5 λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών τους

Συχνά οι γονείς με τη συμπεριφορά τους δεν βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα.

Νίκη Παπανικολάου
5 λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών τους
Bigstock

Η ψυχική δύναμη ή ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένα σημαντικό εφόδιο που πρέπει να έχει κάθε παιδί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις της ζωής.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα

Στην πράξη πρόκειται για την ικανότητα των παιδιών να μπορούν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες που θα εμφανιστούν στην καθημερινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην ικανότητα ανάκαμψης, αντοχής στις δυσκολίες αλλά και επιδιόρθωσης του εαυτού μας, σύμφωνα με τους Wolin & Wolin (1993).

psixiki-anthektikotita.jpg

Τα λάθη των γονιών που αποδυναμώνουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να δώσουν κίνητρα στα παιδιά τους να πιστέψουν στον εαυτό τους και να τα κάνουν ψυχικά πιο ανθεκτικά. Συχνά όμως και προκειμένου να τα προστατέψουν κάνουν τα ακόλουθα λάθη:

Υποτιμούν τα συναισθήματα των παιδιών τους

Το να μάθουν τα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματα (αντί να προσπαθούν να τα καταπιέσουν ή να τα αγνοήσουν) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας. Ως εκ τούτου, οι γονεί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούν αυτό που βιώνει το παιδί τους λέγοντάς του ότι « θα περάσει».

Προφυλάσσουν τα παιδιά από την αποτυχία

Όσο επώδυνη και αν είναι η αποτυχία, ωστόσο, είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην πορεία προς την επιτυχία. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τι δεν λειτουργεί πριν βρουν αποτελεσματικές λύσεις για προβλήματά τους.

Αντί να παρεμβαίνουν άμεσα οι γονείς για την επίλυση κάθε προβλήματος, καλό είναι να το ενθαρρύνουν να συνεχίσει να προσπαθεί όσο απογοητευμένο κι αν είναι.

Δίνουν στα παιδιά ό,τι ζητούν

Η έρευνα δείχνει ότι τα κακομαθημένα παιδιά δεν αναπτύσσουν επαρκή αυτοπειθαρχία ,επιμονή ή υπευθυνότητα. Επίσης, αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τη σύνδεση μεταξύ εργασίας και ανταμοιβής, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη εγγενών κινήτρων.

Οι ανταμοιβές πρέπει να προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις και στιγμές που το παιδί τις έχει κερδίσει.

psixiki-anthektikotita-paidion.jpg

Περιμένουν να είναι τέλεια σε όλα

Όταν οι γονείς περιμένουν από τα παιδιά τους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, εκείνα μαθαίνουν να βλέπουν τις αποτυχίες ως ανυπέρβλητες αποτυχίες. Αυτή η απαισιόδοξη στάση οδηγεί σε ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης που τα αποθαρρύνουν από το να επιδιώξουν τους στόχους τους και να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Το κλειδί είναι να έχουν οι γονείς ρεαλιστικές προσδοκίες, εστιάζοντας στην προσπάθεια και όχι μόνο στα αποτελέσματα.

Δεν θέτουν σαφή όρια

Τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια για να αισθάνονται ασφαλή. Χωρίς σταθερούς κανόνες, δοκιμάζουν επανειλημμένα τα όρια των γονιών τους για να καταλάβουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί εντάσεις, εκνευρισμό, αψιμαχίες και συχνά οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στα συναισθήματα των παιδιών.

Με πληροφορίες από community.today.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved