Παιδί και οθόνη: Έως και 5 ώρες την ημέρα δεν είναι πρόβλημα

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ακόμη και 5 ώρες οθόνης την ημέρα είναι εντάξει για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Παιδί και οθόνη: Έως και 5 ώρες την ημέρα δεν είναι πρόβλημα
Bigstock

Αν έχετε εσωτερικευμένες γονικές ενοχές σχετικά με τις ώρες που περνά το παιδί σας στις διάφορες οθόνες όπως κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή, δεν είστε μόνες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση των παιδιών για πολύ χρόνο στις οθόνες οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και προβλημάτων συμπεριφοράς, κακού ύπνου και παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων. Γνωρίζοντας όλα αυτά μπορεί να σημαίνει ότι «καταπίνετε» τις ενοχές σας, κάθε φορά που ξεκλειδώνετε το iPad ή ανοίγετε την τηλεόραση για το παιδί σας.

Αλλά είναι όντως τόσο κακός ο χρόνος αυτός στην οθόνη; Νέα έρευνα λέει ότι ίσως όχι και τόσο. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ανάμεσα σε 12.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών διαπίστωσε ότι ακόμη και όταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας περνούν έως και 5 ώρες την ημέρα σε οθόνες (βλέποντας τηλεόραση, στέλνοντας μηνύματα ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια), δεν φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές για την ψυχική τους υγεία.

Καμία συσχέτιση με την κατάθλιψη ή το άγχος

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που περνούσαν περισσότερες από 5 ώρες με μια ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι, έτειναν να έχουν περισσότερους φίλους και ισχυρότερες σχέσεις με συνομηλίκους , πιθανότατα χάρη στην κοινωνική φύση των βιντεοπαιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συσχέτιση με την παιδική ψυχική υγεία

Όλα τα παραπάνω κοινωνικά οφέλη συνοδεύονται από μια επιφύλαξη: Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν συχνότερα τις οθόνες είχαν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα διάσπασης προσοχής, κακό ύπνο, χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις καθώς επίσης και ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά.

Χωρίς μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από μια διεθνή μελέτη, Adolescent Brain Cognitive Development Study (ABCD Study), η οποία είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη μελέτη για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι απλώς συσχετίσεις, όχι τα βασικά αίτια.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χρόνος επί της οθόνης προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα- αντίθετα, ίσως στα πιο επιθετικά παιδιά δίνονται συσκευές οθόνης σε μια προσπάθεια να τους αποσπάσουν την προσοχή και να ηρεμήσουν τη συμπεριφορά τους.», εξηγεί η Katie Paulich, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός παιδιού έχει 2,5 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συμπεριφορά από ό,τι οι οθόνες.

Επειδή ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο, οι οθόνες ήρθαν για να μείνουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς συχνά δεν έχουν πολλές επιλογές. Είναι αδύνατο να πούμε αν ο ψυχαγωγικός χρόνος στην οθόνη είναι πλήρως «καλός» ή «κακός» για τα παιδιά. Ίσως είναι και τα δύο.

«Καθώς εξετάζουμε τη δύναμη των δεδομένων, βλέπουμε μόνο πολύ μέτριους συσχετισμούς», σημειώνει η δρ Paulich και συνεχίσει «Δηλαδή, οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του χρόνου στην οθόνη και των διαφόρων αποτελεσμάτων, είτε είναι καλή είτε κακή, είναι τόσο μικρή που είναι απίθανο να είναι σημαντική σε κλινικό επίπεδο.» Όλα αυτά είναι απλώς μέρος της συνολικής εικόνας .

Έφηβοι και οθόνες

Οι ερευνητές επικαλούνται την έλλειψη δεδομένων καθώς εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και των αποτελεσμάτων για την υγεία σε αυτή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα της πρώιμης εφηβείας , γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η μελέτη αυτή είναι τόσο πρωτοποριακή.

Τα ευρήματα δεν ισχύουν για τα μικρότερα παιδιά ή για τους μεγαλύτερους εφήβους.

Οι συστάσεις και όρια για τον χρόνο χρήσης των οθονών υπάρχουν για τα νήπια έως και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά έως και 1,5 ώρα την ημέρα φαίνεται ανέφικτο για πολλούς νεαρούς εφήβους, οι οποίοι συχνά έχουν τα δικά τους smartphones και λάπτοπ υπολογιστές ή τουλάχιστον έχουν τακτική πρόσβαση σε αυτά.

Φυσικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά σε αυτό το σημείο η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη. Η μελέτη ABCD θα παρακολουθήσει τους 12.000 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες για ακόμη 10 χρόνια, με ετήσιο έλεγχο.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αλλάξουν τα ευρήματα με την πάροδο του χρόνου: Θα είναι το πιο διαδεδομένο αποτέλεσμα του χρόνου χρήσης επί της οθόνης η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν; Θα περιμένουμε και θα δούμε.

Το συμπέρασμα

Οι γονείς θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι οι «φύλακες» όσον αφορά στον χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και όσον αφορά στην πρόσβαση και το περιεχόμενο (εάν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους), αλλά, «η πρώιμη έρευνά μας υποδηλώνει ότι ο λίγος χρόνος επί της οθόνης δεν είναι πιθανό να επιφέρει τρομερές συνέπειε»", καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved