καν να ανησυχείτε.

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικές απλές συμβουλές οι οποίες χρειάζονται μόνο λίγη εξάσκηση για να γίνουν μέρος του ρεπερτορίου σας.

1. Εκτιμήστε τον κίνδυνο

Πρώτον, κάντε μια γρήγορη αξιολόγηση της κατάστασης. Τι είναι αυτό για το οποίο ανησυχείτε; Κινδυνεύουν τα παιδιά να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή το ένα το άλλο ή, αν τους δώσετε λίγο χρόνο, θα δουν μόνα τους το ζήτημα και θα δράσουν αναλόγως;

Μόνο εσείς γνωρίζετε την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, με βάση τα παιδιά σας- την προσωπικότητά τους, τις ικανότητές τους και την ηλικία τους. Αν πρόκειται για κάτι που δεν χρειάζεται άμεση παρέμβαση, δώστε στον εαυτό σας ένα λεπτό για να παρατηρήσετε πριν δράσετε.

2. Δώστε μία συμβολή

Αν βλέπετε ότι χρειάζεται να δώσετε κάποια συμβουλή , σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα θέλατε να προσέξουν.

Μήπως σκαρφαλώνουν σε ένα δέντρο όπου τα κλαδιά έχουν αρχίσει να αραιώνουν υπερβολικά; Βρίσκονται σε το έδαφος το οποίο είναι βραχώδες και ανώμαλο, οπότε πρέπει να προσέχουν που πατούν; Παίζουν με ξύλα χωρίς να προσέχουν τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται τριγύρω;

3. Να είστε συγκεκριμένες

Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένες στην επικοινωνία Θυμήσου να ελέγξεις ότι τα κλαδιά είναι πιο χοντρά από το πόδι σου πριν σκαρφαλώσεις» ή «Προσέξτε πού πατάτε πάνω σε αυτούς τους βράχους» ή «Μην κουνάς πέρα δώθε αυτό το κλαδί, θα βγάλεις το μάτι του αδελφού σου!».

Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε συγκεκριμένες συμβουλές και εποικοδομητικές πληροφορίες για να επεξεργαστούν μόνα τους τα παιδιά την κατάσταση.

Ενώ συνεχίζετε την εξάσκηση, εδώ είναι πέντε εξαιρετικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί του «Πρόσεχε!».

  • «Μείνε συγκεντρωμένος/η σε αυτό που κάνεις»
  • «Με την ησυχία σου»
  • «Βρείτε περισσότερο χώρο/χρειάζεστε περισσότερο χώρο»
  • «Αισθάνεσαι πως είσαι σταθερά εκεί;»
  • «Είμαι εδώ αν με χρειαστείς»
  • «Νιώθεις ασφαλής

Πηγή: natureplaywa.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved