Έρευνα: O χρόνος οθόνης για παιδιά κάτω των 2 ετών μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα

Βάζετε το νήπιό σας μπροστά στην τηλεόραση; Μπορεί να βλάψετε την ικανότητά του να επεξεργάζεται τον κόσμο γύρω του, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Μαργαρίτα Νικολάου
Έρευνα: O χρόνος οθόνης για παιδιά κάτω των 2 ετών μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα
Bigstock

Χρειάζεστε λίγα λεπτά για να μαγειρέψετε, να κάνετε δουλειές, να πάτε στο μπάνιο ή απλώς να μείνετε μόνες με τις σκέψεις σας και κάπως έτσι ανοίγετε την τηλεόραση και βάζετε στο μικρό σας παιδί να δει παιδικά για να απασχοληθεί όσο εσείς κάνετε κάτι άλλο. Δεν είναι και κάτι τρομερό, σωστά;

Τρόποι να ηρεμήσουν τα παιδιά χωρίς τη χρήση οθονών

Προφανώς και είναι.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Drexel αναφέρει ότι η έκθεση βρεφών και νηπίων κάτω των 2 ετών σε οποιαδήποτε μορφή χρόνου μπροστά από μια οθόνη (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό, υπολογιστή) μπορεί να είναι επιβλαβής για την αισθητηριακή τους ανάπτυξη.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα πολύ μικρά παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση ή βίντεο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτό που ονομάζεται «δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης», όπως το να μην ενδιαφέρονται για δραστηριότητες ή να ενοχλούνται από δυνατούς ήχους και έντονα φώτα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Drexel εξέτασαν στοιχεία από το 2011-2014 σχετικά με την παρακολούθηση τηλεόρασης ή DVD από βρέφη και νήπια στους 12, 18 και 24 μήνες από μια μελέτη 1.471 παιδιών στις ΗΠΑ.

paidia-kai-othones-(2).jpg

Στη συνέχεια, οι γονείς και οι φροντιστές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο όταν το παιδί τους ήταν 33 μηνών σχετικά με το πώς ήταν σε θέση να επεξεργαστούν αυτά που είδαν, μύρισαν και άκουσαν.

Έρευνα: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη

Έγιναν προσαρμογές για την ηλικία, αν το παιδί ήταν πρόωρο, το υπόβαθρο της οικογένειας και άλλους παράγοντες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με έκθεση στην οθόνη στους 12 μήνες είχαν 105% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν «υψηλές» αισθητηριακές συμπεριφορές. Στους 18 μήνες, κάθε πρόσθετη ώρα οθόνης αύξανε τις πιθανότητες κατά 23%. Και στους 24 μήνες, οι πιθανότητες αυξάνονταν κατά 20% με κάθε επιπλέον ώρα προβολής.

«Εάν ένα παιδί δεν θέλει συστηματικά να το κρατούν αγκαλιά, προσπαθεί να ξεφύγει από θορυβώδες περιβάλλον και γίνεται αγχωτικό και για τον γονέα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει», δήλωσε στο 6ABC ο ψυχολόγος David Bennett του Πανεπιστημίου Drexel και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και τον αυτισμό, καθώς η άτυπη αισθητηριακή επεξεργασία είναι πολύ πιο διαδεδομένη σε αυτούς τους πληθυσμούς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Karen Heffler, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Drexel, στο δελτίο τύπου.

nipio-blepei-thleorasi.jpg

Παιδιά & οθόνες: Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία και την ανάπτυξή τους;

Αν και η μελέτη σημειώνει μια συσχέτιση μεταξύ της αρνητικής ανάπτυξης του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά και του χρόνου στην οθόνη, δεν λέει ότι η τελευταία προκαλεί την πρώτη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει τον χρόνο στην οθόνη για παιδιά κάτω των 2 ετών, με μοναδική εξαίρεση τις βιντεοκλήσεις και συνιστά μόνο μία ώρα παρακολούθησης για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών.

πηγή: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved