5 τρόποι καλής συμπεριφοράς που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας

Υπενθυμίζετε και εσείς συνεχώς στο παιδί σας να μασάει με κλειστό στόμα;

5 τρόποι καλής συμπεριφοράς που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας
Bigstock

Μόλις κιόλας γεννηθεί το μωρό σας, μπορείτε να αρχίσετε να του δείχνετε ότι οι καλοί τρόποι και η ευγένεια είναι σημαντικοί, ακριβώς με το να είστε υπομονετικές και ευγενικές.

Προσπαθήστε να του μιλάτε πάντα με ήρεμο τρόπο και αφήστε το να δει ότι συμπεριφέρεστε και στους γύρω σας με σεβασμό . Μόλις αρχίσει να σχηματίζει μόνο του μερικές λέξεις, μπορείτε να αρχίσετε να διδάσκετε τις βασικές πτυχές της ευγένειας, όπως το να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ».

5 τρόποι καλής συμπεριφοράς που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας

1. Nα κρατούν τα χέρια τους καθαρά

Η καθαριότητα των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την καλή συμπεριφορά. Διδάξτε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του πριν καθίσει στο τραπέζι για το μεσημεριανό ή για το βραδινό, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά το παιχνίδι.

Μπορείτε να το κάνετε διασκεδαστικό, τραγουδώντας ένα τραγουδάκι που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή χρειάζεται για ένα σωστό πλύσιμο χεριών .

2. Να περιμένουν στη σειρά τους

Η υπομονή είναι αρετή και αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά. Διδάξτε γιατί πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους, είτε πρόκειται για παιχνίδι είτε για φαγητό.

Έτσι θα μάθουν την έννοια του σεβασμού προς τους άλλους, αλλά και τη σημασία της δικαιοσύνης και της ευγένειας στις καθημερινές τους συναναστροφές.

3. Να λένε «με συγχωρείτε»

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φράση «με συγχωρείτε» όταν θέλουν να διακόψουν μια συζήτηση ή όταν κάνουν κάποιο λάθος . Αυτό τα βοηθά να κατανοήσουν τη σημασία της ευγένειας, ενώ παράλληλα τα ενθαρρύνει να αναγνωρίζουν και να διορθώνουν τα λάθη τους.

4. Να χτυπούν πριν μπουν σ' ένα δωμάτιο

Διδάξτε στα παιδιά σας τη σημασία της ιδιωτικότητας προς τους άλλους μαθαίνοντάς τους να χτυπούν την πόρτα πριν μπουν σε ένα δωμάτιο. Αυτή η μικρή πράξη ευγένειας δείχνει σεβασμό προς τον προσωπικό χώρο των άλλων και ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες.

5. Να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ»

Ενσωματώστε τις λέξεις «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στην καθημερινή επικοινωνία με τα μικρά σας. Αυτές οι λέξεις είναι θεμέλιοι λίθοι της ευγένειας και βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν καλούς τρόπους, δείχνοντας σεβασμό και εκτίμηση προς τους άλλους.

Με άλλα λόγια, το να μάθουν να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» δείχνει σεβασμό και ταπεινότητα.

Πηγή: allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved