Αδελφική ζήλια: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ζηλεύει τα δώρα του αδερφού του

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ζήλια ως ευκαιρία για να διδάξετε αποδοχή και σωστή διαχείριση συναισθημάτων στα παιδιά σας.

Αδελφική ζήλια: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ζηλεύει τα δώρα του αδερφού του
Bigstock

Παρά τη σκέψη και την αγάπη που δίνουν οι γονείς στις επιλογές των δώρων, τα παιδιά μπορεί να εκφράζουν ζήλια για το δώρο του αδελφού ή της αδελφής τους. Η ψυχολόγος του Eleanor Mackey εξηγεί τι σημαίνει αυτή η ζήλια και προσφέρει συμβουλές για τους γονείς σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση της.

Είναι φυσιολογική αυτού του είδους η ζήλια;

Ενώ ορισμένοι γονείς μπορεί να ανησυχούν για το αν η ζήλια που αφορά στα δώρα γενεθλίων , γιορτών κτλ μεταξύ των παιδιών τους είναι φυσιολογική, η δρ Mackey διαβεβαιώνει πως είναι απολύτως φυσιολογικό. «Είναι ένα μέρος της ανάπτυξης. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν γι' αυτό», δήλωσε η ειδικός.

Η δρ Mackey επισημαίνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν να «προστατεύουν» την περιοχή τους, είτε πρόκειται για το δωμάτιό τους, είτε για παιχνίδια, είτε ακόμη και για δώρα.

Εξήγησε ότι τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν εδαφική κυριαρχία με τα υπάρχοντά τους επειδή δεν έχουν πολλά και καθώς αρχίζουν να βλέπουν τα υπάρχοντα των αδελφών τους μπορεί να ζηλεύουν. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ζήλια και να μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν κατάλληλα αυτό το συναίσθημα, επειδή τους διδάσκει πως να ονοματίζουν τα συναισθήματα και πώς να αναπτύσσουν ψυχική ανθεκτικότητα.

Σημάδια ζήλιας

Τα σημάδια της ζήλιας μπορεί να ποικίλουν και εξαρτώνται από την ηλικία των παιδιών, εξήγησε η δρ Mackey. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν κατανοούν πλήρως την κατάσταση ή τα συναισθήματά τους, μπορεί απλώς να αρπάξουν ένα δώρο από τα χέρια του αδελφού τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καυγά.

Με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, τα σημάδια της ζήλιας των δώρων μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιοτροπία, κυκλοθυμία ή γκρίνια .

Μια ευκαιρία διδασκαλίας

Η Mackey υπογραμμίζει πως οι γονείς πρέπει να βλέπουν τη ζήλια για τα δώρα ως μια ευκαιρία να διδάξουν στα παιδιά την αποδοχή , την κατάλληλη συμπεριφορά και τον τρόπο αντιμετώπισης των συναισθημάτων τους. «Είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορείτε να δουλέψετε όλο το χρόνο, αλλά κάτι που θα δείτε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των διακοπών», καταλήγει η ειδικός.

Επιλέον, συστήνει στους γονείς να χρησιμοποιούν ένα σχέδιο τριών βημάτων για να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτού του είδους τη ζήλια.

1. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

  • Προσπαθήστε να συντονίζετε τα δώρα των παιδιών, ώστε να μην ζηλεύει ο ένας τα δώρα του άλλου.
  • Εξηγείστε πως πριν από τις γιορτές και τα γενέθλια οι άνθρωποι λαμβάνουν δώρα αλλά και πως μπορούν να τα μοιραστούν.
  • Διδάξτε τους να είναι ευγνώμονες. Εξηγήστε πόσο τυχερά είναι που κάποιος τα αγαπά αρκετά ώστε να τους κάνει ένα δώρο και ότι θα μπορούσε να πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αν εκφράσουν δυσαρέσκεια για το δώρο τους.

2. Βοηθήστε να ονοματιστεί το συναίσθημα της ζήλιας

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα ζήλιας και εξηγήστε τι σημαίνει όταν νιώθει έτσι και πώς μπορεί να νιώσει καλύτερα.
  • Τονίστε τη σημασία των καλών τρόπων συμπεριφοράς, όπως το να λένε ευχαριστώ και να δείχνουν ενθουσιασμό .
  • Βοηθήστε τα παιδιά να δεχτούν την απάντηση "όχι" από το αδελφάκι τους όταν τους ρωτάνε αν μπορούν να μοιραστούν ένα δώρο ή να εναλλάσσονται αμέσως.

3. Βοηθήστε να αντιμετωπιστεί αυτή τη μορφή ζήλιας

  • Μάθετε στα παιδιά να ρωτούν το αδελφάκι τους αν μπορούν να μοιραστούν ή να παίξουν μαζί με το δώρο.
  • Υπενθυμίστε ότι και εκείνα έχουν λάβει υπέροχα δώρα στο παρελθόν.
  • Γίνετε πρότυπο για τα μικρά σας όταν λαμβάνετε και εσείς ένα δώρο. Για παράδειγμα, «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Κατερίνα μου έκανε αυτό το δώρο. Είναι τόσο ωραίο και το λατρεύω!»

Πηγή: riseandshine.childrensnational.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved