Τρόποι να ηρεμήσουν τα παιδιά χωρίς τη χρήση οθονών
- Πώς ηρεμούσαν τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια
- Η θετική στάση των γονιών
- Η ανακουφιστική αγκαλιά
Πώς ηρεμούσαν τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια
Έχετε σκεφτεί πώς ηρεμούσαν τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχαν οι «ηλεκτρονικές νταντάδες» όπως συνηθίζω να λέω – χαριτολογώντας βέβαια –τη χρήση οθονών; Ασφαλώς και είναι δύσκολη διαδικασία αν σκεφτούμε πόσο μας διευκολύνει το να δώσουμε ένα τάμπλετ για παράδειγμα στο μικρό μας που κλαίει. Αλλά πόσο εύκολα και εκείνο ανταποκρίνεται ενισχύοντας αυτή την συμπεριφορά μας…
Αντιλαμβάνεστε επίσης πως με αυτό τον τρόπο το παιδί δεν μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, αντιθέτως μαθαίνει να τα «κουκουλώνει» πίσω από μία οθόνη.
Σχετικά: Έρευνα: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη
Photo by charlesdeluvio on Unsplash
Η θετική στάση των γονιών
Προσπαθήστε λοιπόν να είστε δίπλα του και να κάνετε αρκετές φορές μία συζήτηση γύρω από το πώς νιώθει ακόμα και αν είναι πολύ μικρούλι. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η υπομονή του γονιού και η θετική στάση του γεμάτη ενδιαφέρον για το μικρό του στην αναγνώριση των συναισθημάτων του. Μην το υποτιμάτε επειδή είναι μικρούλι, για να γκρινιάζει προφανώς κάτι συμβαίνει. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να αναγνωρίσουν πως αισθάνονται αλλά και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό που τους συμβαίνει από το να απομονώνονται πίσω από μία οθόνη. Μην ξεχνάμε πως αν δεν μάθουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό που μας συμβαίνει το μόνο σίγουρο είναι πως θα το κουβαλάμε ως βάρος στους ώμους μας και χωρίς να το καταλαβαίνουμε μάλιστα. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται το παιδί σας να μάθει να αποφορτίζεται συναισθηματικά, και για να το πετύχετε θα πρέπει να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει το συναίσθημα, να το ονομάσει για να έρθει σε επαφή μαζί του.
Η ανακουφιστική αγκαλιά
Μιας που ανέφερα την επαφή, μην ξεχνάμε πως πολλές φορές τέτοιες στιγμές μία αγκαλιά είναι πολύ ανακουφιστική επίσης, καθώς εμπεριέχει την ζεστασιά, την αγάπη, την αποδοχή και την φροντίδα που ίσως εκείνη τη στιγμή έχει πολύ περισσότερο ανάγκη από μία ψυχρή οθόνη…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια