Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί τον θυμό του (εικόνες)
- Γιατί το παιδί αισθάνεται θυμό;
- Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διααχειριστεί τον θυμό του
Τα παιδιά συχνά νιώθουν θυμό για ποικίλους λόγους τον οποίο εκφράζουν με φωνές, μούτρα και κλάματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά δεν έχουν αυτοέλεγχο και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σταδιακά. Ο γονιός φυσικά παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
Γιατί θυμώνει το παιδί;
Οι εκρήξεις θυμού του παιδιού μπορεί να έχουν σωματικά αλλά και ψυχολογικά αίτια. Η Sue Lively, μητέρα και εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, θεωρεί ότι μεταξύ άλλων από τους πιο συνήθεις λόγους για τους οποίους ένα παιδί έχει εκρήξεις θυμού είναι οι εξής:
Πείνα, κούραση, υπερένταση
Όταν το παιδί σωματικά είναι εξαντλημένο, πεινάει ή διψάει είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσει εκνευρισμό τον οποίο εκφράζει με φωνές και κλάματα.
Νιώθει ανίσχυρο
Μετά την ηλικία των δύο με τριών το παιδί είναι πιο ανεξάρτητο και έχει ανάγκη να αναγνωριστεί αυτή του η ανεξαρτησία από τους γονείς. Όταν λοιπόν δεν του δίνεται η δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλίες ή δεν ερωτάται για πράγματα που αφορούν την καθημερινότητά του είναι πιθανό να νιώσει θυμό.
Δεν παίρνει αυτό που θέλει
Τα παιδιά μικρότερης ηλικία δεν είναι πάντα εύκολο να κάνουν υπομονή ή να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι εφικτό να έχουν πάντα αυτό που θέλουν. Το να μην γίνει το δικό τους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ξεσπάσεις θυμού με κλάματα και φωνές.
Δεν το ακούτε
Η καλή επικοινωνία παιδιού και γονέα χρειάζεται προσπάθεια και από του δύο. Το παιδί εκνευρίζεται και θυμώνει όταν ο γονιός δεν ακούει αυτό που θέλει του πει ή όταν δεν λαμβάνει υπόψην του σε πράγματα της καθημερινότητάς.
Νιώθει άγχος
Το άγχος δεν είναι "προνόμιο" μόνο των ενηλίκων ή των παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας. Μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει άγχος και σε ένα μικρό παιδί, το οπίο εκφράζεται με θυμό και αλλαγές στη συμπεριφορά του.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί τον θυμό του;
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι "κακό. Αυτό που πρέπει να μάθουμε στο παιδί είναι να το αναγνωρίζει και πώς θα το διαχειρίζεται. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε στην gallery που ακολουθεί.