Παιδικό κάθισμα & ασφάλεια παιδιού: 5+2 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν

Bigstock

Μάθετε την αλήθεια πίσω από 7 συνηθισμένους μύθους και κρατήστε το παιδί σας ασφαλές.

Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα πέρα από τα απαραίτητα όπως πάνες, αρκετό ύπνο, αγάπη και... ένα ασφαλές κάθισμα αυτοκινήτου.

Η ασφάλεια ενός παιδικού καθίσματος μπορεί να μειώσει το κίνδυνο θανατηφόρου τραυματισμού του κατά 71%. Για τα νήπια, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται περισσότερο από το μισό. Το κακό, βέβαια, είναι ότι αυτά τα στατιστικά βασίζονται στη σωστή χρήση των καθισμάτων αυτοκινήτου και, δυστυχώς, σχεδόν το 50% των καθισμάτων αυτοκινήτου δεν πληρούν αυτό το κριτήριο.

Ενώ η «λανθασμένη» εγκατάσταση μπορεί εύκολα να διορθωθεί με τη βοήθεια ενός τεχνικού ασφάλειας, η μη-ορθή χρήση προέρχεται συχνά από μύθους που έχουν επί χρόνια επικρατήσει στην κοινή γνώμη.

Μύθος #1: Μόλις το παιδί γίνει 2 ετών, το κάθισμα δεν χρειάζεται πλέον να είναι στραμμένο προς τα πίσω

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου να κοιτά προς τα πίσω όσο το δυνατόν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, μέχρι το παιδί σας να φτάσει στο μέγιστο ύψος ή/και βάρος που επιτρέπει ο κατασκευαστής.

Μια ένδειξη ότι το παιδάκι σας έχει μεγαλώσει αρκετά για το παιδικό κάθισμα είναι όταν το κεφάλι του πλησιάζει το πάνω μέρος του καθίσματος. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατοστά μεταξύ της κορυφής του κεφαλιού του μωρού και της κορυφής του καθίσματος - πάντα με την όψη προς τα πίσω.

Το μωρό σου δεν θέλει το κάθισμα αυτοκινήτου; Τι να κάνεις

Μύθος #2: Τα καθίσματα αυτοκινήτου δεν έχουν ημερομηνία λήξης

Ακριβώς όπως το γάλα που έμεινε πολύ καιρό στο ψυγείο, τα καθίσματα αυτοκινήτων έχουν ημερομηνία λήξης.

Σε γενικές γραμμές, κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο χρόνος, οι πολύ χαμηλές ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να «αποδυναμώσουν» την καταλληλότητά του.

Επιπλέον, η ημερομηνία λήξης βοηθά στο να εξασφαλίσετε πως το παιδικό κάθισμα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας.

Μύθος #3: Ένα μεταχειρισμένο καθισματάκι είναι απολύτως ασφαλές

Αν και δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς επικίνδυνο στο να χρησιμοποιήσετε το καρεκλάκι του μεγάλου ανηψιού σας, πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Mην χρησιμοποιήσετε ποτέ κάποιο κάθισμα που βρήκατε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών.
  • Μη δανειστείτε κάθισμα αυτοκινήτου από κάποιον που δεν γνωρίζετε.
  • Βεβαιωθείτε για το πότε είναι η ημερομηνία λήξης.
  • Το κάθισμα έχει ετικέτα με την ημερομηνία κατασκευής και τον σειριακό αριθμό μοντέλου.
  • Δεν υπάρχουν ορατές ρωγμές.
  • Έχετε το εγχειρίδιο χρήσης.
  • Δεν λείπουν ή έχουν σπάσει εξαρτήματα.

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί να κάθεται σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Μύθος #4: Το παιδί μου δεν αισθάνεται άνετα στο κάθισμα επειδή είναι στραμμένο προς τα πίσω

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να μπαίνουν σε ακατάλληλες θέσεις! Τα νήπια κοιμούνται μπρούμητα με τον πωπό τους ψηλά . Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διαβάζουν ανάποδα. Είναι γεγονός ότι οι αρθρώσεις των παιδιών είναι πολύ πιο εύκαμπτες από των ενηλίκων.

Έτσι, επειδή εσάς σας φαίνεται μία στάση άβολη, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν αισθάνεται άνετα. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και αν το παιδί σας διπλώνει τα πόδια του σαν βάτραχος ή τα τεντώνει ευθεία, είναι 100% ασφαλές να κάθεται στο παιδικό κάθισμα.

Μύθος #5: Σε περίπτωση ατυχήματος, επειδή το κάθισμα «κοιτά» προς τα πίσω, θα τραυματιστούν τα πόδια του παιδιού

Ερευνητές από το Ohio State University σημειώνουν ότι όταν το κάθισμα κοιτά προς τα πίσω απορροφά αποτελεσματικά τους κραδασμούς από οποιαδήποτε σύγκρουση.

5 συμβουλές για άνετη βόλτα με το αυτοκίνητο ενώ έχει ζέστη

Μύθος #6: Τα ακριβά παιδικά καθίσματα είναι πιο ασφαλή

Λάθος! Ενώ ορισμένα ακριβότερα καθίσματα αυτοκινήτου μπορεί να έχουν πρόσθετα «ελκυστικά» χαρακτηριστικά, η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάθισμα είναι ασφαλέστερο ή ευκολότερο στη χρήση, σύμφωνα με την AAP.

Δεδομένου ότι όλα τα πιστοποιημένα καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να πληρούν τα ίδια ομοσπονδιακά πρότυπα δοκιμών πρόσκρουσης, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές για την επιλογή ενός φθηνότερου παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου.

Αυτό που πραγματικά καθιστά το κάθισμα αυτοκινήτου σας αξιόπιστο είναι το γεγονός πως κρατά το παιδί σας ασφαλές.

Πώς θα καθαρίσετε παιχνίδια του παιδιού, το καθισματάκι αυτοκινήτου, τα μπιμπερό κ.ά.

Μύθος #7: Η χρήση του ιμάντα άνω πρόσδεσης είναι προαιρετική

Σύμφωνα με την AAP, όλα τα παιδικά καθίσματα που κατασκευάστηκαν μετά το 1999 διαθέτουν ενσωματωμένο άνω ιμάντα πρόσδεσης ο οποίος και είναι υποχρεωτικός.

Αυτός ο σημαντικός άνω ιμάντας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών στο κεφάλι σε περίπτωση σύγκρουσης και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται προαιρετικός.

Με πληροφορίες από: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved