Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής η κατανάλωση φιστικιών;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση φιστικιών στην εγκυμοσύνη.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής η κατανάλωση φιστικιών;
Bigstock

Η αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας και ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί σας δυνητικά αυτή τη σοβαρή αλλεργία.

Φιστίκια και αλλεργίες

Οι αλλεργίες στα φυστίκια είναι αρεκτά συνηθισμένες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συμπτώματα είναι:

  • Μία αίσθηση καψίματος στο στόμα
  • Κράμπες στο στομάχι ή ναυτία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πρήξιμο στη γλώσσα
  • Αναφυλαξία
  • Φαγούρα

Η αναφυλαξία είναι η πιο επικίνδυνη και θεωρείται απειλητική για τη ζωή, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, οι αεραγωγοί συστέλλονται, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται και ο σφυγμός εξασθενεί. Μπορεί επίσης να προκληθεί σοβαρή ναυτία και έμετος.

Η διάγνωση για την αλλεργία στα φυστίκια γίνεται συνήθως τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην εκδηλωθεί μέχρι και αρκετά αργότερα.

Εάν υποψιάζεστε πως το παιδί σας έχει αλλεργία στα φιστίκια, φροντίστε να επισκεφθείτε μία/έναν αλλεργιολόγο προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η/Ο ειδικός θα συστήσει ένα τεστ δερματικού τσιμπήματος όπου θα εναποθέσει μια μικροσκοπική ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού κάτω από το δέρμα ή μια εξέταση αίματος.

Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι πειστικά, μπορεί να συστήσει να αφαιρέσετε εντελώς από την διατροφή σας τα φιστίκια και τα προϊντα από φιστίκια για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Αυτή η «δίαιτa» θα επιβεβαιώσει εάν τα συμπτώματα βελιτώνονται.

Φιστίκια την περίοδο της εγκυμοσύνης

Εάν δεν έχετε αλλεργία στα φυστίκια μπορείτε άνετα να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και μάλιστα τα οφέλη που θα έχετε από την κατανάλωση τους, είναι πολλά. Επίσης, γενικά, καλό είναι να θυμάστε ότι ίχνη φυστικιού μπορεί να εμπεριέχονται σε σοκολάτες, δημητριακά , μπάρες granola και άλλα σνακ.

Τα φυστίκια είναι ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την περίοδο της εγκυμοσύνης και μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και ενισχύει την ανάπτυξη του μωρού.

Φυσικά, η αίσθηση της όσφρησης και οι γευστικές σας προτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Αν τα φιστίκια δεν σας αρέσουν, τότε βρείτε άλλες πηγές πρωτεΐνης και φυλλικού οξέος.

DNA και δια βίου αλλεργίες

Οι αλλεργίες στα φιστίκια, όπως και άλλες αλλεργίες, τείνουν να εμφανίζονται σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών.

Οι ειδικοί σδηλώνουν ότι ενώ τα παιδιά συχνά ξεπερνούν τις αλλεργίες στο γάλα και τα αυγά, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να είναι δια βίου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2017 από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων συνιστούν όλα τα παιδιά με σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά να θεωρούνται υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια. Θα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση και έλεγχο.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε μία/έναν διατροφολόγο. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια υπέροχη αλλά και αγχωτική περίοδος . Όποτε έχετε ανησυχίες, αναζητήστε τις απαντήσεις, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε αυτούς τους μήνες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved