Οι έφηβοι χρειάζονται τη στήριξη της οικογένειας ακόμα κι αν δηλώνουν το αντίθετο

Ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή των εφήβων είναι πολύ σημαντικός. 

Οι έφηβοι χρειάζονται τη στήριξη της οικογένειας ακόμα κι αν δηλώνουν το αντίθετο
H οικογένεια παρέχει στον έφηβο, μεταξύ άλλων, ασφάλεια και συναισθηματική στήριξη. Bigstock

Οι σχέσεις των εφήβων με την οικογένειά τους αλλάζουν κατά την εφηβεία.

Όμως, παρά τις συγκρούσεις, τις διαφωνίες, τη διάσταση απόψεων, οι έφηβοι εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη των γονιών τους και να ξέρουν ότι είναι στο πλευρό τους.

Ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή των εφήβων

Όταν το παιδί σας ήταν μικρό, ο ρόλος σας ήταν να το αναθρέψετε και να το καθοδηγήσετε. Τώρα διαπιστώνετε ότι η σχέση σας γίνεται πιο ισότιμη.

Είστε πηγή φροντίδας, συναισθηματικής υποστήριξης, ασφάλειας για το έφηβο παιδί σας. Εκείνο από την πλευρά του, εξακολουθεί να σας αγαπά και θέλει να συμμετέχετε στη ζωή του – παρόλο που η στάση ή η συμπεριφορά του μπορεί μερικές φορές να στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα.

Οι περισσότεροι νέοι και οι οικογένειές τους έχουν κάποια σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά τα πράγματα συνήθως βελτιώνονται όταν οι ορμόνες καταλαγιάζουν και τα παιδιά ηρεμούν.

Affectionate Mom Trying To Establish Contact With Teenage Daughter Sitting On Couch At Home. Withdra

Γιατί οι προ-έφηβοι και οι έφηβοι χρειάζονται την οικογένειά τους

Οι νέοι δεν είναι πάντα σίγουροι πού ταιριάζουν και οι επιρροές των συνομηλίκων τους προκαλούν κάποιο άγχος.

Κατά τη διάρκεια αυτής λοιπόν της περιόδου η οικογένεια είναι και παραμένει μια βάση, ένα ασφαλές καταφύγιο όπου το παιδί νιώθει ότι το αγαπούν και το αποδέχονται, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ζωή του. Η οικογένεια μπορεί να οικοδομήσει και να στηρίξει την αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα, την ταυτότητα του παιδιού.

Όταν η οικογένειά σας θέτει κανόνες, όρια και πρότυπα συμπεριφοράς, δίνετε στο παιδί σας την αίσθηση της συνέπειας, της ασφάλειας και του ανήκειν.

Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι εμπειρίες και οι γνώσεις σας στη ζωή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για το παιδί σας, απλώς μπορεί να μην θέλει πάντα να το γνωρίζετε.

Με πληροφορίες από το raisingchildren.net.au

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved