5 φράσεις που θα μάθουν στο παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του
Μάθετε πώς να διδάξετε στο παιδί σας να υπερασπίζεται τον εαυτό του με ευγένεια και αυτοπεποίθηση, χρησιμοποιώντας πέντε απλές φράσεις.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο ως γονιός από το να βλέπεις ένα άλλο παιδί να πληγώνει το δικό σου.Είναι επίσης δύσκολο να καταλάβετε πότε να επεμβείτε και πότε να αφήσετε το παιδί σας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Η παιδοψυχολόγος Abi Berwager Schreier, έχει έναν γιο δύο ετών ο οποίος λάτρευε να μαζεύει τα μικρά κλαδιά. Σε συνεντευξή της για το πώς να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση στα νήπια, είχε δηλώσει: «Υπήρχαν κάποια μεγαλύτερα παιδιά στην παιδική χαρά και ο δίχρονος γιος μου πήγε κοντά τους για να τους δείξει το κλαδάκι που είχε βρει. "Κοιτάξτε το κλαδί που βρήκα" είπε και εκείνα τον περιφρόνησαν λέγοντας του "Ε και; Ποιος νοιάζεται;". Το γλυκό μου μωρό δεν φάνηκε να ενοχλείται τόσο πολύ, αλλά εγώ άρχισα να κλαίω. Προφανώς, αυτό με επηρέασε βαθιά και με ενόχλησε πολύ περισσότερο από εκείνον, καθώς τώρα είναι έξι ετών και ακόμα δυσκολεύομαι να μιλάω για γι' αυτό».
Και πρόσθεσε: «Από εκείνη την ημέρα, ορκίστηκα να μάθω στο μωρό μου πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του».
Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν πέντε φράσεις που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας για να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να γίνει νταής. Όλα έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση της αυτοπεποίθησης.
Τα παιδιά που δυσκολεύονται με την αυτοπεποίθηση ή έχουν παθητικό στυλ στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκφοβισμού.
Διδάσκοντας στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους: 5 φράσεις που πρέπει να δοκιμάσετε
- Είναι η σειρά μου, θα σου το δώσω όταν τελειώσω.
- Δεν μου αρέσει να με αποκαλούν έτσι. Θέλω να με φωνάζεις με το όνομά μου.
- Είσαι υπεύθυνος/η για το σώμα σου και εγώ είμαι για το δικό μου.
- Πάω να βρω κάποιον άλλον/άλλη για να παίξω.
- Θα φωνάξω τον (όνομα ενήλικα) να μας βοηθήσει.
«Θέλω ο γιος μου να καταφέρνει να υπερασπίζεται τη θέση του με ευγένεια και αυτοπεποίθηση. Δεν γίνεται να περιμένω να ξέρει πώς να το κάνει αυτό, οπότε πρέπει να τον υποστηρίξω στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων», εξηγεί η ειδικός.
«Το πρώτο μέρος είναι να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να δουλέψει πάνω στην αυτοπεποίθησή του. Να θυμάστε, το να βοηθάτε τα παιδιά να βρουν τη φωνή τους χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Μην τα πιέζετε αν δεν αισθάνονται άνετα ή έτοιμα», υπογραμμίζει.
Ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο, δώστε του να καταλάβει ότι πιστεύετε στην ικανότητά του να μιλήσει και να διεκδικήσει. Εντωμεταξύ, μπορεί να εξασκηθεί σε αυτή τη δεξιότητα στο σπίτι! Αυτό σημαίνει να το αφήνετε να εκφράζει τα όριά του,να τα ακούει και να τα σέβεται».
Πηγή: mother.ly