Κατάθλιψη γονιού: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών;
- Πώς και πόσο επηρεάζει τα παιδιά η κατάθλιψη των γονιών τους
- Οι γονείς που έχουν κατάθλιψη τι μπορούν να κάνουν για τα παιδιά τους;
- Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάθλιψης των γονιών στην ανάπτυξη των παιδιών;
Όταν ένας γονιός έχει κατάθλιψη, η ζωή της οικογένειας, είναι δύσκολη, περίπλοκη και επιδρά αρνητικά σε όλα τα μέλη.
Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι δύο στάδια κατά τα οποία παιδιά αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους . Επομένως, το περιβάλλον που ζουν θα επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και τον εαυτό τους καθώς και την ανάπτυξη των βασικών προσωπικών δεξιοτήτων τους.
Όταν ο γονιός υποφέρει από κατάθλιψη
Η κατάθλιψη επηρεάζει την ικανότητα του γονιού να φροντίσει το παιδί του ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Δημιουργεί στον πάσχοντα την αίσθηση της κόπωσης και της εξάντλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ζωές των παιδιών, καθώς διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και ειδικά μεταξύ του γονιού και των παιδιών του.
Τα μέλη της οικογένειας σταματούν να ζουν αρμονικά, να συνεργάζονται, να μιλούν μεταξύ τους καθώς ο γονιός που βιώνει αυτή τη δύσκολη κατάσταση αποτραβιέται από τους υπόλοιπους και κλείνεται στον εαυτό του, ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αυτή την αποξένωση ως αδιαφορία και εγκατάλειψη από τον γονιό.
Τα μέλη της οικογένειας κάνουν προσπάθεια να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτή την κατάσταση, για να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η καθημερινότητα, τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο. Τα παιδιά συνήθως αναλαμβάνουν ευθύνες απέναντι στο γονιό που είναι με κατάθλιψη, αλλά και στα αδέλφια τους και στον ίδιο τον εαυτό τους.
Επιλόχειος κατάθλιψη
Η πιο γνωστή κατάθλιψη των γυναικών είναι η επιλόχειος. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό και τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της επιλόχειας μελαγχολίας, είναι όμως αρκετά πιο έντονα και διαρκούν περισσότερο.
- Καταθλιπτική διάθεση
- Απώλεια ενδιαφέροντος
- Απώλεια όρεξης
- Διαταραχές στον ύπνο
- Ενοχές – χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Άγχος
Όμως και ο άντρας μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς πως 1 στους 10 μπαμπάδες θα παρουσιάσει συμπτώματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους 3-6 μήνες μετά τον ερχομό του μωρού κορυφώνονται τα συμπτώματα, ενώ διπλάσιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισής τους στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα. Παρόλα αυτά όμως ας έχουμε στο μυαλό μας πως ίσως τελικά τα ποσοστά να είναι ακόμα μεγαλύτερα, καθώς δύσκολα θα παραπονεθεί ένας άνδρας για κατάθλιψη.
Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη των γονιών τα παιδιά;
Η κατάθλιψη του γονιού μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους
Ακαδημαϊκή επίδοση
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης του γονέα και της κακής σχολικής επίδοσης των παιδιών. . Ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατάθλιψη της μητέρας επηρεάζει τα παιδιά περισσότερο από την κατάθλιψη του πατέρα.
Αποδυναμώνει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ του γονιού και των παιδιών
Όταν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από κατάθλιψη, αποδυναμώνεται η ικανότητά του να κατανοεί τις ανάγκες των παιδιών του. Επιπλέον, ο μεταξύ τους δεσμός γίνεται πιο αδύναμος και τα παιδιά αισθάνονται ανασφαλή.
Τα παιδιά μαθαίνουν τις καταθλιπτικές συμπεριφορές
Όταν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από κατάθλιψη, τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουν τις ίδιες αρνητικές, απαισιόδοξες και απελπιστικές σκέψεις. Επιπλέον, θα δυσκολευτούν να αναπτύξουν καλές κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματικό έλεγχο.
Τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια και σύγχυση
Ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάθλιψη. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τα παιδιά. Μερικές φορές, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους γονείς τους και μπορεί ακόμη και να κατηγορούν τον εαυτό τους .Κάπως έτσι, τα παιδιά πιστεύουν ότι η συμπεριφορά των γονιών τους είναι δικό τους λάθος.
Εξάλλου, οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την παροχή υποστήριξης, και προστασίας των παιδιών τους. Εάν τα δικά τους συναισθήματα και η προσωπική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπουν να εκτελέσουν σωστά αυτές τις λειτουργίες, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται μπερδεμένα, ανασφαλή, ακόμη και υπεύθυνα για την ευημερία των γονιών τους.
Μελλοντικές κακές σχέσεις
Η ποιότητα των σχέσεων που θα δημιουργήσουν τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους, θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα, τις πεποιθήσεις και τις δεξιότητές τους. Και, όλες αυτές οι πτυχές έχουν επηρεαστεί από την κατάθλιψη των γονιών τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν μη υγιείς σχέσεις.
Ζητήστε βοήθεια
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια επειδή δεν θέλουν να στιγματιστούν. Ωστόσο, τώρα που γνωρίζετε πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τους γονείς και τα παιδιά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια σε περίπτωση που τη χρειάζεστε.Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε κάτι για να ανακτήσετε την ποιότητα της ζωής σας . Επιπλέον, θα συμβάλλετε στη μελλοντική ευτυχία των παιδιών σας. Μόνο αν είστε υγιείς, θα μπορείτε να τους προσφέρετε την αγάπη, την προσοχή και την καθοδήγηση που χρειάζονται.