Πώς να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τις ανησυχίες του

Πρακτικές συμβουλές για να μπορέσει το παιδί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τους φόβους του.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τις ανησυχίες του
Bigstock

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά καινούρια πράγματα: έναρξη σχολείου, νέους φίλους, δραστηριότητες, ανταγωνισμούς, εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Επιστροφή στο σχολείο: Συζητώντας τυχόν ανησυχίες και φόβους των παιδιών

Λογικό λοιπόν να αισθάνονται ένα μείγμα συναισθημάτων με την ανησυχία συχνά να υπερτερεί.

Ωστόσο, το να σκέφτονται αυτό για το οποίο ανησυχούν - ήρεμα και με την υποστήριξη των γονέων - μπορεί να τα βοηθήσει να νιώθουν προετοιμασμένα, να επικεντρωθούν σε αυτό και να ανυπομονούν.

paidi-foties.jpg

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τις ανησυχίες του

Περάστε χρόνο μαζί του

Κάντε πράγματα μαζί που απολαμβάνετε και οι δύο. Πηγαίνετε μια βόλτα, μαγειρέψτε, φάτε, παίξτε — ή απλώς κάντε παρέα. Βρείτε τρόπους να γελάτε μαζί. Αυτό διατηρεί τον δεσμό μεταξύ σας ισχυρό επιτρέποντας στο παιδί να μιλήσει ελεύθερα όταν νιώσει την ανάγκη.

Τι θέλουν τα παιδιά; Λιγότερο πρόγραμμα και περισσότερο παιχνίδι

Ρωτήστε τι σκέφτεται

Βοηθήστε το παιδί σας να μιλήσει γι΄αυτό ποιυ το απασχολεί. Μπορεί να μην έχει πάντα πολλά να πει. Και μπορεί να μην θέλει πάντα να το μοιραστεί μαζί σας. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς είστε εκεί για να το ακούσετε ανά πάσα στιγμή.

Ακούστε με υπομονή

Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι θέλουν να μιλήσουν, ακούστε τα με όλη σας την προσοχή. Δώστε τους χρόνο να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με λέξεις. Κάντε ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα. Μην βιαστείτε να δώσετε συμβουλές. Αφήστε τα να σας πουν αυτά που θέλουν κι όχι αυτά που εσείς θέλετε να μάθετε.

mpampas-kai-anaptixsi-paidiou.jpg

Δείξτε κατανόηση

Επικυρώστε τα συναισθήματά του, λέγοντας πώς δεν υπάρχει σωστό και λάθος στον πως αισθάνεται. Ακούστε το με ηρεμία και αποδεχτείτε το πώς νιώθει.

Βοηθήστε το να βρει εναλλακτική

Προφανώς και θέλετε να καθησυχάσετε το παιδί σας, όμως δίνοντάς του την εύκολη λύση δεν το βοηθάτε. Αντίθετα, πρέπει να το παροτρύνετε να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει. Υποστηρίξτε τις καλές του ιδέες. Θυμίστε του φορές που δοκίμασε κάτι νέο και πήγε καλά. Βοηθήστε το, μόνο όταν σας το ζητήσει.

Πώς να ενθαρρύνετε την κριτική σκέψη στα παιδιά

Ενθαρρύνετέ το

Επαινέστε την προσπάθεια και την πρόοδο του παιδιού σας. Πείτε του τι είπε ή έκανε που σας έκανε περήφανους.

Κατά καιρούς, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται ότι κατακλύζονται από ανησυχία. Η όποια προσπάθεια να συζητήσετε δεν είναι πιθανό να βοηθήσει. Υπενθυμίστε τους απλά ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε σε ό,τι χρειαστούν.

Με πληροφορίες από kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved